Aitta med gränslös kultur

HAPARANDA: På lördag invigs den gråa aittan på svenska sidan gränsen, intill Victoriatorget.

Enligt planerna ska sex likadana aittor placeras på Gränsbågen – tre på den svenska sidan och tre på den finska sidan. Hittills är bara en klar. Och den ska bli ett centrum för kultur, design och media.

På nedre plan finns en hantverks- och designbutik, och på övre plan finns högkvarteret för Mustapartas Skärgårdsprojekt, och bas för företaget Barentskultur.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
12 kommentarer om “Aitta med gränslös kultur
 1. Stig Aspholme skriver:

  Kul idé. Äntligen vågar man i Tornedalen satsa på kulturprojekt.

 2. "innak" skriver:

  Men varför ser de ut som de modernaste villorna här i Nacka, Stockholm. Varför inte som de såg ut ifrån början. Längtar efter gamla tider… Lite kul vore det allt.

 3. ulf juntti skriver:

  Visst är det bra med kultur. Som konstnärer borde de vara före sin tid och skapa uterum för de utslagna i samhället.

 4. Härligt skriver:

  Satsar man inget så vinner man inget. Lycka till, ni har så mycket ingen annan kommun har – bara golfbanan borde dra besökare. Golfbollen landar innan den är slagen, hur många golfbanor kan slå det.

 5. kukkolaforsens brus skriver:

  Ja men visst ska ni vara där – vem annars! Grattis

 6. Stig Aspholme skriver:

  Ulf Juntti: ett genialt förslag som du kommer med! Vi har över 20.000 uteliggare i Sverige, låt konstnärer och kulturarbetare tillsammans vaska fram uterum åt dessa hemlösa stackare! Jag gillar ditt förslag, äntligen en som kan tänka själv.

 7. Mad Max skriver:

  Kunde man inte satsat på lite mer originalliknande aittor? Nu ser den ut som nåt som vårfloden släpat dit. Men man kanske vänjer sig vid den.Tänkte bara….

 8. Keith skriver:

  Äntligen har det börjat hända saker på den svenska sidan om Victoriatorget. Fahlanders stora Kristallenprojekt blir det stora lyftet. Lägg till Akelius fantastiska satsningar på Cape East och då blir helheten i HaparandaTornio oslagbar.
  Hoppas också att TruckStop och Vuonobacken kan realiseras.

 9. Mad Max skriver:

  Ulf Juntti; Uterum för mig är rum, ute. Enkelt? Lätt att ”bygga”. Eller så har jag läst, men inte förstått.

 10. Sanslös skriver:

  Ordet gränslös(t) användes väldigt ofta när man pratar/skriver om Haparandas utveckling. Är det inte dags att döpa om staden till Gränslösa.

 11. Notta skriver:

  Lite komiskt detta med ”nya torget”…mycket prat och lite verkstad! NCC, Akelius, Fahlander hit och dit. Dessa byggherrar har tendens till ”ei se kanate” attityd. Här slår finnarna oss med hockeysiffror Vi går bara en gran:(

 12. Stig Aspholme skriver:

  Ett resultat av den svenska modellen, där ingen får vara annorlunda, tänka annorlunda, handla annorlunda, nä alla skall stöpas i samma form. Om man inte är van att tänka själva, hur skall man då åstadkomma nya saker?