Alla elektrikerelever klarade branschprovet

HAPARANDA: Samtliga elever på el- och energiprogrammet på Tornedalsskolan klarade det nationella branschprovet.

Det webbaserade provet som utfördes under tisdagen var indelat i två delar, elteknik och elsäkerhet. På elsäkerhetsprovet, som är ett branschkrav som gör dem anställningsbara, måste eleven få godkänt på minst 70 procent av frågorna – vilket Tornedalsskolans alla el-elever klarade.

– Våra elever hade ett medelvärde på 340 poäng på säkerhetsprovet. Det är 103 poäng bättre jämfört med medelvärdet i riket, säger läraren Reijo Tervonen i ett pressmeddelande.

Elsäkerhetsprovet ingår som en obligatorisk del i ECY-certifikatet, vilket också 100 procent av eleverna klarade.

– I riket klarade bara lite över 70 procent provet, säger läraren Eero Pirilä, medan kollegan Nils-Erik Järvi tillägger att det är roligt för eleverna att allt slit har lönat sig.

Publicerad i Haparanda, Svenska
8 kommentarer om “Alla elektrikerelever klarade branschprovet
 1. Fritidsfiskaren skriver:

  Starkt jobbat av elever och lärare !

 2. Peter skriver:

  Ovanligt med roliga bra nyheter.
  Grattis till duktiga hårt arbetande elever och bra lärare.

 3. branschkrav det är en rekommendation ??? skriver:

  branschkrav för installations elektriker, idag enbart en rekommendation inget tvång ??
  År 2015 avskaffades utbildningskravet för installations elektriker under överseende behörig installatör inom elsäkerhetsföreskrifterna.
  Idag är det upptill arbetsgivaren att bedöma om en person passar som install.elektriker. Arbetsgivaren kan om han vill och uppskattar det ta in utbildad elektriker, men han gör inget brott om han tar in tex in outbildad undersköterska och står för behörigheten och godkänner denna som elare. Förr var det brottsligt idag fullt möjligt likväl praktikanter via AF.

 4. Imponerad skriver:

  Stort grattis till ER alla lärare och elever! Var stolta!

  Vad roligt att det hörs något positivt från skolvärlden. Låt oss vara nöjda och glada ett litet tag.

 5. Tanten skriver:

  Eleverna på el har mycket bra lärare, som bryr sig om eleverna. El i Happis är nog linjen som är svårast att komma in på.

 6. Inget krav i dagsläget skriver:

  I dagsläget finns inget krav lagligt krav på att en installationselektriker skall ha genomförd utbildning samt ha klarat kompetens med fullgjord lärlingstid med ECY certifikat.
  Kraven fanns förr i tiden orsaken till avskaffandet var att EU utländskt arbetskraft samt att outbildad inhyrd via BF skall kunna utföra samma typ av arbeten. Varför utbilda sig under 3år samt därpå 3år med låg lärlingslön,när outbildade tar jobben utan vidare?
  Idag händer mkt olyckor och bränder med EL,man undrar om orsaken är de slappa utbildningskraven??

 7. Stolt ??? skriver:

  @Imponerad
  Stolt för vad att någon kan fila på något som man inte behöver fila på, onödigt filande tacka EU för fria gränser ??

 8. Emiliano Santos skriver:

  Ibland undrar jag hur personer som ”Stolt???” tänker. Varifrån kommer viljan att omvandla en positiv nyhet till något negativt? Och inte nog med det koppla det till ”fria gränser”??? Det är nästan så att man tycker synd om människan. Tänk att dag in och dag ut se livet från den mörka sidan, eller rättare sagt envisas med detta. Inte ens positiva nyheter rubbar på hans pessimism.