Ny neslig förlust för Asplöven

AIK nollade AHC under måndagskvällen. Foto: Lasse Stenman

STOCKHOLM: Serieledande AIK avgör måndagskvällens drabbning mot Asplöven sent och noterar 1-0 (0-0, 0-0, 1-0) i Hockeyallsvenskan mot ett lite tandlöst bortalag.

Arméerna brakar samman redan i

FÖRSTA PERIODEN: Flaggor och fanfarer!

Matchstarten lite försenad. AIK börjar med pucken och får iväg matchens första skott på mål efter en halvminut. Gästerna kommer i ett första ordnat anfall omkring minuten och bombarderar hemmamålet i minut tre.

Asplöven pigga värre inledningsvis, med 2-6 i skott efter fem minuter. Lite lugnare för ett slag. AIK har lika mycket puck som AHC, men gästerna sorterar  bra i försvarsarbetet. Hemmalaget vill också i minuterna sju och åtta.

Fint sväng mitt i perioden, men lagen neutraliserar varandra med nio kvar av första. 8-9 i skott vid första power-break efter 11.58. Avblåsningen kommer sig av att AIK drar på sig en tvåa, med femfyra för gästerna som logisk följd. Men AHC är långsamma och tandlösa, utan så mycket som ett skott på mål under utvisningstiden.

Nu inne i periodens sista, känsliga fjärdedel. AIK håller i taktpinnen, men gästernas Quemener ser säker ut i kassen. Asplöven har inte varit på kasse alls under periodens andra halva, med ett par feta chanser för hemmalaget. Men AHC avslutar förstaronden med två bra byten.

10-10 i skott under en ganska medioker hockeyperiod.

ANDRA PERIODEN: Ett mål skulle kanske öppna upp matchen.

Asplöven får iväg periodens första puck på kasse efter en dryg halvminut. Hemmalaget har två ofarliga skott på Quemener under minuten som följer. Men gästerna tänker inte sälja sig billigt och fyra minuter in i mellanakten är det helt jämnt på banan.

AIK är lite hetare vid nedsläpp och får allt som oftast börja med pucken. I allt få avblåsningar och minuterna rinner undan ganska raskt. Med lite plus för hemmalaget mitt i perioden. Men det är AHC som sånär tar ledningen i minut tio.

9-8 i skott vid andra power-break efter 10.26. I samband med detta drar gästerna på sig sin första tvåa i matchen. Bra box hos Asplöven, som städar undan strafftiden ganska enkelt, undantaget ett jätteläge som AIK bränner med sekunder kvar av utvisningen.

Stor chans för AHC minuten senare. Bra liv i gästerna inne i periodens sista fjärdedel. Lite lägre tempo med tre minuter kvar till paus. Hafsigt värre under periodens andra halva, med många felpass och mest halvchanser.

15-12 i skott under andra.

TREDJE PERIODEN: Ovisst är visst ordet.

Gästerna kommer i ett första anfall. Men AIK svarar med samma mynt under en fartig första minut. Men felpassen haglar fortfarande. 3.21: fin parad av Quemener på fräsande skott mitt i slottet.

Lugnt för en minut. Men fortfarande helt jämnt i en drabbning som förmodligen slumpen kommer att avgöra. 6.35: AIK tilldöms en tveksam straff, som dock Quemener fixar – han blåser skytten med en fräck manöver. Men efter 8.17 kan hemmalaget ta ledningen med ett kanonskott, som tar i burens mittstolpe och tvingar domaren att ringa på situationen. Men målsignalen kommer snabbt.

Orkar Asplöven komma tillbaka? Tio kvar att jobba på. 7-5 i skott vid sista power-break efter 10.14. Men AIK ser piggare ut efter avbrottet. Gästerna är dock inte uträknade och går till offensiv. 14.08: tvåa för AIK, biljett in i matchen för AHC?

Inte vid det tillfället i varje fall – hemmalaget trasar effektivt sönder alla intentioner. Två kvar. 18.20: Asplöven tar ut Quemener. Har ett par halvchanser och tar time-out med sju sekunder kvar.

Men man har inte hockeygudarna med sig i denna match heller. 10-11 i skott under sista.

– Jag blir lite besviken på att vi inte kan skapa mer tryck med 33 skott, analyserar tränaren Per Kenttä.

