1,5 miljoner kronor till fortsatt restaurering

HAPARANDA: Länsstyrelsen bidrar nu med 1,5 miljoner kronor till restaurering av en kulturhistoriskt intressant uthusbyggnad vid Hermansons handelshus i Haparanda.

– Helheten med uthusbyggnaderna är avgörande för det höga kulturhistoriska värdet, skriver länsantikvarie Kerstin Lundin-Segerlund och antikvarie Agneta Rehnberg i beslutet.

Pengarna ska användas till att rikta upp en grund, restaurera en stomme, avvattna tak, komplettera befintliga in- och utvändiga stommar samt bygga fasader på uthusbyggnaderna.
Den nu aktuella etappen av restaureringen är kostnadsberäknad till totalt 3,6 miljoner kronor och länsstyrelsen avser att fatta ytterligare beslut om bidrag till restaureringen.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
6 kommentarer om “1,5 miljoner kronor till fortsatt restaurering
 1. staffan skriver:

  Kul att man fattar ett bra beslut för bevarande av gamla byggnader. Detta kallas för kul-tur!

 2. Janne B skriver:

  Toooooopppppen så skall det vara.

 3. Stefan H Ericson skriver:

  En otroligt fin kulturgärning. Att något så betydelsefullt för Haparanda får bli kvar och bli räddat till eftervärlden och kommande generationer. Måste kännas härlig för eldsjälarna som startat renoveringen och bevarandet av handelshuset.

 4. Stig Aspholme skriver:

  Haparanda kommun ville köpa fastigheten under Bucht,s tid och lämnade ett bra erbjudande, som dock förkastades av ägarna.

 5. Janne J skriver:

  Stig, vi skall vara glada att kommunen inte köpte detta objekt, Lycka till med renoveringen, man blir så glad av se er framgång och kärlek till gården.

 6. Stig Aspholme skriver:

  Janne, hur kan du döma ut kommunen i något som dom inte gjorde?