Ändrade regler på asylboende efter kritik

PAJALA: Asylboendet Hotell Norrbotten i Pajala tvingades under förra veckan att ta bort några boenderegler efter samråd med Migrationsverket.

I reglerna som nu tagits bort fanns bland annat hot om polisanmälan för snatteri, alternativt stöld, vid medtagning av mat från matsalen och 5.000 kronor i böter om boende ertappas med gäster över natten.

Enligt stycket om polisanmälan skulle det ”innebära allvarliga konsekvenser” för de boende samt ”försvåra asylprocessen”, något som fick David Forsberg från Pajala att reagera.

– Det är helt absurda regler. Spontant känns det mer som ett fångläger än ett asylboende, säger han till HB.

Under förra veckans torsdag fick HB uppgifter om att Migrationsverket hade varit i kontakt med det aktuella asylboendet. Båda reglerna nämnda ovan skulle då tas bort från boendereglerna.

Roger Vilhelmsson, föreståndare på boendet, bekräftar till HB att reglerna har tagits bort. Vilhelmsson förtydligar att stycket om polisanmälan hade en bristande formulering.

– Det blev ett syftningsfel. Polisanmälan i sig leder inte till någonting, utan det leder till någonting om man blir dömd. Den regeln har dock tagits bort. I dialog med Migrationsverket har vi kommit fram till att den var onödig och fel.

Har ni förståelse för att det stycket kunde tolkas som hotfullt?

– Det kan vi förstå. Vi är de första att beklaga att det blev felformulerat.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
6 kommentarer om “Ändrade regler på asylboende efter kritik
 1. Sture Bäver skriver:

  Jaha, så nu gäller inte svensk lag vid asylboendena, man undrar vad nästa ”pudel” blir från den svenska menlösheten.

 2. realist skriver:

  Vad i hela friden är det frågan om, ska inte asylsökande behöva bli anmälda för snatteri.

 3. sd skriver:

  Sjukt samhälle Vi lever i. Dom kommer och ska leva utanför svenska lagar och sen bli accepterade. Dömt att misslyckas.

 4. Jari Olsson skriver:

  Hi! Jag läste detta med bestörtning. Om dessa människor skall vara i detta land och integreras så måste lagar följas. Detta är en skyldighet för oss ALLA. Dom blir aldrig accepterade i samhället om inga som helst krav ställs. Det är aldrig ok att snatta! (Inte ens i Sverige). Varför är det så ”tandlöst” kring hela asyl/flyktingfrågan? Vi som bor här måste få ha frågor och synpunkter kring detta utan att bli kallade nazister. !!!!!! Mvh Jari

 5. Klarsynt skriver:

  Givetvis kommer snatterier etc även att polisanmälas fortsättningsvis. Detta gäller även de asylsökande. Däremot har man vad jag förstått tagit bort formuleringen att de kan ”försvåra asylprocessen” och ”innebära allvarliga konsekvenser”. Men polisanmälan kommer det att bli i vanlig ordning när någon snattar eller stjäl.

 6. realist skriver:

  Det borde vara självklart att det finns risk att asyl processen kan försvåras vid brott. Sköter man sig ska man ha rätt till möjlighet att bli svensk medborgare. Men inte vill då jag ha mer problem till Sverige.