100 affärsidéer kläcktes i Pajala

PAJALA: Cirka 100 affärsidéer om att driva företag i Pajala – det blev resultatet när ett 50-tal Pajalabor – företagare, politiker och andra – kläckte fram idéer vid torsdagskvällens brainstormning. Idéerna haglade under 45 minuter.– Jag är helt överväldigad, sade en rörd Anna Kostet, kommunalråd i Pajala. Ett fantastiskt bevis på att det finns massor av kreativitet i Pajala och en stor gemensam tilltro till vår framtid.
Det var kommunen som arrangerade brainstormingen efter att Arbetsförmedlingens rekryteringsmässa med 34 Pajalaföretag och 700 arbetssökande. Torsdagen var döpt till Kraftsamling Pajala. Och en kraftsamling blev det.
Mitt i världen
– Vi måste inse att på Internet är Pajala mitt i världen, lika centralt som London, Berlin och New York. Dessutom finns idag en väl fungerade global logistik när man ska sälja fysiska produkter över hela världen, sade flera av deltagarna.
Idéerna levererades dels muntligt och dels via en så kallad Mentimeter där deltagarna kunde skriva in sina idéer via mobilen – och allt projicerades på en stor duk på scenen.
Det handlade om allt från tillverkning av Arctic Whisky från Torneälvens vatten till bastusten från järnmalm, laxakvarium i Torneälven, bemanningsföretag med seniortjänster, isarena på Torneälven, renstängsel av snö, besöksgruva, dokumentärfilmbolag och mycket, mycket annat.
Gruvavfall som gödselmedel
Det som diskuterades mest var en ny möjlighet att sikta fram stendamm från gruvupplagen för användning för ridbanor och gödselmedel, att sälja älgjakt till folk utifrån samt tillverkning och marknadsföring av olika maträtter med torndalsråvaror som bas.
– Vårt geografiska läge ger oss unika råvaror som vid rätt marknadsföring går att sälja över hela världen, sade bland annat Hans Olofsson som redan säljer träkol från Tornedalsbjörk till mästerkockar bland annat i Danmark.
Minst hälften realistiska
Konsulten Andreas Kostenniemi samlade alla förslag i sin Mentometer och hans ska göra en första affärsbedömning av alla förslagen.
– Jag har inte hunnit läsa alla förslagen, men en försiktig bedömning säger mig att minst hälften av förslagen är i hög grad realistiska, säger Kostenniemi. Det kan vara fler.
– Vi hade målet minst 40 affärsidéer – och det blev mer än dubbelt så många, säger näringslivsstrategen Erik Mella som höll i alla trådar.

Publicerad i Svenska
19 kommentarer om “100 affärsidéer kläcktes i Pajala
 1. Bo Roth skriver:

  De kommer bra ideer från företagsamma personer, män visa de inte till kommunen, de tar över i pajala och vi får betala med höjda taxor vissa politiker tycker det är konstigt att de ligger sist i företagarvänliga kommuner i landet
  det blir utveckling i pajala om politikerna inte blandar sig entreprenadverksamhet, utan sköter endast ren kommunal verksamhet
  Tror på en ljus framtid i pajala med så många idérika entreprenörer och
  finansiärer med bevisad kunnighet.

 2. Fakta skriver:

  och jag undrar, varför vill svensk näringsliv ha kvar rangningen? Propagande, visar alltid positivt för borgar styrda mot sosse? Historisk och nuvarande har företagen de mycket gott i Sverige med den ”svenska modellen”. Inga strejker, mot borgarnas hot mot LAS, då händer något!!

 3. T. Wahlberg skriver:

  Bra Erik Mella!

 4. Utrensning är inget nytt för Pajala kommun skriver:

  Precis, renskötseln för bygdens traditionella samer förtalades bort som det inte hade räckt samernas renar förskansades med polishjälp styrd av den same hatiske landshövdingen från länet, centerpartist. Hör inget längre i media om de så illa förtalade same familjerna sedan renarna förskansats med statens hjälp? Lugn och ro striden bestod i att familjerna gav inte med sig utan motvärn. Skäms för den Pajalafödda som är ursprungligen med tillhörande fel familj. //Rose-Marie Sunna,Lappgumman allmänt tilltalad i Pajala centralskola.

