AF föreslår att tre kontor i länet stängs

NORRBOTTEN: Arbetsförmedlingen föreslår att totalt 132 AF-kontor  ska avvecklas i landet, varav tre är i Norrbotten.

Kontoren som är hotade i länet är Övertorneås, Bodens och Piteås.

Totalt kommer bara 106 av Arbetsförmedlingens egna kontor att bli kvar, vilka kommer att ha ”varierande öppettider”.

Planen är att Arbetsförmedlingens behåller en del mindre kontor dit arbetsförmedlarna reser för att ta emot förbokade besök. Detta för att undvika för långa avstånd för kunderna.

Myndigheten kommer också genom samarbete med Statens Servicecenter eller kommuner söka lösningar för att vid behov kunna ha personliga möten med kunder även där Arbetsförmedlingen inte har egna lokaler.

Per-Anders Ruona, chef för Arbetsförmedlingen i östra Norrbotten, poängterar att detta ännu är ett förslag och att förhandlingar pågår med de fackliga organisationer.

– Nästa fråga blir hur vi ska hantera det här bemanningsmässigt. Och den processen pågår. Vi jobbar just nu för fullt med turordningskretsarna och att fastställa övertaligheten, för att se vilka som så småningom ska sägas upp. Nästa fråga är hur vi ska bemanna kontoren som blir kvar, vilken nivå på service vi klarar av att ha, säger han till Haparandabladet.

Bakgrunden till den kraftiga neddragningen inom AF är att att riksdagen antog i december M+KD-budgeten, som innebar minskade budgetanslag till myndigheten. Och därmed måste personalstyrkan minska med totalt 4,500 anställda i landet.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
11 kommentarer om “AF föreslår att tre kontor i länet stängs
 1. Borraren skriver:

  Voj voj…Pajala blir ett obemannat kontor. Det innebär att personal från ex.vis Haparanda eller Kiruna jobbar där en dag var fjortonde dag. Det blir väl fint? Nedmonteringen av glesbygden går vidare. Vad är nästa åtgärd, stänga gruvan?

 2. Fakta skriver:

  Det blir så här när borgarna får makt och inflytande! År 2008 avvecklade borgarna Försäkringskassan i samtliga glesbygdskommuner.

 3. ej razisd skriver:

  centern i övertorneå har krävt mer statliga jobb till kommunen. men varför ingen kommentar nu till att centern har beslutat att stänga af i kommunen. ok förstår att de är lite känsligt att gå emot ylivainio och övriga höger patrasket.

 4. Fakta skriver:

  Märk väl att s.k glesbygdspartiet, Centerpartiet, medverkat till denna nedmontering av statlig service! Vad säger Linda Y., gäller f.f hela landet skall leva! Centern politik är skadlig för landsbygden! Verkar som ”S” tar utvecklingen numera på allvar med bl.a införande med servicekontor i samtliga kommuner.

 5. ej razisd skriver:

  fakta är att er svammel politik är bara ord och er budget säger helt emot en bra landsbygdygsspolitik. ni exterma i högern ni säljger ut redan FK och nu AF och vårt Telia för era s.k ideologiska skäl. och varför ska ni inte sälja ut LKAB nu? vet svaret men de gör ni när samhällsomvandlingrn är klart. och sen koymmer raxuisterna med kd och i sptetsen och förordra de. nä arbetarfolket inse faran och rösta för vår demokrati och inte för misslyckade män som slår/misshandlar sina kvinnor. för dom röstar på i huvudsak på sd; de är fakta enl RÅ-

 6. Jöken skriver:

  Kommer inte som en överraskning, 2015 började regeringen omvandlingen av AF genom att minska med 100 kontor. I Jöken framgår tydligt att AF inte ska ha som uppgift att förmedla arbete(avvecklas). Löven lovar att jöken skall hållas.

 7. Tarzan skriver:

  Vår hjälte vår superman SSStefan Löven.

 8. ej razisd skriver:

  väntar på Mörtbergs kommentar till att af läggs ner i hans kommun! visst är de pinsamt för ett parti där man låtsas driva en politik för landsbygden. mycket pinsamt!!!

 9. CG skriver:

  Jag tror bestämt att det var moderaterna, kristdemokraterna och SD som drev igenom budgeten i höstas, i vilken neddragningar av AF var en av punkterna. Heja SD! Ett parti för alla rättshaverister på landsbygden…

 10. Viktigpetter skriver:

  Vad är det som har varit så bra med AF? Den har ju sett till att avfolka Torneland.

 11. ej razisd skriver:

  beklämmande är att högern med centern i spetsen tror att deras landsbygdspolitk går ut på att ge mer bidrag till bönder (bonde söker fru) och till centern skogsägare. (ensam mamma söker).