Asplöven vann lördagsrysare mot Västerås

HAPARANDA: AHC avslutade året i Hockeyallsvenskan på bästa sätt. Topplaget Västerås vältes med 2-1 (2-1, 0-0, 0-0) trots tidvis hård press mot hemmamålet i den andra halvan av matchen.

Asplöven ställer upp med fyra kedjor och tre backpar, med två extraspelare. Inga Luleågubbar i eftermiddag och Joel Lassinantti i kassen. Hockeylegendaren Gordie Howes hat-trick: ett mål, en assist och ett slagsmål.

FÖRSTA PERIODEN: Bra hockey är lika trivsam som en sprucken läpp, för att parafrasera hårdkokte författaren Raymond Chandler.

Härlig inramning, med stor och aktiv publik. 0.27: gästerna tar tidig tvåa. Hett hemmalag går på kasse och får med sig ytterligare en utvisning. Fem mot tre efter 35 sekunder. Tung press och några halvchanser, men inget mål. AHC omständliga inledningsvis – två man mer under nästan två minuter ska vara mål.

3.19: fin chans för hett hemmalag. Gästerna vaknar till liv i minut fem och tvingar AHC ta kvällens första utvisning efter 3.52. Ett effektiv Västerås visar hur man ska spela pp och fixar 1-0 ganska enkelt genom att såga sig igenom på högersidan efter 4.27.

Asplövens Trabucco skjuter i underkanten av ribban bakom en sovande målvakt efter fem och en halv. Domaren ringer på situationen, men inget mål. 6.21: nytt femfyra för AHC, som formligen bombarderar gästernas kasse. Målvakten Jonas Fransson strider som ett lejon och håller tätt.

9.41: hemmalaget i fyra mot fem. Västergås har grepp, med hemmalaget slingrar sig ur med halvminuten kvar av strafftiden. Och reder ut situationen. Hela 10-4 i skott vid första power-break. Asplöven rivstartar och efter ett jättebyte av Emil Bejmo kan Oskar Nilsson kvittera efter en stolpträff med matchuret på 12.17. Välförtjänst passningspoäng till Bejmo och även backen Anders Grönlund belönas med en pinne.

Rättvist i en härlig match på väg in i periodens känsliga sista fjärdedel. Lagen måna om att befinna sig på rätt sida om pucken med två minuter kvar av första. 18.50: gästerna farligt framme, men Lassi kniper ihop. AHC i samma läge halvminuten senare. 19.44: Johan Porsberger snor pucken innanför blå och kan hänga 2-1 på sin egen retur. Mario Valery Trabucco får en passningspoäng.

En rökare i krysset får avsluta en fin period från hemmalaget, som har klara 17-9 i skott.

ANDRA PERIODEN: Akt två i den tidiga lördagskvällenskvällens täta thriller.

0.41: ramträff för AHC, efter fint sidledsspel av Simon Olsson. Matchen väger – gästerna vill snabbt genom mittzonen, men där lyckas hemmalaget täppa till. Än så länge.

Intensivt i minut fem, med var sin fet målchans för lagen. 5.04: en hemmaspelare brottas bakom egen kasse och får vila två minuter. Förhoppningsvis. Tiden städas bort med rörliga hemmaben i fin box. Härligt driv i matchen nu.

8.49: en Västeråsspelare hackar på Lassi, vilket leder till gurgel efter avblåsning. Dryga halvminuten senare räddar Lassi efter att pucken träffat stolpen. Gästerna på g: 2-7 i skott vid power-break.

11.30: AHC:s avige Olsson missar jättechans efter fint diagonalpass. Nervigt. AHC får slå ifrån sig med sex minuter kvar av perioden. Käbbel efter snart sagt varje avblåsning. Gästerna aggressiva och turligt nog drar man på sig en utvisning efter 15.39. 16.05: domaren ringer på en målsituation. Negativt.

Rätt bra pp av Asplöven, men inga hetare målchanser förutom nämnda incident, där Trabucco har öppen kasse och missar. Gästerna ligger på under slutminuterna av mellanakten och pausvilan kommer lägligt för hemmakrigarna.

7-12 i skott.

TREDJE PERIODEN: Vem behöver Hobbitar när det finns hockey, oregisserad skräckmatiné i Arena P!

Spelet lite fördröjt av isproblematik. Men nu viner puckarna igen. Västerås förefaller koncentrerade, men AHC spelar enkelt och lägger ut pucken i mittzonen vid minsta fara. Så långt en perfekt försvarsmässig insats av Asplöven.

