16 björnar får skjutas i höst

NORRBOTTEN: Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på 16 björnar i länet under hösten. Sedan årsskiftet har totalt 14 björnar fällts i länet. Om kvoten fylls kommer det totalt att ha fällts 30 björnar innan årsskiftet.

Enligt Länsstyrelsens bedömning menar man att antalet fällda björnar kommer att bidra till att björnstammen kommer att hållas på en stabil nivå.

− Under 2019 kommer naturvårdsverket att besluta om en ny miniminivå för björnstammen i landet. Därefter kommer ett nytt förvaltningsmål att fastställas för björnstammen i Norrbotten och till dess försöker vi balansera stammen på nuvarande nivå, säger landshövding Björn O. Nilsson.

Under licensjakten kommer länet att delas upp i två delområden. I kustområdena, det vill säga Haparanda, Kalix, Piteå och Luleå, får det totalt fällas tre björnar. I övriga delar av länet får 13 björnar fällas. Under perioden från och med den 21 augusti till och med den 30 september 2018 ska jakten bedrivas ovanför odlingsgränsen. Till och med den 15 oktober kommer den att bedrivas nedanför odlingsgränsen.

Publicerad i Svenska
En kommentar om “16 björnar får skjutas i höst
  1. sage51 skriver:

    det är ju en skymf gentemot alla jägare och hundägare att bara 16 björnar får fällas. jag kan inte förstå vad det är för björnkramare som finns på länsstyrelsen, hur har dom kommit på denna siffra det skulle behövas skjuta minst det dubbla eller fler,
    det finns ju björnar överallt och inte bara någon.