Asplöven på rätt sida om allting

Gamman hos AHC efter tredje raka i Allettan. Foto: Lasse Stenman

HUDIKSVALL: Hudik jagade förgäves och noterade 1-3 (0-0, 0-1, 1-2) mot AHC i en jämn tillställning i hockeyns Alletta under måndagskvällen – gästernas tredje raka.

Samma gubbar som senast hos gästerna.

FÖRSTA PERIODEN: Full fräs!

Hudiksvall är ett av lagen som AHC ännu inte mött denna säsong. Samlade två första byten från bägge lagen, med fartiga två första minuter. Matchen söker form.

Asplöven håller på att skaffa sig goda vanor efter en stökig decembermånad. Nu kommer man ut koncentrerat och med tålamod. En bra period för gästerna utmynnar i femfyra efter 7.11, som blir fem mot tre halvminuten senare.

Men hemmalaget krymper ytor skickligt och får in sin fjärdegubbe. AHC förspiller ett gyllene läge mitt i perioden. Och Hudiksvall växer av bedriften. Men en jämn match med åtta kvar av första, där det första målet blir viktigt.

Inne i periodens sista fjärdedel i en juste tillställning med skapligt tempo och relativt få avblåsningar. Men med två lag som så långt inte bjuder motståndaren på något. Men AHC tar olycklig tvåa efter 19.18.

Man kan dock städa undan strafftiden fram till periodvila och 11-11 i skott skvallrar om en tajt tillställning.

ANDRA PERIODEN: Dryga minuten återstår av hemmalagets numerära överläge.

Men Asplöven städar undan strafftiden ganska lätt. Matchen har liksom ingen herre så långt, men två säkra målvakter som fångar det som försvaren tappar. Fortsatt täta skepp efter sex minuter av mellanakten. Dito efter åtta.

Lagen i tät klinch ännu efter halva matchen. Kanske skulle ett mål åt något håll öppna tillställningen, som dock bjuder på härlig spänning. Spelarna inser det kloka i att undvika utvisningsbåsen, så publiken ser en juste fajt.

14.12: Hudiksvall tar periodens första tvåa. Gästerna kastar in sin vassaste trio som tillverkar 0-1 på bara en halvminut. Centern Jesse Rohtla nätar, framspelad av kedjekamraten Hampus Forsling och rörlige backen Eetu Heikkinen efter 14.42.

Hemmalaget måste nu släppa lite på defensiven för att svara. Och AHC tar farlig tvåa efter 17.29, men kan med vissa besvär hålla rent.

10-7 i skott ger en bra bild av händelserna i en i delar dramatisk period.

TREDJE PERIODEN: Hudik avslutade andra bra och har vittring.

Just a shot away, som jänkaren skulle säga om kvitteringschansen. Och bli sannspådd: Hudiksvall kvitterar: 1-1 efter bara 17 sekunder i ett bortaförsvar fortfarande kvar i omklädningsrummet.

Stökigt på banan och gästerna tar en roughingtvåa efter 1.13. Asplöven håller emot, men lever farligt. Laget har kommit in i perioden liksom på fel skridsko.

Men en hemmatvåa efter 3.34 ger biljett tillbaka in i matchen. Det tar Ville Rajala bara elva (!) sekunder efter tekning att smälla in 1-2, frammatad av firma Rohtla och Heikkinen. Utvisningarna kostar på för Hudik.

Kan bli dyrt även för AHC, femfyra för hemmalaget efter 5.54. Men Asplöven jobbar bra och kan avstyra offensiven. Efter Hudiks kvittering har emellertid matchen tagit eld. Femfyra för gästerna efter en neslig puck-out med matchuret på 8.24.

Här kammar dock Asplöven noll. Men i spelet fem mot fem lyckas gästerna bra med att hålla Hudik på rätt sida om sig och minuterna rinner undan. Inne i periodens sista fjärdedel, samlar hemmalaget ihop till slutoffensiv.

Efter en ganska rapp tillställning verkar nu händelseförloppet utspela sig i ultrarapid. Hudik har tre effektiva kvar att arbeta på. 17.14: femfyra för hemmalaget och en gyllene möjlighet till kvittering.

17.36: en hemmaspelare gapar till sig en personlig tia och Hudiksvall tar time-out. Och plockar ut målmannen efter 17.41. Varpå Asplöven har fräckheten att skicka in 1-3 i tom kasse efter 17.50. Hampus Forsling nätar, framspelad av försvararen Antti Uitto.

Hudik tar in målvakten och fortsätter i femfyra, men snubblar. Tar ut målisen igen efter 18.50. Ett frustrerat hemmalag tar tvåa för ruff efter 19.41 och är rökta. 13-6 i skott skvallrar om ett aktivt Hudik, som dock faller på eget grepp.

Ett taktiskt och smart AHC tar tredje raka – efter åtta perioder med närmast fläckfri defensiv.

– Bortsett från ett individuellt misstag som föregår deras kvittering är jag helnöjd, meddelar förstetränaren Urban Lahti.

Ledare Lahti talar varmt om sitt lag.

– Stort målvaktsspel av Silwerfeldt Öhman och säkert över hela backlinjen, myser han på väg till presskonferens.

Effektiviteten är det heller inget fel på, med anfallsparet Jesse Rohtla (1+1) och Hampus Forsling (1+1) som offensiva toppar.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
4 kommentarer om “Asplöven på rätt sida om allting
 1. Robin Hood. skriver:

  Snart e.v kvalspel=Tiggarstråt hos kommunen!!

 2. Mad Max skriver:

  Vi får tacka den fenomenala målvakten för denna seger. Nu är det bara resten kvar. Bra kämpat grabbar!

 3. kjell g skriver:

  Re:Robin Hood

  Tur vi har dig som tar av de rika o ger åt de fattiga.

 4. Dragos skriver:

  Stackars Robin Hood, förstår att en sån som du inte glädjs denna dag med oss hockeysupportrar, men du kan väl gotta dig åt andra artiklar som är mer i din ”ei se kannatta- smak”, tex K-Rauta stänger i Haparanda, klädbutik stänger i Torneå etc. pga dålig lönsamhet….vi andra stöttar AHC:s återtåg! Huddinge och Visby hemma blir nästa test.