4.17: en hemmaspelare får en rejäl smäll i anfallszonen, som dock inte renderar någon utvisning. 5.35: Asplövens första längre anfall i perioden, med fin parad av gästernas målman. Paradspel av Västerås halvminuten senare, men Lassi gör kobrasnabb benparad.

Västerås använder hela planens bred i minuterna sju och åtta. Hemmaspelarna får jobba för lönen. Mäktig press på Asplöven kring nio blankt och man går på knäna, men lyckas rensa framför Lassi och få till ett byte.

4-5 i skott vid sista power-break, men ett AHC i brygga. Hemmalaget är dock tappert och skyddar sin målvakt utan hänsyn till eget liv. Laget får dock andrum för ett par minuter, utan att prestera mycket till eget anfallsspel.

Men plötsligt får AHC luft under skridskorna och skapar ett par jättechanser kring fjorton blankt. 14.13: tvåa för gästerna. Våldsam kubbning kring Västerås kasse, men inget nytt godis. Fyra kvar nu. Tre – det svänger om katterna på isen!

17.45: liten kris, med en fasthållningstvåa för hemmalaget. Västerås tar time-out. 18.23: Lassi parerar och publiken erbjuder stöd. Pucken far omkring som en flipperkula i Asplövens försvarszon, men hemmalaget kan till slut få ut trissan i mittzonen och lägger så när in trean i tom bur.

8-13 i skott i en sjukt spännande period.

– I defensiva termer en perfekt genomförd match, sammanfattar tränaren Per Kenttä.

I en solid backlinje plussar coach Kenttä för snabbe Tim Kunes och berömmer anfallaren Johan Porsberger, som blir matchvinnare med sitt snygga mål i slutet av första.

– Jag sa till Svenska Spel före matchen att tre gånger pengarna för hemmavinst är rena stölden. Jag kände mig så säker på att vi skulle vinna, skrattar Kenttä.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , , ,
17 kommentarer om “Asplöven vann lördagsrysare mot Västerås
 1. Dragos skriver:

  2-1 just nu,det känns faktiskt som att detta är en bra början på ett ”gott slut”. Håll i detta nu!

 2. Dragos skriver:

  Äntligen tre poäng mot Västerås! Nu har vi slagit alla andra i Allsvenskan! Så jäkla bra jobbat!! Gott slut alla, men detta var inget slut, inte heller början på slutet, utan början på en ännu bättre fortsättning!!! (Förresten, har jag inte hört det förut???) Strunt samma, Gränbyhallen (Almtuna) nästa fredag, offensiven fortsätter!!

 3. Anders Bäckström skriver:

  Historisk seger:)
  De 3 poängen var AHC verkligen värda. vilken Publikmatch:)

 4. Roger skriver:

  Vilket hjärta våra krigare visar

 5. Jämnt skriver:

  Huka vilken jämn tabell. 2 vinster så lever drömmen om SHL. 2 förluster så lämnar man oro över att behöva kvala sig kvar.⛄️

 6. Upp som en sol....! skriver:

  Hur många var det i publiken denna afton??

 7. Solisten skriver:

  Publiksiffran uppges vara 1401, vilket låter konstruerat. Det rätta var nog närmare 1400. Fantastisk underhållning till alla som slöt upp.

 8. Enok Nitti skriver:

  Solisten, är inte 1401 närmare 1400 än 1500?

 9. Nasuabo skriver:

  Lyfter på hatten för solistens analys, vilken underhållning det var för oss alla!

 10. Roger skriver:

  Viken fest vilket underhållsvärde jag kommer igen på match det var ju hur kul som helst…..roligt att det var så mycket folk…tur att vi spelar inomhus…..

 11. Knapsu skriver:

  Fantastisk underhållning i Arena Polarica följs upp av härlig underhållning i HB:s kommentatorsfält!
  Tummen upp!

 12. urban skriver:

  till 2an, karlskoga har vi slagit? när?

 13. Surkål skriver:

  Urban: Karlskoga besegrades sista mötet förra säsongen.

 14. Solisten skriver:

  Om till och med surkålen sökte sig till isladan var det ju alldeles fantastiskt!

 15. Surkål skriver:

  Japp, jag var där liksom alla gånger jag har möjlighet.

 16. Dragos skriver:

  2013-01-23 vann vi nog senast mot BIK, snart dags igen. Lite hiilosmakkara med surkål och en Arboga i ”kåtan” blir nog bra nästa lördag! 🙂

 17. Dragos @ 2:an skriver:

  Urban är för övrigt också välkommen, även om Arena Polarica ligger vid Kråklundsbäcken. Alla kämpar behövs, meänmaa är inkluderande som någon sa!