44.000 hektar älgjaktsområde 
hyrs ut till högstbjudande

Sven Kangas är anställd som förvaltare vid Pajala allmänning som totalt förfogar över 70.000 hektar mark. Foto: Lars Pekka

Sven Kangas är anställd som förvaltare vid Pajala allmänning som totalt förfogar över 74.000 hektar mark. Foto: Lars Pekka

PAJALA: Pajala allmänning gör nu det som troligen är den största satsningen någonsin i Sverige, på älg- och björnjakt.

44.000 hektar jaktmarker lämnas ut på anbud. På markerna får det fällas 126 älgar och ett antal björnar. Turism­näringen förväntas bli en vinnare. Anbuds­givare söks i Sverige, Norge och Finland.

– Utifrån kommande jägare spenderar mycket pengar i kommunen, säger Sven Kangas, förvaltare vid allmänningen.
Förutom att det lär öka intäkterna till kommunens handlare och turismentreprenörer så kommer det givetvis också att öka de 2.000 delägarnas avkastning från allmänningen.

De 44.000 hektaren som nu läggs ut på 31 anbudsområden är inte allt. Redan nu finns 30.000 hektar som lagts på anbud och de löper på kontrakt på tre till sex år.

Allt eftersom kontrakten löper ut läggs de ut på nya anbud. Totalt handlar det om 74.000 hektar och cirka 150 älgar som ska locka jägare och göra Pajala till ett jakteldorado.

Inte full enighet

Beslutet om att lägga ut markerna på anbud togs vid allmänningsstämman i december, efter en motion som hade undertecknats av många delägare. Men det rådde inte full enighet i frågan. Ett antal delägare vill att älgjakten ska vara förbehållen delägarna.

Allmänningens stadgar föreskriver samtidigt att man ska försöka nå högsta möjliga avkastning för alla delägarna, och alla jagar inte älg.

I dagsläget ger älg­jakten på alla 74.000 hektar cirka 2,5 miljoner kronor för allmänningen, alltså knappt 34 kronor per hektar. Det värdet lär stiga när projektet marknadsförs på bred front.

En tillgång

– Älgjakten är egentligen en tillgång som ska förvaltas och förädlas på samma sätt som timmer och massa­ved, säger Björn Sohlberg, ordförande i ­Pajala allmänning.

– Varje delägare har rätt till en långsiktig och god avkastning oavsett om man jagar älg eller inte. Styrelsen tillstyrkte motio­nen och majoriteten av delägarna röstade för motionen. Konstigare än så är det inte.

– De flesta delägare som jagar älg har dessutom älgjakt på de egna markerna, säger Sohlberg.

Allmänningen arbetar nu med att bygga övernattningskojor, hundgårdar, slakthus, bastu och älgtorn till varje anbudsområde.

För varje bygge måste man ansöka om bygglov. Ved körs också ut till kojor­na och tillsammans med byggandet skapas jobb för lokalbefolkningen.

– Ett problem är myndigheternas krångel och långa handläggningstider när det gäller bygglov. Myndigheterna borde ställa upp bättre, eftersom det här kommer att generera rejäla turistinkomster till Pajala, säger Sven Kangas.

LÄS OCKSÅ: Jägareförbundet kritiskt till jaktanbud.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
13 kommentarer om “44.000 hektar älgjaktsområde 
hyrs ut till högstbjudande
 1. Cementiblandari skriver:

  Jag tycker det är ett klokt beslut. Förut hade man lottningssystem på de olika blocken, konstigt nog så var det oftast samma lag som fick dessa år efter år. Med det här systemet så får delägarna mer pengar varje år, festerna kan bli än mer påkostade.
  Som nån mycket riktigt påpekade så har de flesta delägarna egna marker och licenser för sin egen jakt. Redan idag är de flera lag som jagar älg på exempelvis Svea skogs marker och det är nog inte billigt det heller. Nu finns det också möjligheter för driftiga entreprenörer att tjäna en slant på jaktturism.

