200.000 kronor i straffavgift för körningar på garageplan

HAPARANDA: Transportstyrelsen har beslutat att Lindgrens Åkeri i Haparanda ska betala 200.000 kronor i sanktionsavgift. Orsaken är överträdelser vad gäller kör- och vilotider, samt färdskrivare.

– Det är ju helt galet, säger åkeriägaren Bengt Lindgren till Haparandabladet.

Transportstyrelsen har utfört en tillsyn av Lindgrens Åkeri för perioden 1 november – 31 december 2013. Styrelsen kom fram till att bolaget då brutit ett flertal gånger mot bestämmelser vad gäller kör- och vilotider samt färdskrivare.

Därmed måste bolaget betala en sanktionsavgift på 200.000 kronor, som är det högsta beloppet.

Åkeriet har i två yttranden förklarat att de överträdelser som Transportstyrelsen har funnit avser interna förflyttningar på bolagets egen fastighet. Samt att vissa körningar utan förarkort kan ha skett vid provkörningar efter reparationer i egen verkstad, till närliggande bilprovning, i samband med tankning, verkstadsbesök i egen verkstad, tvättning, rangering samt till- och frånkopplande av släp.

Enligt Transportstyrelsens utredning har bolagets fordon körts vid 33 tillfällen under kontrollperioden utan att förare använt förarkort. Med hänsyn till bolagets förklaringar bedöms 15 av dessa inte utgöra överträdelser.

Enligt åkeriets ägare, Bengt Lindgren, är regelverket uppåt väggarna.

– Det är ju helt galet att man inte får köra på egen garageplan utan förarkort. Inte ens de som håller på med service och reparationer får flytta fordonen inne i eget garage utan att förarkortet sätts i. Det är ju vansinne. Vi har också flyttat avställda bilar på garageplan, utan kort, vilket vi inte fick, säger Lindgren och tillägger att en del körningar som har skett utan kort har varit på allmän väg ”då förare har glömt att sätta i kortet på en gång”.

– Och i vissa fall har det handlat om några minuters för kort nattvila, som ska vara nio timmar, säger han.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “200.000 kronor i straffavgift för körningar på garageplan
 1. rex skriver:

  Regler ska följas. Dock finns det mer att göra på lastbilarna från andra länder som direkt har livsfarliga fordon och förare på våra vägar. Dessutom slipper de vägavgifter i vårt land som är en transportled för finländare, ryssar, norrmän för gods till Mellaneuropa.
  En trött förare har det slitsamt något som lagen också tänkt på, samt fara för andra trafikanter.

 2. Peter skriver:

  Galet minst sagt. Helt otroligt att det gått så långt att vi tillåts inte vara mänskliga längre som åkeriägare och chaufför. Grymt besviken på att pojkdrömmen man en gång hade idag är det värsta tänkbara yrkesval, just för att man tillåts inte vara mänsklig och göra misstag utan att bli straffad till konkurs.

 3. Pekka Puupää skriver:

  Niin se on!