Ägare ger anriktningsverket fortsatt frist

KAUNISVAARA: Det som kan beskrivas som hjärtat i gruvrörelsen i den konkursade Northland-gruvan i Kaunisvaara får stå kvar i väntan på bättre tider. Alltså bättre priser på malmprodukter.

Anrikningsverket samt bland annat ett större antal järnvägsvagnar såldes från konkursboet till bolaget Abecede för 50 miljoner kronor. Bolaget har i omgångar gett tidsfrister för när verket ska vara sålt – till ny ägare eller för nedmontering.

Nu vänder Abecece på klacken och tänker behålla verket med förhoppningen om att gruvdriften ska dras igång igen.

– Som vi driver det nu så driver vi det i så kallad malpåse så att vi håller det i skick, säger Bert Nordberg, en av Abecedes delägare till SR Norrbotten och fortsätter:

– Vi har bestämt oss för att vi tror tillräckligt mycket på det här för att satsa de pengar som krävs för att hålla grejerna i skick för en uppstart.

Det har funnits intressenter gällande att köpa anrikningsverket, både att köpa det som skrot och få betalt per ton eller att flytta anrikningsverket till någon annan gruva.

– Men detta var ju inte vår ambition, den var ju att få igång verket och skapa arbetstillfällen uppe i Tornedalen och vi har jobbat hårt för det. Så när vi diskuterat det så gick vi tillbaka till den ambitionen och sade att, nej, vi tittar på kostnader för att hålla igång det och förhandlar med olika leverantörer så att vi kan få kostnaderna på en rimlig nivå per månad för att hålla det i malpåse.

Orsaken till att Abecede tror på en nystart för gruvan är att priserna för malm vänt uppåt.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “Ägare ger anriktningsverket fortsatt frist
 1. Pendlare till malmfälten skriver:

  Hoppas verkligen att det ordnar till sig!

 2. Malmi skriver:

  Stålpriset men malmpriset är inte så högt 53$ har varit 68$ förra veckan.
  Ville de kanske åt de 29mille som länsstyrelsen avsatt till saneringen och som nu går till driften istället ??

 3. Riekkolan Sikste skriver:

  Stor eloge till Abecede.
  Nu fick många utav oss tji.
  Konjunkturuppgången stannar inte inom våra gränser.
  Abecedes spekulation kommer att förränta sig rejält.
  Ett fång av rosor till gänget.

 4. icander skriver:

  till riekkola sixte: tycker inte detta är något vidare positivt för en framtida ev återstart. de är nu man borde starta byggandet av en järnväg till svappa eller till kolari- för att få en mer realistiskt framtida lönsamhet i driften. tycker du de är realistiskt att staten går in och bygger en järnväg? inte jag! gänget har väl inte hitta en köpare till verket och då tror många att de är nått postivt att dom behåller detta inom bolaget ett tag till.

 5. Riekkolan Sikste skriver:

  Om malmpriset stiger lika mycket som den gjort sedan årsskiftet så är det bara att låta Tapuli börja leverera sin värdefulla produkt.
  Allt är klappat och klart, ända fram till malmbåtarna i Narviks isfria djuphamn.
  Inga onödiga nyinvesteringar behövs.
  Järnväg till Svappa gör man tillsammans med Tapuliföretaget när den börjar generera nog med vinster.
  Även LKAB fick betalade sin del av stickspåret till Svappavaara.