Anders Rönnqvist byter från Moderaterna till Sjukvårdspartiet

HAPARANDA: Anders Rönnqvist, en av veteranerna inom Moderaterna lämnar nu partiet och går över till Norrbottens Sjukvårdsparti (Ns). Motivet är framför allt att han inte är nöjd med Moderaternas politik på regionnivå. Däremot finns inga som helst meningsskiljaktigheter med det lokala partiet, skriver han i ett pressmeddelande.

– Jag har under denna mandatperiod sett en total avsaknad av en seriös moderat landstingspolitik. Mitt förtroende för våra ledande landstingsföreträdare har nu nått ett bottenläge. Ett parti blir sällan bättre än dess företrädare, skriver Anders Rönnqvist.
Han är däremot imponerad över hur Norrbottens sjukvårdsparti har drivit den regionala politiken, både vad gäller sjukvård och regionfrågan.
– (Ns) har starkt imponerat på mig med sin tydliga och kraftfulla argumentering man fört fram mot att bl.a. bilda en Storregion i norra Sverige.  Även (Ns):s kritiskt granskande attityd till de regerande vänsterpartierna i Region Norrbotten, har stort imponerat på mig.
Anders Rönnqvist sitter kvar i fullmäktige i Haparanda men tills vidare som politiskt obunden ledamot. Däremot lämnar han övriga positioner inom Moderaterna i Haparanda.
Med andra ord – han kommer att koncentrera sitt politiska arbete på att behålla en bra sjukvård i östra Norrbotten.
– Regionens  stora politiska utmaning  är sjukvården i Norrbotten. Förslaget om  nedmontering av  akutsjukvården i  östra Norrbotten, Kalix-Haparandaområdet  är skrämmande och därmed frustrerande. Man kan starkt ifrågasätta hur fördelningen  av  våra gemensamma resurser inom Region Norrbotten fördelas.
– Mest frustrerande är förslaget om indragning av väsentliga resurser hos Kalix sjukhus som äventyrar och försvagar akutsjukvärden i östra Norrbotten. Det är därför viktigt att vi tar ‘Upproret i Kalix’ på allvar. Vi får till oss kraftfulla uttalanden från professionen inom sjukvården om en ojämlik och orättvis fördelning av resurserna. Bl.a. har Överläkaren Moa Bjernerpå akuten i Kalix, lämnat ett starkt  uttryck för detta genom sin information om läget. Professionens synpunkter måste vi lyssna mer på.
– De större orterna i länet har ett större utbud av service medan  man i glesbygden kontinuerligt ser en nedmontering av närsjukvården och inte minst  akutsjukvården, skriver han.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar:
24 kommentarer om “Anders Rönnqvist byter från Moderaterna till Sjukvårdspartiet
 1. Anders Bäckström skriver:

  Bra initiativ Anders 🙂 Det behövs verkligen starka krafter som kämpar för Sjukvården! Grattis, Du blir en tillgång till NS

 2. Antti skriver:

  Tack Anders för att du står upp för en nykter politik i östra Norrbotten!

 3. Bengt Sevä skriver:

  Riktigt bra för alla parter,sjukvården är absolut den viktigaste frågan för Norrbotten,den centralisering som pågår är att lämna människorna i sticket. S,V och MP är ansvariga för en oansvarig sjukvårdspolitik i detta län. I Kiruna där jag bor och med en industri och infrastruktur som behöver basal/akut sjukvård eroderas undan för undan. Vi behöver partier/grupper som vill människor väl i denna delen.https://hbwebben.se/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

 4. Enok Nitti skriver:

  Mycket bra!

 5. klurifax skriver:

  Länet är stort och många sjukhus med få människor som skattar så man har inte råd att ha så många sjukhus. Intressant och höra om någon kommit på hur man löser finansen för att kunna ha kvar alla sjukhus i Norrbotten?….som sagt om någon vet så fram med detta på en gång?

 6. Mad Max skriver:

  Hur mycket kan en person påverka politiska beslut? Jag bara frågar mig. Lycka till!!

 7. Viggo skriver:

  Klurifax: Du har helt rätt. Att driva fem sjukhus i ett län med ca 250 000 invånare går inte ihop, skatteunderlaget är för litet och jag tror inte att Rönnqvist är mannen som kan ändra på detta. Lägg ned 2-3 sjukhus och rusta upp vårdcentralerna istället.

 8. Anders Rönnqvist skriver:

  Tack för kommentarerna! Knappast att jag ensam kan åstadkomma ”so much” men om Viggo, Mad Max, Klurifax, Enok Nitti, Bengt Sevä, Antti och Anders Bäckström också är med och bidrar med att bli medlemmar i Ns (50:- / år) eller i övrigt stödjer Ns så kanske Ns kan få vågskålen att vridas åt andra hållet.
  Ni vet ” Många bäckar små” gör en stor ÅÅÅÅ

 9. Heja HSKT skriver:

  Till både klurifax och Viggo. Förr fanns bra sjukvård, skola, polis och annan social service över hela Sverige. Sossarna håller på att avveckla allt utanför Stockholm. Gäller hela den sociala servicen. Vill hellre ha utveckling istället för avveckling.

 10. Anders Bäckström skriver:

  Naturligtvis blir det medlemskap i NS, Anders R 🙂

 11. klurifax skriver:

  Förr var förr nu lever vi 2017 och med en teknik utveckling där människan inte behövs i stora delar för och utföra ett jobb snart. Läste nyss att tekniken kommer att avskeda tusentals arbetare dom närmaste 20 åren. Det i sin tur betyder att dom större städerna som har möjlighet och ge en hög utbildning växer och glesbygden töms på folk.Blir kanske bara 1 sjukhus i Norrbotten och all annan behandling sker med ambulerande enheter som körs runt i dom olika kommunerna.?

