Militären hade en gillrad fälla för ubåten som upptäcktes. Den gick i en fälla, berättar. major Sven-Ove Granberg som då var underrättelsechef. Foto: Lars Pekka

Militären hade en gillrad fälla för ubåten som upptäcktes, berättar. major Sven-Ove Granberg som då var underrättelsechef. Foto: Lars Pekka

ÖSTRA NORRBOTTEN: Den socialdemokratiska regeringen under Ingvar Carlsson gav den 6 augusti 1987 i största hemlighet order om att en instängd sovjetisk ubåt i Törefjärden skulle släppas. Det kan Haparandabladet avslöja.

Ubåten hade på midsommarafton 1987 gått i en fälla som gillrades av dåvarande Kalix försvarsområde efter upprepade ubåtskränkningar under hela 1980-talet. Den hölls instängd i 44 dagar.

Chefen för underrättelsetjänsten vid insatsen, major Sven-Ove Granberg, bördig från Pajala, träder fram 30 år efter händelsen i Haparandabladet. Han är idag pensionär.

Han var ansvarig för i all information under jakten. Nu avslöjar han många tidigare okända detaljer och berättar bland annat om chocken och frustrationen bland de högre officerarna när chefen för dåvarande Militärområde Nord, general Lars-Erik Englund gav ordern, ”eld upphör” i ledningscentralen vid Fo-staben i Kalix.

Bränslet höll på att ta slut
– Alla visste att han kom direkt från regeringen dit han blivit inkallad, berättar Sven-Ove Granberg. Sådana order kräver dessutom beslut på högsta politiska nivå.

– Vi hade haft ubåten inspärrad mellan Storön och Töre i 44 dagar. Vi förstod att bränsle och andra förnödenheter i ubåten höll på att ta slut och att vi troligen skulle kunna fånga den. Eller fånga sovjetiska soldater som övergav ubåten och försökte fly.

Ett mardrömsscenario
– Men detta var ett mardrömsscenario för den svenska regeringen som hade Ubåt 137 i färskt och plågsamt minne. Den sovjetiska regeringen pressade den gången fram en frigivning av den kärnvapenbestyckade ubåten, säger Sven-Ove Granberg.

Han berättar också om hur någon högt upp i den militära ledningen trotsade regeringens order om ”eld upphör” och beordrade en bevakningsbåt att genskjuta den flyende ubåten och fälla sjunkbomber, vilket också skedde. Då hade alla avspärrningar öppnats.

Ville ta östra Norrbotten
För den sovjetiska krigsmakten var östra Norrbotten högintressant. Vid en storkonflikt med Nato planerade man att snabbt inta Töre och E10 mot norska gränsen. Därmed kunde man skära av östra Norrbotten från övriga Sverige och öppna området för sovjetisk uppmarsch mot norska Atlantkustens hamnar.

– Det var troligen därför miniubåtar rekognoserade farleden in mot Töre under flera år på 1980-talet, säger Sven-Ove Granberg.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , , ,
6 kommentarer om “
 1. från holmen skriver:

  Och under Sossarnas regering så att säga

 2. Kotten skriver:

  Äpplet faller inte långt från trädet.Kommunist eller sosse,klart att det skulle skötas på ett sätt så att det inte skulle genomskådas vems cigarren var. Men fyllechaffisen på 137:an den fick alla som ville se,detta pga att han gasade på åt fel håll i FYLLAN och körde på grynnan, till allas beskådan!länge leve kustbevakningen och deras sjunkbomber och hydrofånkontakter.

 3. Neptun skriver:

  Vilket svammel kotten. Det centerpartisten Fälldin som var statsminister och folkpartisten Ullsten som var utrikesminister när U157 släpptes tillbaka till Sovjetunionen. Varken kommunister eller sossar hade nåt med saken att göra.

 4. Kotten skriver:

  Läs innantill:Neptun! Ingvar(dojjan)Karlsson,gav den 6 aug. 1987 i största hemlighet order om att en instängd sovjetisk ubåt i Törefjärden skulle släppas. Läs och förstå!

 5. Det kan vara svårt ibland skriver:

  Min granne såg en rysk ubåt i sin brunn och höll på att aptera en dynamitladdning i brunnen men vi lyckades stoppa honom i sista stund. Det krävdes behandling med tre spännband och en stadig säng i fyra dagar innan anfallet gick över.

 6. ll skriver:

  Sovjetisk? Hm. Källa?