AF-kontor i glesbygd kan vara hotade

NORRBOTTEN: När Arbetsförmedlingen drar ned sin verksamhet kan små kontor i glesbygden ryka.

Ekot uppger att frågan om nedläggning av kontor ska enligt dagordningen upp på ett styrelsemöte under måndagen, medan det formella beslutet troligen tas i slutet av månaden.

Enligt uppgifter till Ekot är förslaget från myndighetsledningen att det handlar om en halvering av de cirka 240 kontoren i landet, samt att det främst rör sig om små kontor i gles- och landsbygden.

Neddragningarna är ett resultat av de kraftigt minskade anslagen till AF, enligt budgetomröstningen i december, samt uppgörelsen mellan S, MP, C och L, som innebär att arbetsförmedlandet ska läggas över på externa aktörer senast 2021.

Meningen är att service i första hand kommer att ges via digitala kanaler.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
17 kommentarer om “AF-kontor i glesbygd kan vara hotade
 1. Anonym skriver:

  Helt rätt, känner ingen som fått ett jobb via AF.

 2. Fas333 skriver:

  Ytterligare ett steg i avvecklingen av glesbygden. Vilka externa aktörer bryr sig om orter som Karesuando, Korpilombolo, Aapua, Seskarö? Det blir lång väg till arbetsförmedlingen för ex.vis Pajalaborna och Svansteinborna. Afkontor bli nog bara kvar i Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå, kanske Gällivare också. Vad är nästa steg? Samhällslön? Alla gamla sossar som byggde upp allt som nu raseras vänder sig nog i sina gravar…

 3. Nej det blir billigast möjligt ! skriver:

  @Fas333
  Nej en sak är säker det kommer aldrig att bli samhällslön, det kommer aldrig att ske.
  Det kommer att bli som så att privata anordnar sysselsättning så billigt som möjligt. Det kommer att blomma upp en massa privata företag vars ide är att sätta arbetslösa i svammelprojekt och tjäna miljoner via staten. Detta blir nästa stora skandal !

 4. Tidigare sosse skriver:

  AF har förlorat sin funktion och grundtanken med en förmedling som ska hjälpa till med att hitta jobb för arbetslösa bl.a. Idag har det blivit en kontrollfunktion med inbyggt förakt för arbetslösa där dessa uppmanas att söka vitt och brett även jobb som inte den sökande har kompetens till.
  Verkar som att vissa AF förmedlare vill visa makt och sätta den arbetslöse på plats,översitteri i sin sämsta form.
  Man jagar folk med blåslampa och lyssnar gärna på skvaller för att om möjligt ”sätta dit” den arbetslöse.
  Tack och lov gäller det inte alla AFare men det ska inte finnas överhuvudtaget,styrning?

 5. Resultaten skriver:

  Tidigare sosse:

  Visst har du rätt att så är det, men jag tror det blir än värre.

  Dom lokala kontoren har ändå någon aning om jobb lokalt och är i många fall humana.
  Men blir det en central enhet i 08 området, vilket det lär bli har dom ingen som helst förståelse.

  För 08 är det norrland som norrland söka jobb jobb i gällivare men bo i Haparanda ”ja men det går väl pendla ni är väl vana med långa sträckor”.

  Kontroller lär väl knappast minska bara för att man lägger ner, dessa översittare lär nog sitta framför datorn och klicka på ja den personen skall vi stänga av från akassan…

 6. Resultaten skriver:

  …utan att ens behöva fysiskt möta den personen dom ska göra det mot.

  Blir bara lättare för dessa översittare tyvärr.

  Sedan lär det nog bli en hel del hittepå jobb och företag som utnyttjar arbetssökanden.

  Finns ju redan nu sådana, men lär nog inte minska.

 7. Alu skriver:

  Resultaten, du har en bra point där. Dessutom är det så att dom som har en lite svagare ställning på arbetsmarknaden kommer att få det ännu kärvare. Lycksökare bland bemanningsföretagen vässar armbågarna just nu.

 8. Fakta skriver:

  Detta är borglig poltik, utarma nu AF och FK år 2008! Centern pratar om hela landet skall leva?! Norrmejeri lägger ned Hedenäset och Lantmännen i Ötå! Vad säger Linda Y. om Centerns glesbygds politik?

 9. Tidigare sosse skriver:

  Resultaten: Med privat marknad så blir det nog som du skriver både sämre och värre för då ska man tjäna så mycket pengar som möjligt på den arbetssökande.
  Blir nog inte en fråga om samråd och vad du vill,vad du känner att är det bästa för dig och din situation. Nä då ska profiten styra förmedlarens agerande.
  Redan idag är man skyldig söka jobb i hela Sverige,men varför inte europa?
  Gällivare blev jag tvungen söka jobb till redan nu och efter en mild protest blev det också en anvisning till Piteå.
  Förmedlare som själva mår dåligt och ska utöva makt eller styrda av annat ska inte träffa sökande.

