Anrika torget i Haparanda byggnadsminnesförklaras

HAPARANDA: Samhällsbyggnadsnämnden i Haparanda tillstyrker nu länsstyrelsens förslag att byggnadsminnesförklara anrika torgmiljön. Ett antal byggnader runt torget berörs.

– Vi har tidigare varit tveksamma till konsekvenserna för privata fastighetsägare. Men länsstyrelsen har lyssnat på oss när det gäller Lindrothska huset, så vi ställer oss nu bakom förslaget för torget, säger Kurt Rosendahl, (S)-märkt ordförande, till Haparandabladet.

Ett antal Haparandabor – med utflyttade Sara Frykman i spetsen och med stöd av Föreningen Haparandapojkarna och hennes släkt i form av Hulda och Helmer Svanbergs ättlingar – skickade den 19 januari 2010 in en begäran till länsstyrelsen om byggnadsminnesförklaring av torget i Haparanda.

Sen dess har ärendet vandrat fram och tillbaka. 2011 betonade planeringschef Göran Wigren och samhällsbyggnadsnämnden vikten av dialog med berörda fastighetsägare.

Efter sex års handläggning, påpekar också nämnden i det färska beslutet att länsstyrelsen i möjligaste mån bör söka samförstånd med Hixö Fastigheter som yttrat sig negativt till införandet av skyddsbestämmelser.

Länsantikvarie Jeanette Aro konstaterar att minnesförklaring måste komma till stånd under 2016.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
2 kommentarer om “Anrika torget i Haparanda byggnadsminnesförklaras
  1. skeptikern skriver:

    Betyder det här att torget måste återställas och även rondell f***n försvinna?
    För man kan väl inte byggnadsminnes förklara alla dessa nybyggen?

  2. svammel skriver:

    Ja, man kan väl inte minnesförklara ngt som gjort för ngt år sen (gjorts till det sämre= rondell*** och stenarna runt omkring).Eller är det endast byggnaderna? Ska HELA torget minnesförkl så ska det väl se ut som det gjorde förr i tiden, inte som det ser ut nu…trångt och eländigt opraktiskt. Man har ingen framförhållning i Hapda; man har rivit alla gamla fina byggnader. Tänker på det varje gång jag ser en gammal bild från Hapda. Så fina hus det fanns i ”gamla stan”- tänk om dessa fått vara kvar. Vilken fin Storgata vi hade haft!!!!