57 månaders fängelse för mordbrand

Skadorna blev omfattande vid branden som inträffade i slutet på juni. Foto: Kim Kangas

Skadorna blev omfattande vid branden som inträffade i slutet på juni. Foto: Kim Kangas

PAJALA: Den 20-åring som åtalats för mordbrand i Pajala får fängelse i fyra år och nio månader.

Under måndagen kom domen för 20-åringen som åtalats för att ha anlagt en villabrand i Pajala den 26 juni.

Förutom fängelsestraffet döms han också till att betala skadestång till de tre familjemedlemmarna samt en bekant till familjen som den aktuella natten befann sig på besök. Totalt handlar det om en summa på 101.000 kronor.

I den samlade bedömningen av omständigheterna i målet anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att branden hade anlagts av 20-åringen.
I bevisningen finns det bland annat konstaterat att 20-åringens bankkort använts under natten för införskaffning av bensin från en närliggande bensinstation.
Vittnen ska också ha hört mannen uttala hot gentemot familjen och han ska också i telefon ha erkänt brottet för ett vittne.

Tingsrätten anser också att det står klart att 20-åringen hade ett tydligt motiv till gärningen. Nämligen en hämnd för konsekvenserna av en dom mot samme man i mars 2014.

20-åringen dömdes då att betala 10.000 kronor i skadestånd för olaga knivhot mot en av de fyra målsägandena. Pengar som Kronofogdemyndigheten mätte ut genom den skatteåterbäring som 20-åringen väntat på.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
2 kommentarer om “57 månaders fängelse för mordbrand
  1. kaarlo skriver:

    Klar uppsåt att döda ger alltså 4 år i lyxfängelse.
    Välkommen till det svenska rättsväsendet.

  2. Leon skriver:

    Illa! En återfallsförbrytare vars uppsåt denna gång kan ha varit att döda en hel familj och inte omöjligt ett helt kvarter, får fjuttiga fyra år…