Arbetsklimatet het fråga i Övertorneå

Arbetsklimatet i kommunen fick ovanligt många att yttra sig. Foto: Marianne Berglund

Arbetsklimatet i kommunen fick ovanligt många att yttra sig. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Det var Vänsterpartisterna Christina Snell-Lumio och Rolf Mäkitalo som med sin interpellation angav tonen i måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Övertorneå. Många hakade på i den i många stycken heta debatten.

I Haparandabladet publicerades artikeln med interpellationen om arbetsklimatet i Övertorneå kommun. Den resulterade i drygt 100 kommentarer på hbwebben. Efter det har kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) getts chans att ge sin syn, som är en helt annan version som går ut på att det mesta fungerar bra. I fullmäktige drabbade parterna samman och flera andra politiker tog till orda.

Någon förståelse för varandras åsikter märktes dessvärre inte under det ovanligt långa sammanträdet. Sidan med samma åsikter som de som skrivit interpellationen gav exempel på hur det inte fungerade i kommunen medan kommunledningen med de båda kommunalråden, Tomas Mörtberg och Tomas Vedestig (Öfa), såg det som att det inte var någon fara genom att hänvisa till policy och undersökningar.

Förutom den debatten talade sig politiske vilden Ove Emanuelsson varm för att Ulf Zakariasson, likaledes politisk vilde, skulle väljas tillbaka till posten som socialnämndens ordförande, en post som denne förlorat under mandatperioden. Marianne Salometsä (Öfa) hade föreslagits som ordförande. Sluten omröstning ledde till att Salometsä segrade med 15 röster mot Zakariassons sex röster samt  åtta blanka röster.

Bokslutet med ovanligt litet överskott klubbades. Bolagsordning antogs för Övertorneå Energi Försäljning ab antogs och val förrättades. Motioner och medborgarförslag presenterades med mera.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
73 kommentarer om “Arbetsklimatet het fråga i Övertorneå
 1. Anonym - rädd för repressalier skriver:

  Det är väl klart att Mörtberg har annan åsikt om mobbning och kränkning då han själv kräver lojalitet. Hur många går emot kommunalråd som har stor makt? Ingen vill få konsekvenser om de berättar att högre chefer och politiker mobbar.

 2. Realist skriver:

  Kommunalfullmäktige är inte rätt forum att behandla arbetsklimatet inom Övertorneå kommun. Istället borde man ha tagit upp strategier för att möta det tuffare ekonomiska läget som stundar för Övertorneå kommun. Den närande andelen måste öka vilken ger friska skattekronor till kommunen- nya tjänste-, och tillverkningsföretagande. Den tärande andelen måste anpassas till den krympande ekonomiska kostymen. Minska antalet anställda inom kommunen speciellt inom administration. Tuffare krav på de som får försörjningsstöd. De måste klara sin egen försörjning.

 3. Irro skriver:

  Var tycker du ”Realist” att detta skulle tagits upp? På ett möte i kommunhuset så det inte blir offentligt hur arbetsmiljön är? Det kostar kommunen mycket pengar när folk mår dåligt.
  -Kompetensen flyr kommunen.
  -Outbildad personal måste då utbildas med dyra kurser.
  -Konsulter anlitas för att få ordning.
  -Folk tar sin familj och flyttar då de inte trivs.
  Detta kostar pengar och är mycket viktigt att diskutera ÖPPET. Spelar ingen roll hur många ekonomiska strategier Kf antar när det finns något riktigt ruttet som ligger till grund för att pengarna sinar. Bra att detta lyfts fram!

 4. Vi ger oss inte skriver:

  Håller med anonym. Låt oss inte tystas! Låt oss inte skrämmas! Nej, vi måste fortsätta kampen mot ett rättvist samhälle. Vi måste visa nästa generation att det lönar sig att kämpa, om än i hård motvind.

 5. Tornedaling skriver:

  Håller med Irro. Den bästa ekonomiska satsningen för Övertorneå kommun är att vi har ett positivt klimat där alla känner sig välkomna. Det måste debatteras och lösas på högsta nivå. Maktpersoner visar vägen genom att föregå med gott exempel, och så är det inte idag. Kommunalrådet visade ingen självinsikt utan skyllde på de anställda, att det är deras ansvar att anmäla. Hur går det med dem som ifrågasätter och tar upp utskällningar och dåligt beteende? De får ytterligare utskällningar, rensas bort och svartlistas. Fler som vill anmäla? Nä, tänkte väl det. Nu är det tyst och lojalt, vad bra.

 6. Voff voff! skriver:

  Tyckte det var en mycket bra och intressant diskussion i Kf med anledning av Vänsterpartiets interpellation. Synd att ordförande Ulf Hannu inte lät Johanna Kenttämaa (Sd) ifrågasätta en uppmärksammad rekryteringsprocess utan tystade henne. Därefter fick Tomas Mörtberg (C) prata och ge ”sin” syn i samma fråga utan att bli tillrättavisad. Mitt i debatten avbröt Hannu det hela och sa att nu kommer vi inte längre. Var det någon som nöp honom i sidan och var rädd att det skulle komma fram lite för många sanningar? Sedan förminskade han det hela med att säga att det inte var en passande debatt i Kf.

