Arbetar mot dopning

NORRBOTTEN: Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att arbeta förebyggande mot dopning. 

Myndigheten har tilldelats 2,5 miljoner kronor med syfte att stödja det nationella dopningnätverket PRODIS och finansiera utvecklingen av en antidopningmetod framtagen av STAD, Stockholm mot alkohol och droger.

STAD bedriver utbildningar vid träningsanläggningar, polismyndigheten, kommuner, landsting, skolor samt åklagarmyndigheten. Över 600 träningsanläggningar i 100 kommuner runt om i landet är idag certifierade enligt STADS arbetsmodell ”100 procent ren hårdträning”.

Det finns inte några exakta siffror över hur många personer i Sverige som använder dopningsmedel, men enligt Folkhälsomyndigheten bedöms minst 10.000 personer ha använt något preparat under det senaste året. Män i åldrarna 18 till 34 år som regelbundet styrketränar är överrepresenterade brukare.

– Dopning är inte bara ett problem inom idrotten, det är ett samhällsproblem. Det riskerar att skada hälsan och leda till annat missbruk. Därför är arbetet för att minska användningen av dopningspreparat på svenska gym- och träningsanläggningar mycket viktigt, säger idrottsminister Annika Strandhäll, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , , ,