Matkahuolto söker efter andra alternativ för möjlig flytt

HAPARANDA: Enligt det svar som kommit från finska departementet ska skatter för verksamhet på den svenska sidan betalas till Sverige och inga undantag kan göra utan en lång process. Och kanske inte ens då.

Detta skriver Yle Perämeri angående Torneås och Haparandas gemensamma resecentrum som byggs i Haparanda.

Detta försvårar situationen för finska Matkahuolto Oy. Trots detta söker företaget efter nya möjligheter bland annat genom en möjlig överenskommelse med svenska skatteverket.

En möjlighet uppges vara att Matkahuolto redovisar skatt till Sverige tills länderna kommer överens. Detta skulle göras så de finska kunderna slipper merkostnader.

Enlig honom skulle all momsinkomst handla om enskilda leveranser och dessa skatter skulle gå till Sverige. Dessutom måste företagaren, om denne skulle vara verksam i Sverige, vara tvungen att registrera sig till Sverige och bland annat betala företagskatt hit.

– Vi undersöker även detta, säger Alakärppä och uppger att de alternativ, som nu undersöks, är de enda för att företaget ska kunna vara verksam i det gemensamma resecentret, säger Heikki-Pekka Alakärppä, affärsverksamhetschef vid Matkahuolto, till Yle Perämeri.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “Matkahuolto söker efter andra alternativ för möjlig flytt
 1. Stig Aspholme skriver:

  Märkligt svar: För när vi tankar i Finland, så måste vi skatta både i Finland och Sverige?

 2. Stefan H Ericson skriver:

  De kan ju göra som Fahlander, ha bolag i Luxemburg så slipper dom skatten helt och hållet.

 3. staffan skriver:

  Det är väl 2 olika länder fortfarande och då gäller olika skatteregler. Man kan inte enbart alltid ensidigt verka för den fetaste kakan.
  Det tycks gälla både löner skatter och bidrag!