 10. Resultaten skriver:

  Tidigare sosse:

  Jo precis.

  Själv sökte jag ett jobb om det var Övertorneå eller Överkalix kommer ej ihåg vilket det var.

  Men det jag kommer ihåg var att man fick hem en lapp på namn adress vem som sökt. Mycket ovanligt men väldigt roligt också.

  Det var flera från Skåne Göteborg Stockholm mm som sökt, säkert blivit anvisade att söka?!

  Så ja att söka i hela landet är ju idioti. Blir i alla fall svårt för arbetsgivare se vem som menar seriöst.

  Precis när man nu tvingar så kan man ju se hela europa.
  Men då skulle nog många skattebetalare förloras till Norge 😂

 11. AF ingen är förtjänt av skriver:

  Känner mig riktigt bitter på formen av AF. Redan år 1967 hade AF i hemkommunen skrivit i min akt om min familj, om etnicitet och familjemedlemmars arbete. anledningen till att jag vet det är, min akt förblev tjockare för varje gång besökte denna inrättning utan att något konstruktivt blev följden, trots obligatoriska besök på den nya AF.
  I tiden befinner oss innan datoriseringen samlade akt. Varje gång blev akten tjockare bara, blev rannsakad om ett och annat om familjeförhållanden etc. Ingenting hände behövde själv jobb för att bidra till försörjningen för familjen som växte.

 12. AF är ingen betjänt av skriver:

  En dag bad att få se in i mitt AF arkiv. Visste om rättigheten för offentlighetsprincipen. Till slut, efter många om och men läste något som aldrig hade kunnat fantisera om ens. Min familjs etnicitet vad de gjorde och hur de försörjde sig på. Då insåg varför AF:s personal innan utflyttningen från tidigare hemkommunen hade påpekat; du behöver inget jobb som kommer från en renskötselfamilj enligt AF i forna hemkommunen.

  Den handläggaren hade svårt att förklara sig men såg till att förpassa en till ”svårplacerades skara”.

 13. Tidigare sosse skriver:

  För att ytterligare bredda debatten så har vi utbildningsföretagen,behöver inte nämna något av dom vid namn men mer slöseri med skattepengar får man leta efter.
  Ok om man handplockar människor som behöver hjälp med att skriva CV,personligt brev eller en ansökan och det på dator så visst har det en funktion.
  Men om man gör som i haparanda att man skickar folk till sådana företag för att man ska,då gäller kvantitet och inte kvalitet och definitivt inget samråd med den arbetslöse.
  Det är fult att behöva tänka så men jag hoppas verkligen att ett par av dom som finns på AF anvisas till tomelilla…

 14. Medborgarlön skriver:

  Medborgarlön hade varit bättre än att pumpa kommande miljonärer på utbildningsföretagen, ligger nog en massa lycksökare i startgroparna och väntar. Detta kommer tyvärr aldrig att ske men räkna med många nya miljonärer som skott sig på staten med nya företag som skaffar billiga hittepå jobb. Säkert är kostnaden bara 1/4 och resten är ren vinst i fickan. Hittepå kanske vara 2mån kammar in full kosing och nästa gång igen samma belopp igen. Bluff och båg AB.

 15. Borraren skriver:

  Det finns fortfarande många arbetslösa gruvarbetare i Tornedalen, alltså folk som gruvar sig gör arbete!

 16. Tidigare sosse skriver:

  Borraren: Men så är det och kommer alltid att finnas människor som inte kan,orkar,törs eller t.o.m vill arbeta.
  Jag har den tron att de allra flesta människor som är friska,har själrespekt får en social stimulans av att arbeta och därför också vill arbeta.
  Men blir vi lyckligare eller mår bättre av att försämra för dom ekonomiskt?
  Självklart skall det vara stor skillnad på att arbeta och inte men att göra människor fattiga och skapa stora klyftor i samhället bygger ingen välfärdsstat.
  De som är arbetslösa i glesbygd,tornedalen skulle nog inte må bra av att hamna i Rosengård,kanske förmedlaren?

 17. Glesbygden som människorovdjur skriver:

  Eller får jobba, annars är det rätt. Det finns medborgare som inte tillåts att få arbete utan detta ”sossenätverk” speciellt viktigt för områden du räknar upp. Glesbygden som gör allt för att riva ner som ställts utanför nätverket. -Tills självförtroendet berövats ner till botten.