161 kommuner har bostadbrist

TORNEDALEN: Enligt statistik från Boverket är det brist på bostäder för unga i åtta av 14 kommuner i Norrbotten.

I dagsläget är det bostadsbrist bland unga i 161 kommuner i Sverige (35 kommuner saknar statistik). I hela Sverige rör det sig om en 40 procents ökning av brist på bostäder sedan 2003.

I bland annat Arvidsjaur, Kalix och Övertorneå är det brist på bostäder för unga medan det i Pajala, Haparanda och Överkalix inte finns något underlag.

– En rad politiska beslut har i praktiken gjort det omöjligt att bygga billiga lägenheter, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på bygg- och fastighetsbolaget Veidekke.

Han menar att ungdomar borde släppas in på bostadsmarknaden och att det borde införas statliga topplån till den första bostaden.

– Sverige behöver en samlad bostadspolitik som för samman de finansiella frågeställningarna med traditionell byggpolitik, säger han.

För unga har det blivit svårare att komma in på bostadsmarknaden sedan bolånetaket infördes 2010. Idag krävs 15 procent i eget sparande för att kunna låna till sin första bostad.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “161 kommuner har bostadbrist
  1. staffan skriver:

    Det finns hur många tomma hus som helst ute i bygden. Dessa hus kan köpas billigt samtidigt ger det liv åt landsbygden. Bygg inte i onödan!
    Kanske det även ingår en jordlott och då kan dem ha några får och hästar som kan ge lite liv i det djurtomma Tornedalen!