Aggressiv förare störde pridetåg

HAPARANDA: Tre deltagare som gick sist i ledet vid förra helgens pridetåg mellan Haparanda och Torneå var med om en obehaglig upplevelse.

Tåget gick mitt i körbanan på gatorna, ingen bevakning syntes till för att hålla ordning på den passerande fordonstrafiken.
När tåget promenerade efter Storgatan i höjd med Haparandabladets redaktion körde en finskregistrerad bil ikapp bakom tåget.
I bilen färdades två yngre män, och chauffören uppges ha kört fort och aggressivt med syftet att pressa sig förbi tåget, vilket han också gjorde genom att korsa gräsmattan och cykelbanan vid korsningen mot Norra Esplanaden.
Sällskapet som noterade händelsen blev skärrade, men fortsatte att gå med i tåget.
När Pridetåget passerade resecentrum på Krannigatan mot Finland möttes de upp av två finska polispikébussar, samt ett antal polismän som i rondellen vid gränsen bevakade och ledde om trafiken.

På den svenska sidan verkar det inte ha funnits någon polisbevakning över huvud taget.
HB ringde i veckan till polisen i östra Norrbotten för att höra var polisbevakningen fanns under lördagens pridetåg.
– Det kan jag inte uttala mig om på rak arm, säger Lars Öberg, lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten
Vem kan uttala sig om det?
– Då måste jag gå in och titta vad vi hade för bemanning just den dag. Vi har ju poliser på alla fem orterna men de jobbar ju inte alltid samtidigt, så det kan jag inte svara på nu, säger Lars Öberg.
HB ringer upp igen under torsdagsförmiddagen och blir hänvisad att ringa tillbaka senare, vilket HB gör men får inget svar.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,