Akut behov av platser inom äldreomsorgen

HAPARANDA: Behovet av platser inom äldreomsorgen är akut, varför Haparanda stad snarast möjligt behöver ett nytt äldreboende.

Samtidigt som många står i kö för ett särskilt boende och korttidsplatserna är fullbelagda behöver det särskilda boendet Klippan anpassas till dagens krav (bland annat att varje lägenhet ska ha egen toalett och dusch). För att klara ombyggnationer och framtida behov behövs det, enligt socialförvaltningen, totalt 60-80 platser.

Under måndagens kväll var allmänheten inbjuden till en medborgardialog vad gäller framtida investeringsbehov – som inte bara gäller äldreomsorgen utan även skolan, vägar, avlopp, bredband och så vidare. Men vad gäller just äldreomsorgen ställdes frågan, vilket alternativ medborgarna anser att kommunen bör välja:

1. Bygga själv och ansvara för driften

2. Bygga själv och lämna driften till en privat aktör

3. Låta en privat aktör bygga, och kommunen hyr lokalen

4. Låta en privat aktör bygga och sköta driften

Socialnämndens ordförande, Janne Lind (C), berättade under mötet att nämnden tog i slutet på 2018 ett inriktningsbeslut om att de gärna ser att ett nytt äldreboende byggs i egen regi, för att ha bättre  koll på kostnaderna.

Kommunalrådet Sven Tornberg (C), som höll i mötet, är personligen inte för alternativ fyra. Men vad gäller de övriga tre alternativen har han inte ännu kommit till någon slutsats.

– Jag är positiv till valfrihet, men även positiv till valfrihet för kommunen i ett längre perspektiv, säger han till Haparandabladet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
11 kommentarer om “Akut behov av platser inom äldreomsorgen
 1. Mats Berg skriver:

  Håll i hatten!
  nu kommer privatiseringen. Först äldreomsorgen, vad kommer sen? Det vore nog konstigt om nyliberalen Centrumpartisten (a.k.a: bokföringsfuskaren) satsade på alternativ 1.

 2. Heja HSKT skriver:

  Hej Mats Berg. Lätt att bygga när börsen är tom!? Det finns kanske en anledning till att man tittar på olika alternativ. Kommentaren om bokföringsfusket är så lågt att jag inte bemödar mig att kommentera.

 3. tireb skriver:

  Mats Berg, vi har ju redan privat äldreomsorg sen mer än tio år tillbaka, men de får inte fortsätta utan att bygga om i lokalerna, så då tar kommunen hand om de boendet och de måste oxå bygga om dessa i lokaler

 4. jersey skatteparadis vinsten går dit skriver:

  Men lehto group kan bygga billiga äldreboende dom har referensser bc center.Attendo kan sen ta över och anställa personal billig och lite personal.det kan vara bättre att bygga nya och vara kommunalt och inte blanda kriminella företag sköta åldringar.

 5. Mats Berg skriver:

  Heja HSKT…
  men den är ju sann 🙂

 6. från holmen skriver:

  allt som skulle bli så bra bara man släppte privata aktörer in på marknaden…jaja men det är ju kommunen som har hand om tillsynen, dom bör ju hålla efter så att standarden ej sänks..förövrigt så är det ej många privata aktörer som börjar med att bygga boendet innan dom vill ta hand om gamlingarna…Tror det blir svårt att motivera någon att etablera sig i en mindre kommun genom att starta direkt med att investera många miljoner i ett husbygge…

 7. JA-avtalet skriver:

  tornberg varför vill du inte att en privat aktör både ska bygga och drifta? jo för att vid en ev konkurs så inte ska nån privat aktör och deras aktieägare förlora så mycket. fast dom redan har fått utdelning på säg miljoner. de är centerns och deras s.k liberala politik. vad är liberal politik? facit är att ta bort värnskatten för dom som tjänar ca 665 tusen per år. och Stureplans centern delar deras politik.

 8. JOJ skriver:

  Förvånad över mångas sätt att se på detta problem Kommunen har inga pengar och kan inte låna upp mer… Ett arv från dåligt S styre under årtionden. Nu måste det till lösningar och då kommer förslaget att kommunen skall bygga och driva,, Men hur kan man göra det då det inte finns pengar.. nu får ni ge er

 9. Pajala kommunbo skriver:

  Gör som i Pajala – stäng boende avdelningar och betala miljonbelopp för färdigbehandlade patienter.

 10. Lunden skriver:

  Glöm inte att renovera Lunden på samma gång

 11. Marita skriver:

  Har erfarenheter från äldre boenden och jag för min del har sett den sämsta vården när kommunen hade ansvar.
  Och dom privata hade fin personal och skötte bra om dom gamla. Oftast har den privata sektorn bättre löner. I botten så kommer det an på personalen. Har man bra ledning och trivs så gör undersköterskorna ett bra jobb. Har sett det ena och andra inom äldreomsorgen och det viktigaste är ledning och personal med empati och kunskap.