 2. Grålle skriver:

  Bra beslut av markägarna! Det släpper in jägare utifrån och nya jägare kan ges tillgång till jakt.

 3. Erik skriver:

  Klockrent, skapar förutsättningar för näringlivet.

 4. 8x57 skriver:

  De som annars vill kontrollera och stoppa icke-markägares möjlighet att jaga vill nu stoppa allmänningen att bjuda ut jakt till försäljning.

  Bra att öppna för anbud istället för mygel och kliande av varandras ryggar. Mycket bra!

 5. 308 Tikka skriver:

  Bra att jägare utifrån också ges tillfälle till jakt men blir nog inte friktionsfritt säger jag som jagat ett antal år även på uthyrningsmarker. Tror nog ändå att lokalbefolkningen ryms i de jaktlag som finns kring Pajala. Sen är det inte förvånande att det är entreprenören Björn Sohlberg som är ordförande i Pajala allmänning som fått igenom beslutet med stöd av Sven Kangas. Har varit tvivelaktig hantering av lottsystemet tidigare och tror inte detta blir rättvisare med mammon som lottdragare.

 6. Skroteråkarn skriver:

  Jo det är ju jättebra att ortsfolket tappar jakten på PAJALA ALLMÄNNING.
  Till förmån för penningstarka stadsbor, fjollträskare och turistföretag.
  Vi häruppe ska bara bocka och buga med mössan i hand.
  Gräva malm fälla timmer och leverera ström och va glad att vinsten går söderut och vi ska leva på turism???
  Nä fyfan så illa det blivit häruppe bara på några årtionden.

 7. Anna-Lena skriver:

  Vad jag hört får inte den som fått anbudsjakten sälja detta vidare i andra hand. Så då faller hela grejen med jaktturism. Eller jag kanske är felunderrättad?! Kanske någon som vet hur det ligger till kan reda ut detta.

 8. fritidsfiskaren skriver:

  Skoteråkarn vill nog helst köra skoter, jaga, fiska och lyfta A-kassa. Ett fantastiskt bra beslut av Allmänningen. Kommer att generera mycket positivt till Pajala.

 9. Skroteråkarn skriver:

  Köra skoter Nja, jaga och fiska, ja, lyfta A-kassa vet jag inte ens hur man gör.
  Och tror inte att det kommer något positivt för Pajala som bygd ur detta.
  Man får enligt anbudshandlingarna inte överlåta jakt till annan utan Pajala allmännings tillåtelse och det lär väl ingen annan än turistföretagare få.

 10. Skroteråkarn skriver:

  Gissar att Fritidsfiskaren är en liten markägare med 35 hektar som är bitter över usel avkastning och vaktar sin tallplantering (kalhygge) med näbbar och klor och gapar om beteskador.
  Fiskar lax med drivgarn i Torneälven, notar och håvar allt han får trots att det surnar i frysen.
  Bitter och missunnsam om nån får bra billig och trevlig jakt och gläds enbart åt människors motgång.
  Men det är väl kolonialstyret av Norrland som skapar en sån anda hos vissa.

 11. Lars Blomqvist skriver:

  Vilket fantastiskt bra initiativ,
  Efterlyser uppgifter om namn och adress till anbudsmottagaren, det finns säkert plats i de nya jaktlagen för alla lokala som vill jaga, det behövs ju personer som hittar i skogen.

  Att det finns en massa sura rävar som ylar, gör det väl alltid, för eller emot.
  leblom.

 12. fritidsfiskaren skriver:

  @Skoteråkarn. Aj då, det där tog visst på någon öm punkt. Känslig?

 13. emil örn skriver:

  Ja fantastiskt äntligen ökar utdelningen för delägarna,fint med penningstarka
  jägare.sedan kommer skogsbilvägarna också att lagas perfekt när man skall hämta hjortronen
  emilorn