Alliansen i Övertorneå riskerar att spricka

 

Inget av de två kommunalråden i Övertorneå, Tomas Mörtberg (C) på bilden eller Tomas Vedestig (Öfa) står främmande inför att fempartialliansen kan komma att upplösas med tanke på de senaste händelserna. Foto: Marianne Berglund

Inget av de två kommunalråden i Övertorneå, Tomas Mörtberg (C) på bilden eller Tomas Vedestig (Öfa) står främmande inför att fempartialliansen kan komma att upplösas med tanke på de senaste händelserna. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Jag har sagt att jag inte kan fortsätta och leda en allians som läget är och vi är nog ganska överens inom partiet. Ordföranden Ulf Hannu har kallat till möte på måndag kväll, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Haparandabladet kunde förra tisdagen i ett par artiklar avslöja att fempartialliansen var beredd att plocka bort Ulf Zakariasson (Öfa) från alla hans politikeruppdrag frånsett uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige, en plats som han valts in till av väljarna.
Veckan har efter det varit turbulent och frågan har tagits upp brett.
I fredagens tidning skrev vi om ett nytt möte i alliansen, dit Ulf Zakariasson var bjuden för att säga sitt, men inte kom. Då sa alliansen sitt för andra gången, det vill säga att det var bäst för Zakariasson att lämna uppdragen.
Detta sa sig Zakariasson inte vara beredd att göra och dessutom skulle ett sådant förfarande strida mot kommunallagen.
I torsdags kväll höll styrelsen i Övertorneå fria alternativ ett långt möte.
– Vi behandlade olika tänkbara lösningar, förklarar kommunalrådet Tomas Vedestig (Öfa).
– Jag har nu även sett polisanmälan mot Zakariasson. Det som händer härnäst är att jag och hela styrelsen kommer att ha kontakt med honom. Det här får inte dra längre ut på tiden. På måndag meddelar jag vad vi kommit fram till på en presskonferens.
Ser du någon risk för att alliansen spricker på grund av det här?
– Det är fullt möjligt och om det inte finns förtroende för mig eller vårt parti är jag själv för övrigt beredd att lämna alla nämnder och styrelser, svarar Tomas Vedestig.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
16 kommentarer om “Alliansen i Övertorneå riskerar att spricka
 1. knapsu skriver:

  Vilka är Öfas styrelse?
  Har försökt få veta det ett tag men ingen har svarat mig.

 2. realist skriver:

  Zacke kommer aldrig och lämna sina uppdrag. Han skiter i partiets bäst, en person som tror sig veta bäst av alla men felet är att det är bara han som tror de!!

 3. ötå-bo skriver:

  Vedestig visa lite ledarskap och avsätt honom. Han vill sitta kvar enbart p.g.a ekonomiska orsaker!

 4. svar till knapsu skriver:

  Öfas styrelse består av Tomas Vedestig, Ann-Christin Tötterman, Annika Sturk, Inger Rännare, Marianne Salometsä, Jens Vedestig och Keijo Kauppi enligt en artikel i Haparandabladet.

 5. realist skriver:

  och knapsu vilka av dom törs avsätta zacke……jag svarar i förväg—ingen—-för alla dom har eller vill själva ha munkavle..i varje fall enl tidigare kf-möten..beklämmande..sitta med i ett parti och inte tordas säga sin mening….de är öfa de..

 6. realist skriver:

  om jag känner zacke väl så kommer han och överta kommunalrådsposten från veklingen vedestig..tro mig de är de som kommer och bli kontenten av skandalen i öfa. och de innebär i sin tur att Mörtberg med höger bihang kommer att avgå—

