Äldre i särskilt boende fortsätter att minska

TORNEDALEN: Äldre som bor i särskilt boende har minskat med 1.500 på ett år. Antalet äldre som får hemtjänst håller en fortsatt jämn nivå.

Statistik från Socialstyrelsen visar att nästa 89.000 äldre människor bodde permanent i särskilda boendeformer den första oktober 2013.

Under 2012 var siffran på 90.500. Av dessa bodde cirka 21 procent i bostäder som drevs i enskild regi.

– Tidigare år har vi kunnat se att antalet personer över 65 år som får hemtjänst ökar i hög takt, samtidigt som antalet äldre i särskilt boende minskat i en lägre takt. Under de senaste åren kan vi däremot se en mer jämn nivå i antalet äldre som får hemtjänst, säger Lina Boberg, statistiker vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bland personer under 65 år med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning bodde drygt 3 900 personer i särskilt boende, vilket är en minskning på cirka 800 personer jämfört med fjolåret.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “Äldre i särskilt boende fortsätter att minska
  1. Kalle skriver:

    Kanske det beror på att det inte finns några platser att flytta in i?

  2. Roland Juntti skriver:

    Kommuner som till exempel Övertorneå styrd av (S) smyglägger lägger ner Länsmansgårdens särskilda boende eftersom det blir billigare för kommunen om våra gamla sitter isolerade ensam hemma med korta besök av hemtjänsten än vad kostnaden blir i särskilda boenden trots att antalet av personer som behöver särskilt boende hela tiden ökar och enligt all vedertagen expertis bara kommer öka även i Ötå kommun.

  3. Sture Bäver skriver:

    Eftersom antalet äldre påstås öka kraftigt så kan ju det här bara innebära att kommunerna, däribland Övertorneå Kommun, har höjt ribban för att få komma till särskilt boende tillika få tillgång till hemtjänst. Man kan inte undgå att se den syniska strategi som framträder. Men på det sätt som Övertorneå Kommun sprider bort skattepengar är ju utvecklingen inte så konstig, det sorgliga är bara att det återigen är dom som byggt upp välfärden som drabbas.