Coach Kenttä vill se ett aggressivare Asplöven – man är inte nog heta på lösa puckar och returer. Att man bara släpper in ett mål mot serieledaren på bortaplan indikerar på en bra defensiv.

– Men vi är för uddlösa när lägen dyker upp, konstaterar Kenttä.

Han berömmer Ronan Quemener i kassen och Jesse Jyrkkiö på backen.

– Oavsett om det blir kval eller inte, måste vi hitta vårt borttappade självförtroende. Och det kommer ingen att ge oss, det är något vi måste skapa själva.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
12 kommentarer om “Ny neslig förlust för Asplöven
 1. Arbetare skriver:

  ”tränaren Kenttä, coahc Kenttä, Kenttä” på tre rader.

 2. Lasse Stenman skriver:

  Bäste Arbetare! Du har rätt till din världsbild och forumet ger dig möjlighet att vädra dina negativa tankar. Ett rimligt krav är dock du stavar de ord du citerar rätt.
  Lasse

 3. Dragos skriver:

  Ännu en sur förlust, men det är som det är. Laget kämpar bra i alla fall! Hade hoppats på mer stöd från Luleå i detta prekära läge, men i stället tar man enligt media hem ännu en spelare? Enligt kvällspressen ersätter Asplöven vakanserna med spelare från Kalix. Om nu tidningsuppgifterna stämmer (?) är det kanske dags att skrota det s.k. samarbetet med Luleå och titta över länsgränsen, 26 mil bort finns Sveriges bästa hockeylag med Sveriges bästa plantskola, finns nog juniorer i Skellefteå som skulle må bra av seniorhockey i Asplöven. Kval eller ej, vi ska spela i Allsvenskan även nästa år!

 4. Dragos skriver:

  Lasse, gör som jag, när vännen Arbetare skriver om nåt som står på raderna ska man istället läsa mellan raderna! Tolka det istället som beröm eftersom din text blir mer varierad och lättläst, och att Arbetare liksom vi andra fans bara taggar upp inför slutspurten av serien 🙂

 5. Också arbetare:) skriver:

  Tagga hur mycket ni vill men , men jag säger bara hejdå Asplöven:)

 6. hk skriver:

  Lika bra att dom åker ut. Slöseri med pengar!

 7. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Jag är utflyttad Haparandabo och stolt över min hemstad. Genom mitt arbete har jag besökt många orter i och utanför Sverige. Det finns några företeelser som gör det nutida Haparanda känt ute i landet: IKEA etableringen, Asplöven och Sven-Erik Bucht.
  Var rädd om Asplöven och stötta dem. Det ger bra reklam för Haparanda och skapar intresse för orten som på sikt förhoppningsvis bidrar till ett ytterligare uppsving för Haparanda.
  De pengar som är satsade på Asplöven är till största delen privata medel. Det reklamvärde Asplöven ger för Haparanda motsvarar flera miljoner årligen.

 8. Dragos skriver:

  Stötta Asplöven och privata pengar var ordet, kan bara hålla med Utflyttad Haparandabo! Det har kostat ett påtagligt antal tusenlappar av Dragos egna beskattade pengar de fyra säsonger Asplöven spelat i Allsvenskan, värt vartenda öre!!! Biljetter, billotter, Anklotter, tröjor, sponsormatcher (och nån öl och hamburgare i Kuben) m.m. och jag hoppas få slösa ännu mer! Såg nåt om lån av Mastonmäki och Ekarv från Luleå, kanske får vänta med att ”göra slut” med Luleå om det stämmer. Tills dess väntar jag på nästa match och nästa billotteri- men garaget börjar bli fullt 🙂

 9. Uska skriver:

  Bye bye asplöven . Slöseri slöseri

 10. Arbetare skriver:

  Jag är bara stolt över att jag stavar amerikanska orden fel.
  Jag skulle nog inte börja meningen med ”Och” och ”Men”.

 11. Enok Nitti skriver:

  Jag är glad att det inte är sign. Arbetare som skriver referaten. Stolthet kan tydligen också uttryckas med att stava amerikanska ord fel. Det där kapitalistlandet är inte värt att rättstavas.

 12. Arbetare skriver:

  Det var du Enok Nitti, som sa det.