 7. Yttrandefrihet skriver:

  Tror verkligen ordförande herr Hannu att han har sån makt att han kan tysta ner folket. Nej, det mullrar i leden.

 8. Nååniin skriver:

  Synd att Johanna inte fick tala till slut, det hade framkommit om mobbning och kränkningar i Kommunstyrelsen och rekryteringen av projektledare, tydligen var några sökanden ”döda” alltså inte duger.

 9. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Det mullrar rejält i leden. Ingen är säker och det bästa är att fler och fler vågar ifrågasätta och berätta om sin situation. Mörtberg kör som vanligt med att det är alla andra som gör fel, inte han. Tänk vad skönt att vara så felfri som han är. K chef skäller ut folk som inte kör på hans linje. Vilken cirkus det är i ötå kommun. Ska ni få folk till ötå så måste ni börja rensa i leden. Det här har pågått i många år och kommer pågå så länge K chefen sitter kvar.

 10. Realisten skriver:

  Politiska vildar ÖFA??
  Var är sossarna och alla andra partier??
  Kommunalråds herrarna måste nog börja lyssna på massan annars går det som vanligt..
  Dom måste ta ett stort ansvar för Övertorneå utveckling.
  Sitta med skygglappar funkar ej, är man ej kunnig så kliv av innan ni blir synade..

 11. F.d kommunbo. skriver:

  Släktskap, byatänkandet, intriger=Övertorneå kommun i sin helhet inklusive alla byar inräknat.

 12. Vi blir fler och fler skriver:

  Det måste börjas storstädas, Håller med ”Nååniin, tjänsteman, realisten, fd kommunbo”. Den här gången får vi inte ge oss. Vi är så less denna ”härskarteknik”. Vi kommer igen,igen, igen och åter igen.

 13. Anonym - rädd för repressalier skriver:

  Absolut ” vi blir fler och fler ” visst kommer vi igen, denna gång är vi fler och vi ger oss inte. Nu om någonsin är det dags för en positiv förändring. ”Realisten” har rätt, ni andra politiker som representerar era partier måste börja synas och höras mer på KF. Eller är det så illa att ni sitter för egen vinnings skull och inte har kunskap? Ta av er skygglapparna och börja agera. Till ”Tjänsteman” Det handlar inte bara om K chef och kmr, det finns fler som är anledningen till hur det är inom Övertorneå kommun. Men håller med om att det behöver en stor vårstädning där ni börjar med K chef.

 14. Karungibo skriver:

  Jag är fullständigt chockad! Som utomstående så är det ju uppenbart att arbetsmiljön inte är bra i Övertorneå. Tomas M säger i ena stunden att det inte förekommer diskriminering eller svartlistning av sökande till tjänster. I nästa stund säger han att HAN inte kommer överens med en som sökt tjänst i kommunen och att denne därför aldrig kommer att få jobb så länge HAN bestämmer. Här kränkte och diskriminerade du precis en person. Ni visar tydligt att ni har en personlig agenda och att bäst kompetens INTE räknas. Jag mådde riktigt illa när jag hörde Mörtberg uttrycka sig så. Skämmes!

 15. Irro skriver:

  Våra kommunalråd säger i media att det inte finns konkreta exempel på vad som är dåligt i Övertorneå. Missade ni hela Bentes tal i kf där hon räknade upp exempel efter exempel?? Vill ni ha namn på vilka personer det handlar om så nog kan jag ge er namn. Men det får vi ju inte för då kan ju dessa ”personer bli ledsna och börja må dåligt”. Ni vill inte se och ni vill inte veta. Så är det. Sen den där enkäten ni diskuterade. Jag har aldrig fått fylla i den trots att jag har fast anställning. Sluta skylla ifrån er och ta tag i problemen!!!!

 16. Irro skriver:

  Jag hade kunnat ge några exempel jag oxå och fyllt på Bentes digra lista med citat. Men nog kommer det fram på ett eller annat sätt tänker jag. Det är ju bra att media i länet oxå vaknat ur skönhetssömnen och börjat skriva från andra synvinklar än våra kommunalråds.

 17. Fundering skriver:

  Min fundering ang tillsättningar av personal i kommunen: anställs någon från egen kommun, ja då är det släkten som anställs men anställs någon utifrån, ja då diskriminerar man egna kommunbor och menar att det finns folk som har samma kompetens inom kommunen. Och min fundering bygger på alla kommentarer som jag läst. Rätta mig om jag har fel!

 18. Hemvändaren som aldrig kommer skriver:

  Fundering: Jag tror inte problemet ligger i VARIFRÅN personen kommer eller VEM personen är, utan det är HUR tjänstetillsättningarna går till som gör att folk reagerar.

  Alla ska ha samma möjlighet. Har man i annonsen efterfrågat en viss kompetens, då borde ju de som uppfyller kriterierna vara aktuella för intervju. Men så fungerar det inte inom kommunen.

