Ny smärtsam torsk för Asplöven

Silwerfeldt Öhman gör en livsviktig räddning vid ställningen 0-2. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC förlorade även söndagens match i hockeyns Alletta, efter 2-4 (0-2, 1-0, 1-2) mot Väsby. En hemsk matchöppning ställer till det för ett plågat lag.

HBwebben har åttiotalsminnen av grillen Mammas i Upplands Väsby, i ett svampformat skjul med bra burgare och personlig service. Men i idrottens febriga nu finns ingen plats för nostalgi – rakt på

FÖRSTA PERIODEN: Hockey på menyn!

0.15: AHC på kasse. Aktiv förstaminut av hemmalaget. Väsby har första pucken på mål efter 1.38. Bra tempo inledningsvis, med böljande spel.

Tyvärr för hemmalagets del, får gästerna ta ledningen ganska enkelt efter 4.23 i ett passivt försvar. AHC darrar och är millimeter från bakslag efter 5.55. Ett billigt 0-2 kommer i stället efter 6.49 mot ett lag i upplösning, som redan byter målvakt.

7.40: Asplöven försöker, med närskott över via målmannens axel. AHC framåt i mörkret under minuterna åtta och nio, med hårdnande kamp på banan mitt i perioden. 10.34: reducering nära för hemmalaget. Ny chans minuten senare, men effektiviteten är lagets akilleshäl.

Men bra fart på AHC nu. Domarteamet låter spelet flyta och spelarna utkämpa striden själva. Fartiga slutminuter, med möjligheter åt bägge håll. Silwerfeldt Öhman i hemmalaget gör mycket viktig parad när Väsby har friläge efter 15.30.

Ful eftersläng ger gästerna två straffminuter efter 16.49, men Asplöven kommer inte riktigt till – för lågt pucktempo. Dubbeltvåa efter gurgel med klockan på 19.34. Blir 2+2 för gästerna och femfyra för AHC, med fin uppåkning av Jesper Ylivainio med sekunder kvar. Och skott utanför…

15-11 i skott under en period där hemmalaget vaknat upp efter mardrömsöppning.

AHC skjuter in sig i handlingen i början av andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: AHC börjar med en gubbe mer på isen.

Asplöven gör sig ingen brådska och väntar ut Väsby. Efter 1.21 sitter 1-2, då Hampus Forsling från nära håll förvaltar passning från kedjekamraten Jesper Ylivainio. Också backen Antti Kangasniemi belönas med passpinne.

Flipperspelshockey minuten efter målet. 3.37: svart gubbe i syndabåset. Det matchar. Och hemmalaget har en rörlig box som avväpnar Väsby efter inledande press.

7.45: Asplöven visar klädsam desperation, men missar ett par öppna lägen. Hemmalaget ligger på mitt i perioden. Nytt läge efter 10.50, men bom. 11.07: Väsby samlar ihop till tvåa. Hög klubba ger fem mot tre halvminuten senare.

Asplöven förspiller ett gyllene läge genom att bli omständliga och inte ta skott. Man får inte så många sådana chanser under en match. Ingen kan dock klaga på spänningen med fyra minuter kvar av perioden. 17.22: AHC får med sig en lite tveksam tvåa. Blir dessutom 2+2, hockeyguden kliver in för AHC.

Med gurgel och dubbeltvåa efter 19.34. 16-4 i skott för hemmalaget beskriver händelseutvecklingen under mellanakten ganska bra. Men AHC behöver just nu väldigt många chanser för att näta.

AHC reducerar till 2-4 i tredje, men kommer inte närmare. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Asplöven fortsatt i numerärt överläge.

AHC ställer upp fint positionsspel, men träffar inte mål med puckarna. Långt anfall från Väsby sedan man blivit fulltaliga som tvingar fram hemmatvåa efter 2.27. Och då visar gästerna hur man lirar pp, med stenhårt avslut till 1-3 efter 3.36.

Hemmalaget gör det inte lätt för sig, men är farligt framme efter 5.45. Väsby slår ifrån sig och åker på en puck out efter 8.36. Men man är inte nog giftiga och gästerna kan ganska lätt avväpna offensiven.

Och efter 11.28 kommer spiken: 1-4 efter vunnen tekning och skott från blå. Olidlig lördag blir svart söndag för AHC. 14.17: ny tvåa för Väsby och hemmalaget tar time-out, tar ut målmannen.

Asplöven strider tappert vidare och får belöning efter 16.10, när anfallaren Niko Saarenpää krutar in 2-4 frammatad av firma Forsling och Niederbach. AHC fortsätter utan målman och har tryck.

Asplöven gör ett tappert försök men strandar efter 19.29, då man drar på sig en tvåa.

17-8 i skott, men oförmågan att kapitalisera skickar poängen med gästerna. Spelmässigt dock ett fall framåt.

– Vi har det tuff just nu, framlägger Asplövens tränare Urban Lahti utan omsvep efter matchen.

Ledare Lahti blickar inåt.