 5. Skolkritan skriver:

  Vilken guldgruva, jag ska spara artikeln för framtiden och kolla statistik över hur det blev med dessa 100 jobb, rent svammel och ingen bärighet i verkligheten skulle jag säga.

 6. T. Wahlberg skriver:

  HR ”Skolkritan” hört talas om ”Brainstorming”?
  Bra att idéer vaskas fram.

 7. Marita skriver:

  Jag hoppas och tror att det kan bli bra för Pajala.
  Lycka till nu är det Tornedalens tur !!

 8. Nå jå skriver:

  @Skolkritan, du kanske ska läsa artikeln en gång till, det står inget om 100 jobb.

  Och slutligen, var inte så pessimistisk…

 9. Skolkritan skriver:

  T. Wahlberg ja absolut, men en affärsidé kräver mer än att bara ta upp något man tror hade fungerat. Finns det någon ekonomisk kalkyl? Hur ser marknaden ut? Finns det ett behov? Vem är köpare? Hur ser konkurrensen ut?

  Pajala lever i en dimma, att bara kläcka ut grejer på ett möte, jaha? Lycka till!

 10. Skolkritan skriver:

  Nå jå: Det är nog du som ska läsa artikeln. Med jobb menar jag affärsidéer och det kläcktes tydligen 100 stycken under mötet, dvs 100 jobb. Välkommen åter!

 11. Språket är viktigt för värderingarna skriver:

  Pajalabor måste lära sig modersmålet svenska och sluta med narscistiska beteendet hävda vara som värderingarna tillåter, vara som de vill.

 12. trött på politiker snack. skriver:

  haha de är bara munlädret o snack inget verkstad. ni drömmer bara har ni glömt vad händer med northland? de var likna. Bla Bla Bla. plöj ner o slösa bort miljarder på lekland. sluta ge bort pengar till (Gruvan)dom får försörja det själv. får dom inte ihop de så fungerar de inte. då gör dom som northland tigga och låna pengar.

 13. Anna-Lena skriver:

  Brainstorming innebär att man slänger fram idéer. Bra, mindre bra och helt galna Idéer. Eller helt geniala idéer. Det är inga färdiga koncept. Just saying…

 14. Men smarta ideer verka löna sig skriver:

  @trött på politiker snack
  Men du måste i alla fall hålla med om att iden med Nortland var bra smart utförd. Först startar man en gruva lurar folk på pengar och sedan kasserar samma herrar nu in gruva helt gratis. För man kan ju inte påstå att det inte är samma herrar som sist för huvudet på ormen är exakt samma som sist, obligationerna vilka ägde dem ett plus ett är två ??

 15. Jens skriver:

  @Skolkritan: om du tror att 100 affärsidéer är lika med 100 jobb tror jag att du bör sätta dig i skolbänken igen.

 16. Nå jå skriver:

  @skolkritan är det du som skrivit artikeln?

 17. trött på politiker snack. skriver:

  @Men smarta ideer verka löna sig.
  jo men man läste ju att dom söker bidrag, försörja stöd o ansöker lån.
  så ska dom låna penger o driva gruvan? så fungerar de inte i längden. driva man eget företag så ska man ha inkomst (vinster) annars går företagen inte runt. man låna o tigga inte från saten heller.

 18. staten och kapitalet skriver:

  Att: Trött på….
  Vadå låna de hade ju miljarder i eget kapital, vad menar du inte har det nämnts om några lån och att de skulle låna ??
  Statens pengar är väl allas pengar man bara den som är tillräckligt smart kan göra sig en hacka har det inte alltid varit så, flykting baroner, borgarnas Fas3 mfl ??

 19. Akta skriver:

  Glöm inte det viktigaste, nämligen marknaden.
  Den periodvisa lågkonjunkturen göddes senast av kännetecknet kal hjässa och början till hästvans där bak.