Akelius koncern växer

HAPARANDA: Akelius fastigheter har ökat sitt värde med svindlande 40 procent på bara några år. De anställda har fått stora bonusar.

Akelius fastigheter har gjort stora förvärv de senaste åren och bolaget har växt med hela 12 miljarder på 2,5 år, det skriver affärstidningen Dagens Industri.

Vid årsskiftet 2010/2011 var bolaget värt drygt 28 miljarder kronor, men nu är det värderat till 40 miljarder, en ökning på ungefär 40 procent.

Den senaste stora affären var i maj när Akelius förvärvade Apartment Bostad Väst med 3.611 lägenheter i Västsverige.

Som en biprodukt av att bolaget växer så det knakar redovisade Akelius Fastigheter ett totalresultat på 2,3 miljarder kronor vid årsskiftet, det innebar att 213 anställda fick en bonus på 100 000 kronor var.

Publicerad i Haparanda Taggar:
17 kommentarer om “Akelius koncern växer
 1. Greta skriver:

  Nu måste kommunen agera för att rädda Cape East!

 2. Häng me' du också! skriver:

  Ändå blir han upprörd när kommunen inte satsar pengar på Cape East (Läs Honom)

 3. Stefan H Ericson skriver:

  Akelius kanske inte är lika hockeyintresserad som Fahlander!

 4. Stig Aspholme skriver:

  Rikedom skapar man inte ensam, det behövs många till det, de som satsar kapital och de som skördar kapitalet.

 5. Ekonomi skriver:

  Då motsvarar Cape East inte ens en promille av tillgångarna hos Akelius.

  Fastigheterna bör vara belånade till sextio procent vilket innebär skulder på 25 miljarder

 6. Grönhink skriver:

  All cred till Roger! Utan satsning och risktagande finns inget kapital att skörda. Alla har sin chans att påverka sitt öde och sin livslön.

 7. Stig Aspholme skriver:

  För att bli rik, måste man röra sig i gränszonen mellan vad som är acceptabelt och inte. Följer man regelverket, så tar staten hand om pengarna.

 8. Ekonomi skriver:

  Stig Aspholme kör med en massa ovetenskapliga floskler. Se ovan.
  Måste man även vara ojust för att bli en bra hockeyspelare?

 9. Erik skriver:

  Var det inte Akelius som fiffla med sina pengar så han slipper betala så mycke i skatt på vinsten genom lån från utländska bolag till hög ränta. Det var ju också en orsak till att han inte ville ha igång Capen nåmer, iaf tidigare…

 10. Stig Aspholme skriver:

  Trampa jag på en öm tå?

 11. Ekonomi skriver:

  Cape East gick med förlust.
  Då är det omöjligt att fiffla med skatten eftersom vinsten är under noll.

 12. värdering! skriver:

  Att Akelius fastigheter har ökat sitt värde med 12 miljarder på två 1/2 år har nog sin förklaring, inte betyder det att det gamla fastighets beståndet har ökat sitt värde, utan att man har inköpt ett flertal fastigheter, och därmed så har man även ökat företagets skulder, att reportrarna inte sätter sig in i företaget utan kopierar artiklar från i det här fallet Dagens Industri (DI)är beklämmande.

 13. Kalle Wannerskog skriver:

  Tack för noteringen ”Värdering!”

  Som jag skriver i min artikel, där jag hänvisar till DI, beror den ökade värderingen av bolaget på förvärv, bland annat cirka 3.600 lägenheter i Västsverige.
  Hur förvärven finansieras vet nog bara köparen fullt ut, att det är stora lån råder nog ingen tvivel om, men faktum kvarstår, skulle allt säljas värderas det till omkring 40 miljarder.
  Mvh
  Kalle Wannerskog
  Haparandabladet/HBwebben.se

 14. Grönhink skriver:

  Oavsett om skuldsättningen har ökat, så kan man inte bortse från resultatet på 2,3 miljarder, det visar väl om något hur framgångsrikt företaget är!

 15. Benno skriver:

  Stapla tusenlappar på varann så blir en miljard en 3km hög stapel. Så ca 7km hög stapel med tusenlappar gjorde Akelius i vinst. Respekt.

 16. Petter-Niklas skriver:

  Menar benno att en tusenlapp är 3mm tjock?

 17. Sirkkanitti skriver:

  Erik.. Fel att säga att Akelius fiffla. Har absolut inget med fiffel att göra. Tvärtom. Bara att skattelagstiftningen sa att räntan ej är avdragsgill om du lånar pengarna utomlands, men om du lånar från svensk bank är de ok. Därför kommer de aldrig att finnas utländska investerare i Sverige .