”Alliansen är splittrad i dag”

– Splittringen gör det inte längre lätt att ta upp förslag som kan förväntas gå igenom, enligt Tomas Mörtberg. Foto: Marianne Berglund

– Splittringen gör det inte längre lätt att ta upp förslag som kan förväntas gå igenom, enligt Tomas Mörtberg. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Den senaste tidens turbulens kring en del framträdande tjänster i kommunen har skapat hårda debatter mellan de politiska blocken och alliansens övertag är inte längre säkert. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) medger att det inte känns lika lätt att driva nya frågor.

HB har fått en pratstund med Tomas Mörtbergs erfarenheter av halvtider som både kommunalråd och rektor. Det säger han sig inte vara beredd att fortsätta med om han får väljarnas förtroende vid nästa val.
– Båda rollerna kräver så mycket av en, så de två halvtidsjobben är omöjliga att förena på det sätt som jag har haft det. Dessutom har jag jordbruket i Juoksengi som kräver en hel del och tar tid, säger Mörtberg.
Heltid och halvtid
Att det andra kommunalrådets roll, det vill säga Tomas Vedestigs (Öfa), inte har varit särskilt framträdande, har kommenterats på olika håll. Det har framkommit under mandatperioden att Vedestig förutom halvtiden som kommunalråd har en heltidstjänst inom integrationen. Kanske det är en del av förklaringen.
En annan förklaring kan vara att hans parti har splittrats och försvagats på grund av flera avhopp.
Trivs som rektor
Det är heller ingen hemlighet att Tomas Mörtberg trivs utmärkt i rollen som rektor för Tornedalens folkhögskola. För honom lär det inte vara någon katastrof om han inte får fortsätta som kommunalråd. Förutsättningen är ju för det första att hans parti och alliansen får fortsatt stöd av väljarna.
Oppositionen har förmodligen reagerat på splittringen, och tagit tag i bland annat turbulensen vad gäller de aktuella tjänsterna, vilket lett till en stor debattlust från deras sida. Valet bör därför komma att utgöra ett totalt oskrivet blad i Övertorneå.
Driver inga frågor
Mörtberg gör som sagt ingen hemlighet av att alliansen i dag är en konstellation med splittring mellan de fem partierna, de många avhoppen med mera.
– Det känns inte läge just nu att driva frågor, medger han.
Frågan är om kommunen har råd med att ingen utveckling att tala om kommer att ske förrän tidigast efter valutgången.
Bra för jordbruket
Storjordbruket i Juoksengi rullar dock vidare med förhållandevis bra fart tack vare bland annat några höjningar av mjölkpriset.
– Det känns bra att det har vänt. Det innebär också en hel del jobb samtidigt som det är trevligt att kunna bidra till att landskapet hålls öppet och folk har jobb, säger Mörtberg avslutningsvis.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
5 kommentarer om “”Alliansen är splittrad i dag”
 1. bor-Gränsen skriver:

  han tror att dom i Juoksengi har glömt de stora sveket mot byn genom att stänga polgården, allt för att sitta i famnen på högerextrema finansierer- de glömmer dom aldrig. fast han tror -tror jag! och varför går hans företag plötsligt bättre. jo han borde åka till Karungi och tacka Bucht för de. för egentligen är de ju (s) som bryr sig om jordbrukarna i Sverige och inte (c) som låtsas vara de.

 2. lille skutt skriver:

  Vedestig har hållt sig undan länge nu. Men om han ska följa mönstret så dyker han nog upp inom några månader och int blir man förvånad om han bytt parti. Frågan är ju bara vilket? Spännande värre….

 3. bor-Gränsen skriver:

  Mörtberg ser trött ut…har stödet från (moderaterna) i luppio och h-näset tärt för mycke på hälsan..tror de..-centernhögern i södra delen av kommunen som är centern s-k fäste dom bryr sig inte om välfärdsfrågor bara skogen växer och de gör den ju oavsett konjunktur…deras devis från dom fattiga till dom rika…

 4. Mille skriver:

  Alliansen är historia efter nästa val

 5. Heja Alliansen skriver:

  Alliansen är historia efter nästa val, kanske det Mille! Men vad kommer istället?
  Bente kommer och inför 6 timmars arbetsdag för sig själv och medlemmar inom partiet för att de ska orka mer under fritiden. Miljonerna kommer att rulla ur kommunens kassakista.
  Stackars alla skattebetalare som redan kryper på knäna