Asplöven föll efter straffar

Salmelas kanon öppnar kvällens målkran. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: En poäng borde varit tre för AHC som föll med 4-5 (2-1, 1-2, 1-1, 0-0, 0-1) efter strafftävling mot Södertälje under måndagskvällen i det allsvenska kvalet.

Årets hittills viktigaste match börjar med

FÖRSTA PERIODEN: Med Tommy ”Basunen” Innala som speaker och mänsklig mistlur!

Försiktig öppning från bägge håll i den första minuten. 1.50: AHC på kasse. Hemmalaget tar initiativ och pressar tillbaka gästerna, där belöning kommer efter 3.21: unge backen Tuomas Salmela dundrar in 1-0 framspelad av Sebastian Dyk och Jonas Berglund.

Avvaktande och trängsel i mittzonen efter målet. Tvåan nära efter 5.26, sedan snabb vändning och gröt framför Ward i hemmakassen. Asplöven har ett rejält grepp i minuterna sju och åtta. 9.38: Ward får stopp i spelet och en trött lina får byta.

Svängigt mitt i perioden, där hemmalagets Alex Aleardi brassar på till första power-break med 10-3 i skott efter 11.01. AHC framåt, igen, efter pausen med skott som stryker överliggaren omkring 12.30.

Ward lugnar med handske på pucken efter 14.44. Tyvärr vinner SSK tek och kan fixa 1-1 från blå efter 14.47. En kalldusch mitt i all hemmadominans. Men AHC studsar tillbaka: Colin Long får pucken av en gubbe bakom kassen och prickskjuter 2-1 efter 16.18, med passpoäng till Elias Edström och Tuomas Salmela. Lite av Salmelas mål, som snabbt iscensätter anfallet.

Slutminuter. Två rappa skott från Asplöven under minuten före paus, där en dålig passning håller på att ställa till det för de svarta. Men 13-6 i skott och hemmadominans i en ganska medioker hockeyperiod.

Bamsige Bryggman brassar på. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Full gas framåt verkar vara melodin.

Sannerligen: gästerna vänder och sätter 2-2 över axeln på Ward med en lös backhand efter 18 sekunder. Sinnebilden av ett ”enkelt mål”. Men Asplöven vill tillbaka på vägen och pressar på frenetiskt i minuterna tre och fyra.

5.25: jättechans för AHC. Gästerna under press i minuterna sju och åtta, men hemmalagets skytte är trubbigt. Utdelningen kommer retroaktivt: backen Jacob Andersson skjuter 3-2 i en andravåg efter 8.43, med assistpoäng till Jonas Berglund och Jesse Jyrkkiö.

Asplöven har greppet, men släpper till livsfarliga kontringar mitt i perioden. 11.04: power-break med 6-3 i skott och två minuter back för hemmalaget. Stark förstaminut från gästerna, sedan täpper boxen till bra. Bortalaget har dock tryck efter att AHC fått in sin gubbe som sånär resulterar.

Asplöven fortsatt framåt inne i den sista fjärdedelen av akten. 17.33: gästerna millimeter från kvittering efter sologenombrott. Det kommer istället efter 19.05, när man vänder spel i ett slött hemmalag och trycker in 3-3 från nära håll. Södertälje har nu gjort tre mål på fyra chanser.

9-10 i skott och inte mycket att glädja sig över för hemmalagets fans.

Dyks fullträff i tredje borde varit segermål i matchen. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: I brist på bra hockey duger i varje fall spänningen.

1.25: nära mål för AHC efter tungt anfall. Hemmalaget fortsätter dominera i minuterna två och tre. Men Asplöven spelar liksom på chans och kommer inte riktigt in på kasse under periodens första fem minuter.

7.04: en öppning, femfyra för AHC. Man håller tålmodigt pucken och efter 8.12 hittar Sebastian Dyk lucka och skjuter 4-3 frammatad av vapenbrodern Simon Olsson och Jesse Jyrkkiö.

Stabilt är inte ordet, men inga dåliga nyheter vid sista power-break efter 10.38, med hela 9-1 i skott.

Asplöven har mycket puck utan att skapa särskilt mycket, men håller sig i varje fall på rätt sida om saker. 13.25: dubbeltvåa efter gurgel vid gästernas mål.  Stora ytor i spel fyra mot fyra och farligheter för bägge lagen.

Katastrofbyte av AHC, där en av SSK:s gubbar får åka ifrån tre hemmaförsvarare och servera en gubbe öppen kasse till 4-4 efter 16.58. Doftar division ett. 18.14: fyran nära för Asplöven. 18.19: time-out för AHC.

Med sekunder kvar håller hemmalagets Alex Aleardi på att avgöra, men blir brutalt manglad av en försvarare utan åtgärd från mannen i randigt. 14-5 i skott för AHC.

Matchen till

SUDDEN: Fyra mot fyra i maximalt fem minuter.

1.25: öppet fält för Asplöven. 2.10: dito för gästerna. Nervöst värre, med massor av felpass. Men Asplöven på kasse efter 3.50. Dock inga mål av två uddlösa lag. 2-0 i skott och avgörande i

Den avgörande straffen sitter mellan benen på Ward. Foto: Lasse Stenman

GWS: Hemmalaget bränner alla och Södertälje gör mål i den tredje omgången och matchen slutar 4-5.

Ytterligare en grym förlust i raden och nu är goda råd dyra för Asplöven i kvalserien.

– Kanske är det dags att se sanningen i vitögat. Vi har förlorat tre i rad mot division ett-lag och släppt in 15 mål under ordinarie speltid. Hur bra är man då, suckar Urban Lahti i lagets tränartrojka.

Kollegan Robin Lindqvist hakar i.

– Vi har ledningen fyra gånger och vinner skotten i sista med 14-5. Ändå vinner vi inte. Dessutom slår vi tre usla straffar, framlägger Lindqvist utan förskönande omskrivningar.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
10 kommentarer om “Asplöven föll efter straffar
 1. JJ skriver:

  Härligt, SSK.

 2. Knapsu skriver:

  Om Lasse byter ut Sebastian Kaupila mot Tuomas Salmela i texten i både referatet och i ”inför” artikeln så blir det mera ackurat.

 3. Arbetare skriver:

  Vem är ”Kaupila”?

 4. Vad händer??? skriver:

  Vad tusan är det som händer???
  Ssk hemma trodde jag på bergsäkra 3poäng!!!

 5. Arbetare skriver:

  …”goda råd är dyra”, men det är inte klart ännu.

 6. BECKS/Anders B skriver:

  Vänta nu…Vi har haft lag som vunnit 5 raka tidigare, och tappat allt…NEJ, det är INTE kört! Asplöven kommer att fixa detta

 7. Lasse Stenman skriver:

  Tack, Knapsu! Tuomas Salmela ska det vara. Unge Salmela gör för övrigt en mycket bra match och förtjänar beröm.

 8. Knapsu skriver:

  Arbetare: Kaupila är den felstavade okände tvillingbrodern till Sebastian Kauppila.

 9. Arbetare skriver:

  Tack ”Knapsu” för en trevlig förklaring.

 10. mattilalainen skriver:

  yx miljoona lissää…jos se auttas..?