Väldigt sur förlust för Asplöven

UPPSALA: AHC föll mot Almtuna med 3-2 (0-0, 0-1, 3-1) i Hockeyallsvenskan efter avgörande i slutminuten under tisdagskvällen.

”Att spela fritt är stort men att spela rätt är större” i lätt parafras på Thomas Thorilds devis för Uppsala universitet.

FÖRSTA PERIODEN: Full fart i Metallåtervinning Arena!

Asplöven drar iväg matchens första skott på mål efter en halvminut. Almtuna tar första riktiga avslut efter en knapp minut. Lite formlöst inledningsvis. Daniel Spence i bortakassen har släppt ett par returer, rinkrostig som han är.

Mest puck för AHC under de fyra första minuterna. 4.17: gästerna tvingas ta matchens första tvåa. Spence tappar in en puck kring fem blankt, men det är avblåst innan. Gästerna kan dock ganska lätt städa undan strafftiden.

Almtuna får dock liten boost av att få hålla i pucken och vill framåt. Avvaktande i minuterna sju och åtta – dock få avblåsningar så långt. 7-6 i skott vid första power-break vid 10.44. I samband med detta får AHC chans i fem mot fyra.

Första straffminuten historia. Den andra försvinner också i ett töcken, med bara några halvchanser på det offensiva kontot.

Inne i den sista, känsliga fjärdedelen av perioden. Ny chans i pp för AHC efter 15.03. Ganska risigt positionsspel under den första minuten. Långsamt pucktempo gör att chansen rinner ut i sanden. Men man får ny chans i femfyra efter en löjlig puck-out efter 18.24.

Ingenting stämmer i överläge för Asplöven, som släpper till ett friläge med halvminuten kvar. Lyckligtvis träffar skytten ribban.

10-8 i skott i en period som gästerna gör klokt i att glömma.

ANDRA PERIODEN: Ny is, nya möjligheter.

Asplöven börjar med en gubbe mer och hinner med ett tungt backskott och en farlig styrning under utvisningstiden. Flängigt värre under de följande minuterna.

Daniel Spence ser emellertid säkrare ut i bortakassen med en period innanför västen. Och gör en jätteparad strax innan fyraminutersstrecket. Men mer puck för ett bortaslag som verkar vilja framåt igen.

Kedjan Henrion-Nermark-Marklund rör på sig i bortalaget i minuterna sex och sju. Nu bättre fart i matchen totalt sett. Farligt skott från Asplöven kring nio blankt. 9.36: tvåa för ett odisciplinerat Almtuna som kör med en gubbe för mycket på banan.

Knappt en halvminut senare ringer det bakom hemmalagets keeper. Jacob Lagacé snärtar in 0-1 i pp, frammatad av Luke Salazar. Härlig transatlantisk effektivitet – inget kladdande med trissan här inte.

11.19: andra power-break och hittills 7-12 i skott i perioden. Ny, fin parad av Spence i AHC:s kasse i minut tretton. Nordsyd-hockey för ett slag i matchen som verkar gå i vågor. Fem kvar av andra nu.

Huh, huh. Friläge för Almtuna, men pucken viner över Spence kring sjutton blankt. En gubbe sopren från blå linje som Asplövens försvar liksom ”glömmer bort”. Lugnt igen och lite lägre tempo för ett slag. Men en sen tvåa för Asplöven efter 19.33, som blir 2+2 efter några mindre väl valda ord. Dålig disciplin i det läget.

10-15 i skott, men mer än tre straffminuter att döda för Asplöven i inledningen av sista.

TREDJE PERIODEN: Kan man hantera lilla krisen ligger isen…öppen.

En minut förpassad till historiens askhög. Men tyvärr får Almtuna trycka in 1-1, distinkt mitt i slottet. Tid: 1.35. Två sekunder efter att tiden för den första utvisningen gått ut och fem mot fem igen. Kanske inte helt orättvist sett till chansfördelningen i matchen.

Avvaktande igen kring fem blankt. 5.10: en Asplövenspelare i isen, med rejält blodvite. Sam Marklund lämnar isen skadad.

Spel igen. Almtuna har i kraft av utvisningarna ett litet övertag så långt i perioden. Och efter 6.31 kan mycket riktigt hemmalaget ta ledningen med 2-1. Lurvigt försvarsspel, Asplöven tar time-out.

Det hjälper faktiskt. Efter klockren, vunnen tekning letar sig pucken ut till backen Oskar Nilsson som krutar in 2-2 efter 7.59. Dubbelassist, passpoäng till firma Legacé och Salazar.

Sedan fina parader av Daniel Spence i minut nio.  8-3 i skott vid sista power-break efter 11.01. Lagen väldigt noga med att hålla sig vid rätt sida om pucken med sju minuter kvar. En tid för hjältar och ett minfält. Fint läge för hemmalaget i minut femton.

14.39: hemmautvisning. Men det vill sig inte riktigt och gästerna skapar inte ett jota. Nerviga minuter följer. Där hemmalaget lite slumpmässigt får ett friläge som man utnyttjar till 3-2 med halvminuten kvar.

Blykepsar och ridå.

Asplövens tränare Per Kenttä är av förklarliga skäl inte på något stålande humör efter matchen.

– Vi blir övermodiga, muttrar han. När vår sistagubbe stöter mot pucken får de fritt fram. Då har vi fyra man i anfallszon. Det duger inte med en halvminut kvar. Vi borde vunnit i kraft av vår starka andraperiod.

Coach Kenttä.

– Det är ingen idé att lipa över det här. Vi ser fram emot torsdagens match.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , , ,
6 kommentarer om “Väldigt sur förlust för Asplöven
 1. Lasse liten skriver:

  Trist

 2. grrrrr.. skriver:

  Voi ”hiipatti” ko net hävisit taas !

 3. Samlare skriver:

  No hiipatin hiipatti ei se mitään haittaa

 4. Janne L skriver:

  När laget förlorar då är man de/dom/ne, men när det blir vinst är det VI/ME…. Inga vända kappan efter vinden här 😛

 5. babsan skriver:

  Vi förlorade och det kändes surt.Hur gick det för Marklund?det såg inte bra ut.Det var kul att vara på plats och heja på Asplöven.

 6. grrrrr.. skriver:

  Ok Janne, jag funderade ”hunterasin” faktiskt lite över ”met eller net” men eftersom jag är uppväxt med halvrör eller ännu äldre trä-metallkonstruerade ”instrument”under kängorna, så tyckte jag att ”vi” verkade lite väl näsvist!?