Asplöven kollapsade i tredje

Hattunen hänger ettan efter en halvminut. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Efter två bra perioder blöder AHC i den tredje och faller med 1-3 (1-0, 0-0, 0-3) mot Boden i hockeyns norretta under onsdagskvällen. Adieu, Allettan.

Upp till kamp emot kvalet, sista striden det är – seger mot Boden åt alla vänner av lag i svart lycka bär.

FÖRSTA PERIODEN: Himmel eller Hades – pucken lever.

0.07: AHC med rätt att skjuta på mål.

Har man sett på själva f-n: hemmalaget trycker in 1-0 från nära håll. Målsprutan Jarkko Hattunen nätar, med hjälp av vännerna Iossafov och Ehlers efter bara 29 sekunder.

Svart optimism under de två första minuterna. 2.35: Boden är inte döda – man skjuter till och med dragskott på hemmakeepern.

Irriterat i fjärde minuten.

4.03: fin parad av Asplövens Morelius. AHC ser koncentrerade ut och går in i situationerna med kraft. Tvåan mycket nära vid sju blankt efter fint anfall, men skytten kommer för nära nätet.

Få avblåsningar och mycket give and go mitt i perioden.

10.40: gurgel vid hemmamålet och en dubbeltvåa. Fyra mot fyra för ett slag. Öppet värre, med chans för AHC efter 11.30, som försvinner i splitter från en trasig klubba.

Hemmalaget hjälper varandra föredömligt i egen zon med sju kvar av perioden. Teveplock av Morelius efter 15.02.

Hett vid hemmakasse och ny dubbeltvåa efter 15.37. 2+2 för gästerna visar det sig och femfyra för AHC.Fin första straffminut av svart, sedan tappar man grepp.

Hafsiga slutminuter i en bra period av hemmalaget, med 15-8 i skott.

Bodens målman Krajovic har gjort skäl för lönen i de två första perioderna. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Förhoppningsvis kan Asplöven bygga på den fina öppningen. Men osvuret är bäst.

Rena vilda västern i första bytet, med puckar som viner över isen. Glädjande nog, gör AHC det lite enklare för sig i egen zon.

2.58: stopp i spelet hos Bodens keeper efter långt hemmaanfall.

3.46: elakt studsande puck nära att överrumpla Morelius i svart nät. Mera Boden i upptakten av andra. AHC tillbaka i handlingen i minuterna fem och sex.

Mycket kamp och lite skönspel i denna del av matchen. Lite avvaktande i minuterna åtta och nio. Tätt, med mycket känslor i mitt i perioden.

10.53: långt anfall av gästerna, med två fina parader från målman svart.

11.46: ett rörligt AHC tvingar Boden ta tvåa. Småfyndigt spel, men inget godis. Gästerna gräver fram möjlighet sedan man blivit fulltaliga omkring fjorton blankt.

Asplöven brassar på i minut sexton, men också Boden har en vaken keeper. 16.54: hemmalaget tar vansinnig tvåa, som blir 2+10 med personligt straff. Checking from behind och laget i nöd i slutet av perioden.

18.35: tunga sekunder för Asplöven, med ny utvisning och eventuellt skadad målvakt. Boden har hursomhelst 20 sekunder i fem mot tre. Men med Morelius tillbaka mellan stolparna.

En följsam box får ut Boden i hörnen och hemmalaget får in sin fjärdegubbe.

Heroisk slutminut av de svarta, med 11-9 i skott trots utvisningarna. Men gästerna kommer närmare.

TREDJE PERIODEN: Dryga halvminuten av numerärt underläge kvar för hemmakrigarna.

00.6: 1-1, smått otroligt. Boden får kvittera ostört i passivt hemmaförsvar. 0.30: halvt friläge för gästerna, de svarta håller på att tappa. 1.13: ny hemmatvåa, åter en huvudlös aktion.

1.46: genomåkning av Bodenspelare som sånär resulterar. 2.51: 1-2 från nära håll och platsen i Allettan håller på att flyga all världens väg.

Flisorna ryker i minuterna tre till fem – ingen vänlig stämning på isen just nu. 6.36: hemmalaget försöker, men Boden har fått matchen dit man vill. Gästerna träffar ramen omkring sju blankt. Brr.

Bara kamp mitt i perioden. 9.43: spelvändning av Boden, som dock drar på sig två back efter slag på målvakten. Men AHC har för lågt pucktempo och möjligheten glider laget ur händerna.

Nu bara åtta effektiva att jaga på. 13.03: trean nära, med ormgrop framför Morelius. Spännande, om inte annat, med sex minuter kvar.

Nu inne i sista fjärdedelen av perioden. Gästerna har av förståeliga skäl lite lust att spela konstruktiv ishockey. Boden slår icing i parti och minut med fyra kvar.

Tre. Inget mycket händer. AHC tar ut målmannen omkring arton blankt, men redan efter 18.16 sitter trean i baken.

Ridå. Adieu Allettan. 19.02: ett frustrerat Asplöven tar utvisning efter en mycket ful eftersläng.

Matchutvecklingen symptomatisk för hur säsongen gestaltat sig.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
8 kommentarer om “Asplöven kollapsade i tredje
 1. Sture skriver:

  Stor starka aslöven kvalar till 2an

 2. ABC skriver:

  Fritt fall!
  Tråkigt

 3. Arbetare skriver:

  Beklagar förlusten!
  Jag är inte någon språkexpert, som somliga, och jag undrar vad ”omkring fjorton blankt” betyder”?

 4. Fiaskosäsong skriver:

  Asplövens sämsta placering i div I sedan debuten 2001-2002.
  Framtiden ser heller inte ljus ut med tanke på det ekonomiska läget och att spelartruppen i stort sett förnyas inför varje säsong. Ingen kontinuitet och avsaknaden av egna fostrade spelare är påtaglig. Vi får vara tacksamma för den fantastiska prestation som Asplöven gjorde då man höll sig kvar i Allsvenskan under fyra säsonger.

 5. V skriver:

  Äntligen kan denna hybris om Asplöven till SHL lägga sig…Haparanda är en liten ort och behöver inte höja sig och tro att man kan vara med bland de större divisionerna…Satsa ungt,hemmaspelare…Så når man längre och får mer ortbor med sig..

 6. Trollkarl skriver:

  Sååå ja, släck ljuset o stäng agregaterna så att kommunen inte ska gå mer back om i budjetten,
  Nånting positivt blir det ju då,

 7. Vi är Happis! skriver:

  Här ska inte släckas några aggregat! Här ska inte grävas ner, här ska inte ges upp!
  HSKT ska spela härlig bandy långt in på våren på Gränsvallen. Asplöven lär sig och går back-2-basic och vinner bygdens förtroende igen då. Se på vad som hände när HT la ner. Ett nytt lag uppstod, ny energi, unga lokala förmågor får chansen. Ibland är framgång att uppfostra, att bygga från grunden, bygga från bygden, bygga med hjärta och med förankring.

 8. Dragos skriver:

  Södra klacken beklagar, vi är ju bortskämda med att se Asplöven besegra AIK på Johanneshov, och spöa t.ex. Västerås och Almtuna borta. Nåväl, bara tänk positivt, fortsättningsserien i Norrettan innebär en ny möjlighet att spela ihop laget inför Playoff 1, dessutom med mindre kostnad än Allettan. Hybris ? Javisst-varför inte? Stora starka Asplöven….!