 7. Roland Juntti skriver:

  Ötå-bo
  Dom enda som sitter pga ekonomiska orsaker är kommunalråden , en nämndsordförande i Ötå har ingen ekonomisk vinning av sitt uppdrag och om det är någon som i dagsläget sitter löst så är det kommunalråden , Zakke behöver överhuvudtaget inte bry sig om Öfas styrelse han har säkert minst 3 mandat med sig och kan därmed rubba hela nuvarande maktbalansen och därmed sitta som vågmästare och välja att stödja en helt annan kommunalrådskandidat än dom nyvarande om han eller någon annan ställer ett misstroende votum mot nyvarade ledningen.
  Intressant utveklig men inte ovanligt i Ötå,

 8. Det räcker nu skriver:

  De senaste tio åren har fyra olika kommunalråd försökt samarbeta med Ulf Zakariasson. Varje gång har det slutat i bråk och avhopp, nu senast med alliansen.

  Både Tomas Mörtberg och Tomas Vedestig har varnats för att samarbeta med honom men inte lyssnat. De bär ett mycket stort ansvar för att de gav honom makt, så att han kunde fortsätta ofreda vanligt, duktigt folk.

  Nu tänker Ulf Zakariasson alltså sitta kvar på ett förtroendeuppdrag trots att ingen har förtroende för honom. Det kommer att kosta skattepengar. Pengar som hade kunnat hjälpa människor i behov av kommunalt stöd.

 9. knapsu skriver:

  Det stämmer ju inte med denna senaste artikel i hb från mars. http://hbwebben.se/de-hamnade-utanfor-styrelsen-i-ofa/

  Där står att Johan Nilsson är ordförande och övriga är Keijo Kauppi, Marianne Salometsä och Ann-Christin Tötterman Hjort. Nya styrelseledamöter är Annika Sturk och Jens Vedestig.

  Är det sprickor även inom ÖFA?
  Har Z och co kört över årsmötet?

  Tomas Mörtberg har inte betett sig så rakt heller.

  Spelar nog ingen roll vilket parti som ”styr”. Verkar som det är olika grenar på samma träd.

 10. rex skriver:

  Här har vi nu en solklar kontenta av att en liten kommun där alla känner alla sen 1800-talet. Man sitter fast i en låsning på det arv som finns i bakgrund mer än kompetens.
  Man tycker också att nyinflyttade inte kan begripa sig på denna så vackra trakt och det driftansvar som krävs i en liten kommun.
  I denna ledning borde man lyfta sig till ”helikoptersyn” för att begrunda hur det kommer sig att man inte hjälps åt mer, utan hänsyn taget till de politiska färgerna o släkterna.
  Sammanslagning av kustkommunerna samt de 2 övre skulle vara en injektion för alla fyra!

 11. Enok Nitti skriver:

  Rex;Då får ni välkomna en utpööling från Kalix också.

 12. rex skriver:

  Enok Nitti: Mycket gärna! Övertorneå behöver ett nytt tänk rätt igenom!

 13. Sunshine skriver:

  Det osar illa C Tomas Mörtberg anställer ÖFA. Jag och många med mig ger fullt stöd åt Ulf, heja Ulf.

 14. Fundersam skriver:

  C största misstag var att samarbeta med ÖFA. Det var lika bråkigt när Z var med i S. Det borde Mörtberg ha vetat. Vad kostar inte allt detta tjafs skattebetalarna? Jag hejar inte på U Z som gjort livet surt för många i Ötå. Har pratat med vissa av dom och fått deras berättelse om vad de varit med om. Usch säger jag bara…

 15. realist skriver:

  ja Roland juntti…ang ek vinning….en socialnämnds ordf får mellen 50 och 70 tusen i arvoden per år,,,,är de ek vinning eller inte.. de är hur personen ifråga ser på saken. och jag tror inte att z får med sig några andra öfa röster. men de blir intressant och följa kf på måndag. sitter z med sd..en ledig stol så där emellan etablisemanget!

 16. ötå-bo skriver:

  Märkligt att denne man inte lämnat något besked, hur han ser på kravet på avgång och hur Vedestig agerar, verkar inte ha någon kontakt med vederbörande! Intressant att följa fullmäktige nu på måndag, törs UZ medverka och hur röstar han?