Jaktpriser upp femtio 
procent med anbud

PAJALA: Pajala allmänning har nu öppnat anbuden på älg- och björnjakt på de 21 anbudsområden man annonserade ut.

Cirka 400 anbud kom in och erbjudna priser steg med cirka 50 procent jämfört med tidigare anbudsjakt.
– Vi blev överraskade av det stora intresset, säger Björn Sohlberg, ord­förande i allmänningsstyrelsen. Intäk­terna till allmänningen från älgjakten blir betydligt högre än vi hade räknat med. Och det kommer i slutändan alla allmännings­delägare till godo.
Allmänningsstyrelsen hade ett möte i tisdags och då gick man igenom alla inlämnade anbud. Totalt hade cirka 80 anbuds­givare lämnat i genomsnitt fem anbud var på olika områden.
Totalt hade man cirka 400 anbud att ta ställning till.
Från tre länder
Anbuden kom från både Sverige och Finland och i några fall från Norge. En stor del av anbuden har lämnats av lokala jägare.
Enligt allmänningens ekonom Leif Pekkari låg anbuden cirka 50 procent högre än de anbud som lämnats på de tidigare anbudsjakterna.
– Detta trots att flera anbudsområden inte har kojor eller andra anläggningar ännu, säger Leif Pekkari.
Utlottningen upphör
Som Haparandabladet berättat tidigare så har allmänningen målet att alla anbudsområden ska ha kojor, bastun, hundgårdar och serviceanläggningar. Därför investerar allmänningen varje år i nybyggnationer.
Därmed är nu all älgjakt på Pajala allmänning utlagd på anbud och inga områden kommer att lottas ut som tidigare.
Beslutet av allmänningsstämman att sälja ut älgjakten på anbud har överklagats av Martin Hjärtström då han anser att beslutet strider mot allmänningslagen, vilket HB berättat om.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
7 kommentarer om “Jaktpriser upp femtio 
procent med anbud
 1. Bengt Lindahl skriver:

  Anbuds förfarandet är dett rättvisaste förfaringssätt som kommer till del åt alla allmänningsdelägare.
  Den tiden är förbi då endel allmänningsdelägare mer eller mindre hade älgjakt gratis på bekostnad av de övriga delägarna i allmänningen.

 2. Myrtrampare skriver:

  Nu händer det grejer! Bra för oss passiva delägare.

 3. Observer2 skriver:

  Toppen Björn med styrelsen – ordning och reda, så skall det vara.

 4. Karl skriver:

  Mycke vill ha mer å vill ha fler, måntro vem som tjänar mest på detta inte är det dom små markägarna inte,hoppas verkligen detta strider mot allmäningslagen.

 5. Birger Anundi Haparanda skriver:

  Karl skriver mycket vill ha mer så då lyser den tornedalska avundsjukan fram, det är inget annat än tornedalskt med finsk påspädd avundsjuka. Det är oftast jägare/markägare som ej har lite eller ingen egen mark utan skall jaga på andras bekostnad. Äntligen har en del börjat att förstå att man kan ta betalt för jakten och få lite ersättning för älgbetesskador, köpa nya plantor till dom som älgarna har ätit. Det är oftast rädslan att bli utesluten från bygemenskapen . Det har jag fått erfara som tvångsansluten till Tossa/ Karhuvaara VVO. Jag har velat ha en höjning av markarrendet till normalare nivåer som grann jaktlaget betalar men har bara blivit hånad för detta att ha mage och begära 10kr. Det har ej skett några höjningar seden jaktklubbarnas VVOnas bildande på 50öre hektaren. Det föreslogs en sänkning till 25 öre för att påminna mig att här har du inget att säga till om, det är vi vissa som säger var skåpet skall stå och dom andra törs ej ens föreslå något annat.

 6. Osenka skriver:

  Att man äger mark är ju legalt. Men på detta vis tar man också över ägandet av all vilt, älgar,fåglar mm. Är det här det nya Girjasmålet?
  Hur många vanliga jägare i Pajala har råd att lägga anbud på flera 100-000 kronor? Gamla jägare får ge upp en månghundraårig tradition, då jakt endast bedrevs för uppehället. Nu är det mammon som styr. Mycket ska ha mer. The winner takes it all.
  Själv tror jag på Åsanisse.

 7. Bybon skriver:

  Jag undrar vem som tjänar mest på detta?
  Någon får garanterat en slags fet lön för mödan.