232 hushåll fick för hög spänning i elnätet

KOUTOJÄRVI: Det kraftiga åskvädret under natten mot måndagen orsakade ett elfel som i ett senare steg gav 232 hushåll för hög spänning i Koutojärvi. Flera fick hemelektroniken skadad.

Toivo Mäkitalo märkte att ljuset i lamporna började fladdra, när han mätte spänningen var den uppe i 290 volt. Till skillnad från många andra hann Toivo dra ut sladdar innan elektroniken förstördes.

– Det borde finnas ett bättre system som klipper av strömmen när spänningen blir för hög. Det kunde ha orsakat eldsvåda då eluttagen blev varma, säger Toivo Mäkitalo till Haparandabladet.

Magnus Kryssare är pressekreterare på Vattenfall, han berättar att åskovädret orsakade att säkringarna vid en station gick sönder. Vanligtvis ska det finnas ett skydd mot för hög spänning.

– Detta drabbade 232 kunder, säger Magnus Kryssare. De som drabbades och fick elutrustning förstörd kan vända sig till kundtjänst för reklamation och ersättning.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “232 hushåll fick för hög spänning i elnätet
  1. ERS skriver:

    Samma sak hände i början av 1940-talet när en montör kopplade in över 300 V på nätet. Många glasarmaturer rasade ned och radioapparater gick sönder. Jag hörde att de började knastra i radion och stängde av och radion klarade sig. Sangis Älvdals Belysningsförening stod dock för fiolerna den gången.
    Antalet hushåll då var ca 55 mot ca 12 numera i Koutojärvi.