Abecede ab möjlig köpare av gruvan

PAJALA: Nu börjar allt fler medier vakna till när det gäller möjligheterna att Kaunisvaaragruvan ska öppnas igen. Sveriges Radio Norrbotten spekulerar idag om att Abecede ab, som tidigare köpte anrikningsverket i Kaunisvaara för 50 miljoner kronor, också ska köpa gruvan av konkursförvaltaren.

Eftersom malmpriserna börjat röra sig uppåt igen så kan det vara en rimlig spekulation. Ägarna av Abecede har ekonomiska resurser bakom sig och har uthållighet att vänta på högre malmpriser. Dessutom torde priset för själva gruvan inte vara särskilt högt idag.

Eftersom efterbehandlingen av gruvområdet också inleds nu så minskar behovet av personal för att hålla anläggningarna i malpåse.

Konkursförvaltaren Hans Andersson säger till radion att han naturligtvis också för diskussioner med Abecede. Han vill inte heller nämna vilket pris han begär för gruvan.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
7 kommentarer om “Abecede ab möjlig köpare av gruvan
 1. Stig Aspholme skriver:

  Vore vettigt, dom är i alla falla seriösa!

 2. klurifax skriver:

  Köpa gruvan?….nä dessa herrar är inte beredda och ta över miljö aspekten….ger en dålig avkastning. Dom har ju skrotvärdet på verket så den plockas nog ner när den rätta tillfället kommer.

 3. realist skriver:

  Dax att sluta med en massa spekulationer, ger bara en massa förhoppningar som inte leder till något

 4. Euton skriver:

  Så malmpriserna har börjat röra sig uppåt? Igår låg malmpriset i Kina på 49 dollar. För ett år sedan var priset 62 dollar. Malmpriset har med andra ord sjunkit sedan Abecede köpte anrikningsverket.

 5. Stapelholmen skriver:

  Stor risk att slakten fortsätter.
  Hannukainen, Narvik-malmhamn, Anrikningslinje 1, Maskinpark är sålda och personalen entledigad. Förvaltaren behöver snart mer pengar, är det linje 2 som nu ligger på slaktbänken?
  Om den säljs och demonteras är gruvepoken i Kaunisvaara över för evigt.

 6. Leif Bergdahl skriver:

  I stället för att satsa tiotals miljarder på invandringen bör staten satsa flera miljarder i Pajala.Om några år kommer malmpriserna att ligga på en nivå där gruvan blir lönsam.

 7. he skriver:

  29 mille via länstyrelsen och pengarna gavs till KK förvaltaren, hur mycket lär bli kvar när man gav avsatt sanering till förvaltaren?
  Svar: Vem som helst kan räkna ut att inte dyft blir kvar utan de lär ta de sista och vi skattebetalare lär stå för återställningen. Att ge alla pengar som var avsatta till städning lär bli bortkastat.