– Vi börjar med att skänka dem två mål. Sedan är vi fullständigt överlägsna i andra och borde gjort fyra-fem mål. Men just nu vill det sig inte.

Backen Joonas Hurri och anfallsduon Henrik Marklund och Niko Saarenpää får beröm från ledarhåll. Nästa helg väntar två tuffa bortamatcher mot Visby och Huddinge.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
14 kommentarer om “Ny smärtsam torsk för Asplöven
 1. icander skriver:

  nasuabo..värmer spelet? men multiarenan kommer och göra de!

 2. icander skriver:

  var och kolla på bandyn..svinkallt vi borde ha en inomhushall i haparanda

 3. icander skriver:

  nasuabo: af har mer stödpengar.

 4. Ingemar Norberg skriver:

  Yes! Två vinster och 6poäng i Norrbotten, fin helg!
  Tack för bra matchreferat Lasse Stenman.

  Häls. Ingemar, Vilda Väsby

 5. icander skriver:

  in med kenttä och samtal med af….allt löser sig. var på dom ödsliga läktarna och de var en pinsam inställning från asplöven af…

 6. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Till icander och egenföretagare. Det finns ett förslag från åtminstone ett av de större partierna att lägga ned Arbetsförmedlingen. Bäst att ni börjar att söka efter andra vägar att finansiera er verksamhet. Ni verkar ju vara släkt så ni får väl diskutera frågan.

 7. Ny arena-ekonomiskt vansinne skriver:

  Ny planerad arena på gränsen för 3 000 åskådare med en hyra på ca 10 milj per år. Börjar det inte att gå upp för var och en hur vansinnigt det är med tanke på den standard på laget som är möjlig att upprätthålla i en liten hockeyort som Haparanda. Att nästan enbart förlita sig på importerade spelare med korta kontrakt, som enbart sträcker sig över en säsong, håller inte i längden. Asplöven är nog det enda div I-lag där samtliga spelare, med några undantag, inte har någon annan sysselsättning än ishockey. Självklar finns det inga ekonomiska möjligheter att varaktigt fortsätta på det sättet.

 8. PT skriver:

  Vore trevligt med liiite andra nyheter än hockey och bandy på Hbwebben. Scrolla genom nyhetsrapporteringen så förstår ni vad jag menar. Varje helg är det samma sak… Trist för alla oss som inte är så intresserade.

 9. Einstein skriver:

  Vad bra med Multiarena.
  Gör den större! 3000 tok för litet, och jag slipper betala.
  och köpcentrum och jättehotell

  //utvandrad till torneå fd happisbo

 10. Arbetare skriver:

  Alla s.k.professionella idrottsutövare och deras ledare är arbetsskygga latmaskar, som bara är ute efter samhällsstöd. Titta på skidåkarna, som statliga Vattenfall göder med miljonbelopp, samtidigt som vården inte har möjlighet att hjälpa dom sjuka. Sätt valparna på arbete!

 11. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Till sign Arbetare: De minst 35 miljarder kronor som statliga Vattenfall har slösat bort på misslyckade kol- och kärnkraftssatsningarna i Tyskland skulle ha räckt till mycket sjuk- o hälsovård till sjuka o gamla. Fö borde Vattenfalls huvudkontor vara placerat i Jokkmokk.

 12. Arbetare skriver:

  ”Utflyttad Haparandabo”
  Dina argument ursäktar inte den fortsatta misshushållningen som förekommer bland överklass. Jag skiter i var Vattenfalls huvudkontor är placerat. Sveriges radio och TV är som soptipp för gamla idrottsutövare. Dom skall beredas plats som experter, så slipper dom göra nytta i all framtid. För många får sina miljoner betalt till Monaco, så skattepengarna hamnar inte heller i Sverige. ”Upp till kamp…”

 13. peter skriver:

  Tycker inte Hpda bör sträva efter en plats i HA. Tror inte en multiarena kommer bidra med mer än kostnader för kommunen. Men finns däremot ingen anledning att som vissa gör klanka ned på Kenttä, Ubbe och Nasuabo m.fl. som brinner stenhårt för sin klubb. De timmar och det engagemang som t.ex. Kenttä laggt på detta projekt de senaste 10 åren, betalda och obetalda motsvarar antagligen mer än vad missnöjesföjlet tillsammans presterar under hela sitt arbetsliv. Hatten av för det.

 14. Nasuabo skriver:

  Peter, jag uppskattar ditt inlägg! Vi har väl ibland hamnat i diskussion, men ”Let bygons be bygons” som vi säger i Nasua. Smickrande att min ringa person (om nu ett nättroll är en person?) nämns i samma mening som Per och Ubbe. Håller med dig om Per Kenttä (och Asplöven), det han/dom gjort för stan är stort. Att Barents Center och kommunpolitik ofta blandas ihop med AHC är trist, men många har svårt att skilja på sport och politik. Sen får vi väl sträva uppåt på varsitt håll, Asplöven i Allsvenskan och Bajen i Champions League? Inte mig emot! Forza och Panzarmarsch.. nya tag i helgen 🙂