 12. NS forever skriver:

  Alltid röstat på NS, kommer bli det parti jag tar ned nig till graven, ej medlem men blir det på stört !!

 13. Enok Nitti skriver:

  Anders R.;Jag röstade på dom nu senast.

 14. läs på skriver:

  Landstingets pengar slösas idag på mycket annat än sjukvård, t.ex Norrbottensteatern mm. Dags att sluta slösa på skattepengar, och fokusera på den viktiga verksamheten sjukvård. Skippa kultur och annat som inte är nödvändigt.Den som älskar teater kan betala för detta själv. Vi behöver inga dyra busshållplatser i glas som ständigt slås sönder.Massor finns att spara på sånt som ej är nödvändigt. Sossarna, V och MP driver förödande politik!! När ska folk vakna?! S har alltid inbillat sig att centralisering och stora organisationer löser problemen.Naivt!Vi behöver ny regering, ny landstingslednig!

 15. Bengt Sevä skriver:

  Även här blev det en livlig debatt om sjukvården i Norrbotten, ämnet engagerar, för Norrbotten är till ytan ett stort län med olika behov av tillgänglighet till vården i olika former. I Kiruna finns ett FB grupp med flera tusen registrerade medlemmar,benämningen för den gruppen är ”Rädda kirurgin…”I gruppen finns Norrbottningar av alla de slag,även de som bor utanför Norrbotten och är engagerade för likvärdig vård deltar i debatten med stor lust. Så det är bara att delta i den diskussionen. Däremot så kan man inte vara anonym,det är skillnaden mot ex debatten i HB.

 16. Birgitta Fredriksson skriver:

  Viggo – Att rusta upp vårdcentralerna räcker inte! Det hjälper inte akutsjukvården då vårdcentralerna är öppna 8-17 vardagar i bästa fall. Att utarma sjukvården genom att stänga Kalix sjukhus och ytterligare 2 i länet vore förödande. Som utflyttad norrbottning till södra Sverige skulle jag aldrig våga återvända till hembygden. Många skulle så väl behövas ”hemma” och skulle gärna återvända om områden utanför centralorten Luleå inte dränerades på resurser till sjukvård, transporter och annan basal service. Att våga arbeta aktivt för en förändring är bra Anders Rönnkvist!

 17. klurifax skriver:

  Bygg ut Sunderbyns sjukhus till en riktigt stort sjukhus som kan svälja ordentligt med behövande patienter. Lägg ner alla andra sjukhus och flytta kompetensen till Sunderbyn. Finns flyg och ambulanser som klarar att snabbt hämta patienter till Sunderbyn.

 18. Antti skriver:

  Anders Rönnqvist, du var också en av de som tidigt ifrågasatte BC-satsningen, fahlander och concent – som nu av allt att döma verkar vara på väg mot konken. Starkt att våga stå upp i den frågan!

 19. Anders Bäckström skriver:

  Jag gillar Rakryggade eldsjälar, som verkligen står vid sitt ord och står upp för Kommun och länet!

  De är få, tyvärr, men som tur är finns de. Haparanda utmärker sig på ett positivt sätt med Anders Rönnqvist, ja även Sven Tornberg! Här gäller inte ”Kappan efter vinden”, här är det frågan om i första hand Kommunens och länets Bästa!

  Anders i NS, kommer att tillföra oerhört mycket, sedan är det inte heller obekant att Anders även förstår detta med ekonomi, som tyvärr är ett okänt begrepp för många lokalpolitiker!

 20. grynnan skriver:

  Västra kommundelen använder Kalix sjukhus som har otroligt serviceinriktad och kunnig personal. Haparandas sjukpersonal har mycket att hämta där. Satsa mer på Kalix sjukhus det är ju bara 5 mil dit för Haparandabor, inget avstånd direkt, i glesbygd!

 21. Viggo skriver:

  Birgitta Fredriksson: Att rusta upp vårdcentralerna innebär att ge dem ordentliga resurser till att bland annat ge svårt sjuka människor ett första bra och professionellt omhändertagande vid akut sjukdom vilket innebär full bemanning även helger, kvällar och nätter. Sedan, när patienten är stabil, sker transport till närmsta sjukhus.
  jag säger det igen: Norrbottens befolkningsunderlag räcker inte till för att driva fem sjukhus. Det kan inte Anders Rönnqvist eller någon annan ändra på

 22. Alberto skriver:

  Nyheten att Anders kliver över till sjukvårdspartiet gjorde att jag och frugan blev medlem på direkten i partiet,vi ser fram emot bättring i Haparandas hälsocentrals arbetsmetoder och en mer röst i region sjukvården likaså

 23. Anders skriver:

  vi här i Sollefteå önskar er lycka till och att kämpa för en rättvis vård oavsett var i länet man bor. vi vet alltför väl hur det går när man litar på Sossar med storstads ambitioner. Ge inte upp kampen för ert sjukhus .

 24. egen företagare skriver:

  Rönnkvist ”flyr fältet” genom att byta partitillhörighet. han har väl insett de orimliga i högern politik som går ut på att finansiera välfärden med ytterligare skattesänkningar!!!!! högern klagar på skattehöjningar men talar aldrig om att pengarna går till vår allas välfärd. tror att ordet ”allas” sticker dom i näsan för dom vill var lite äljest och bara tänker på sig själva…