Uppaterad: 5,8 miljoner kronor ska göra resecentrum av järnvägsstationen

HAPARANDA: Kommunstyrelsen i Haparanda beslutade den 9 februari att satsa 5,8 miljoner kronor på att förvandla den anrika järnvägsstationen till ett modernt resecentrum.

Detta sker genom att fullmäktige ger budgetberedningen i uppdrag att i investeringsbudgeten för 2016 och 2017 totalt avsätta dessa 5,8 miljoner kronor.

– Det finns också en halv miljon kronor i budget för 2015 och projekteringen ska påbörjas redan nu – och sedan inarbetas i investeringsbudgeten för 2016-2017, säger Sven Tornberg, (C)-märkt ledamot, till Haparandabladet.

Vidare beslutade ks att satsa 50.000 kronor i det fyraåriga projektet Tågutredning Haparandabanan.

– Målet är att ha persontrafik med start från hösten 2017, skriver planeringschef Göran Wigren i en tjänsteskrivelse.

Han konstaterar att stationsbyggnaden är i stadens ägo och endast behöver anpassas för att uppfylla dagens krav på tillgänglighet för alla. Planerna förutsätter också att nuvarande verksamheter såsom Ungdomens hus ska vara kvar i fastigheten.

– Inomhus behövs normala reparationer samt anpassningar med ramper. Utomhus behöver kort- och långtidsparkeringar, busshållplatser, angöringar, gång- och cykelvägar, cykelparkeringar anordnas, skriver Wigren.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
14 kommentarer om “Uppaterad: 5,8 miljoner kronor ska göra resecentrum av järnvägsstationen
 1. Ungdom skriver:

  Härligt äntligen!

 2. Janne Johansson skriver:

  Kan undra varför inte busstationen anlades vid stationen ,, ett jätte misstag att inte ha ett centralt resecenter .. samarbetet och det positiva med nya läget så konstigt

 3. pänktti skriver:

  Fint!
  Det blir även en mer human resa för våra nyanlända tror jag. Alla kort faller på plats! Jag tror på ett Haparanda för alla och hoppas BC står klart snart så vi får alla i sysselsättning! Guds frid!

 4. Lennart Lindfors skriver:

  Mig veterligt har Station inte varit i ”stadens ägo sedan 1917” som det heter i artikeln. Det var väl kring sekelskiftet 2000 som Haparanda stad kunde köpa loss Station från staten. Att Haparandas ungdomar fick ansvaret för denna arkitektoniska pärla var dessutom ett av nutidens klokaste och vackraste beslut i staden!
  Utomordentligt glädjande om vi kunde få vårt eget Resecentrum hemma i stan! Ett nytt klokt beslut i så fall. Det var ett tag sen sist.
  Lennart Lindfors

 5. Örjan Pekka skriver:

  Hej Lennart,
  Årtalet 1917 är knappast korrekt. Tack för påpekandet. Jag har inte tillgång till exakt årtal men har nu strukit den uppgiften i texten.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 6. Mad Max skriver:

  Med tanke på den usla framkomligheten som nu råder nuförtiden efter våra järnvägar så lär inte besökarna vintertid alls komma fram till detta. Men på somrarna blir det nog lättare att ta sig dit.

 7. Lennart Lindfors skriver:

  Ang årtalet 1917 för Station.
  V g kolla på lilla plattan på stationsväggen nära ingången. Där står att den ritades av Folke Zettervall 1917 och är byggnadsminnes skyddad.(Invigdes 1919.) Oberoende av exakt årtal har den varit statlig egendom fram till kring sekelskiftet när Haparanda stad köpte den för 200 000 kr.
  Vänligen
  Lennart Lindfors

 8. sj-vr skriver:

  bättre och satsa mer på färje trafik. tågen går ej på vinter tid idag heller problem uppstår hela tiden i norr så skippa hela skiten,satsa mer på flygplats till vojakala

 9. Ogge J-S skriver:

  Roligt att det äntligen ska hända
  Men ska de riva hela skiten eller bygga på nuvarande station?

 10. rex skriver:

  Eftersom jag en gång för längesen tog rälsbussen därifrån och minns denna väldigt anrika byggnaden så hoppas jag att man tar ett nytt grepp för att föra fram den som en klenod för staden, vad avser framtida tåg o bussresenärer.
  Tyvärr fick jag se i somras att all den klassiska järnvägsstations-inredningen var borta?
  Se till att återställa något av detta i kombination med dagens inredningsmönster. Ni Haparandabor måste utveckla detta nya resecentrum med den utifrån komna resenären, det är lätt att hemmablindheten annars tar över!

 11. väljare skriver:

  Var inte denna stora stationsbyggnad i lilla Haaparanta ett misstag. Var det inte så att ritningarna förväxlades med en annan större stad?

 12. rex skriver:

  Jag passade på att fråga stinsen där på jvg.stn förra sommaren och då fick jag till svar: ”Lev gärna på den myten”

 13. Tuomas skriver:

  Nu förstår jag inte; Finns det inte redan ett resecentrum inom busstationen på gränsen?

 14. Enok Nitti skriver:

  Räcker 5,8 miljoner? Det senaste resecentrumet blev ju mycket dyrare än beräknat. Att ha flera resecentrum i stan kanske är någon form av decentralisering, vad vet jag?