  Jag har själv sökt jobb och trots både kompetens, erfarenhet och goda referenser så har jag inte kallats till intervju en enda gång. Sedan har tjänsten gått till någon som har helt annan utb eller erfarenhet än det som efterfrågats i annonsen.

 19. Maktmisbruk skriver:

  Mobbning har förekommit under lång tid i Ötå. Det är på tiden att den tas upp. Hur många har varit är sjuka på grund av detta. Den som är drabbad vågar/orkar inte ta upp själv det och till vem skulle dom vända sig till?? Till kommunens personalchef? som är samma som kommunchef! Hur kan du känna dig trygg i ditt ärende? Dom som beslutar i Ötå sitter på många stolar samtidig och det har alltid varit så. En förbättring.. kanske.. är att Ötå får en politisk oberoende personalchef.

 20. Anonym - rädd för repressalier skriver:

  Nååniin, jag blir bestört när jag läser att ” tydligen var några sökanden döda” när ni diskuterade om mobbning. Ryktena som spridit sig i Övertorneå säger att det sades ”…är död i kommunen” Stämmer det verkligen? Dags att granska i kommunhuset bland politiker och tjänstemän.

 21. Facknä skriver:

  ”Anonym”. Tyvärr stämmer det. Men det har ju Tomas M glömt. Säkert ”ngn annan” som sa det? sen körde kchef eget race och ”gömde undan” några ansökningar. Tror ingen vill att rekryteringar ska gå till på det viset och det är skitbra att det kommer fram. Strongt gjort av er som kämpar och vågar! Var är fackförbunden?!! Här finns tydliga bevis och konkreta exempel på vad som skett. Min analys är att de är rädda om sitt eget. Kanske de själva är anställda inom kommunen och då blir det ju lite svårt. Ingen vill ju kallas illojal och hamna på den berömda ”listan”….

 22. Helikoptersyn skriver:

  Vilken tur att alliansen med Tomas Mörtberg i spetsen kom till makten. Äntligen törs kommunborna säga sin mening. Åratal av förtryck och lidande som många drabbade skrivit om. Ge Er till tåls så fixar Tomas även detta missförhållande. En musiker som inte kan läsa noter byts ut om orkestern skall nå framgång.
  Vilken arbetsgivare gillar en nickande nej sägare.
  Det är lätt att sitta och peka på fel när man själv är orsaken till problemen som finns utanför det så kallade pepparkakshuset, där råder lung och harmoni

 23. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Märkligt sätt att anställa folk på med att gömma undan ansökningar. Olagligt så det bara skriker om det. Precis var är fackförbunden ? Eller jobbar de ihop med cheferna och inte vågar göra rätt? Det finns mycket att göra på kommunen. Jag som alltid tyckt om Mörtberg är idag otroligt besviken på han och hans beteende. Nu sjönk han i mina blå ögon. Den som säger att en specifik person är död i kommunen och inte kommer få jobb så länge jag sitter här ska omedelbart ta på sig sina skor och jacka, lämna in nycklar och aldrig visa sig mer. hur kan man bli sådan? Maktgalen? Svagt kompetent?

 24. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Håller med dig Helikoptersyn att det råder lugn och harmoni när K chef inte är där. Kan hålla med om att mobbning förekommit i kommunhuset i många år men aldrig på detta sätt som det nu är. Det är oacceptabelt och 0- tolerans oavsett. vi ska inte blicka bakåt för det kan vi inte göra något åt. Det är väl bättre att ta tag i det som inte är bra nu och få bukt på detta som faktiskt sker i kommunhuset. Hur kommer det sig att det är så många som slutat från ötå kommun senaste åren? Har de slutat frivilligt eller pga häxjakt, utfrysning och mobbning? för att de inte är ja sägare. Sanningen hägrar.

 25. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Oj oj helikoptersyn, tillåt mig småle ” där råder lugn och harmoni” i pepparkakshuset. Där råder rädsla och tysta medarbetare. Säg mig hur många som vågar opponera sig mot makteliten? 0
  Vems noter är det som ska läsas? Med Mörtberg och Kummus noter blir det svårt att få en utveckling av kommunen. Tyvärr. Kommunborna törs säga sin mening anonymt hur det ser ut. Det är rätt illa men förståeligt då det annars blir repressalier, man kanske blir utfryst eller till och med blir av med sitt jobb pga omorganisering. För helt plötsligt behöver vi inte dig mer. Hur blev det med fd kostchefen?

 26. Rolan Juntti skriver:

  Att man inte återanställer tidigare anställda personer som varit illojala med sin arbetsgivare och satt Övertorneå i dålig dager i offentliga medior är i min värld helt förståeligt men att även lokala politiker tar deras parti för egen politisk vinning är helt oförståeligt samtidigt som dessa politiskt aktiva själva i sin anställning i Ötå kommun är eller varit en part i dom arbetsmiljö problem som fortfarande delvis finns kvar på deras arbetsplatser, mobbning av arbetskamrater samt vikarien, vikarier som aldrig mer återkommer utan söker annat arbete även på annan ort

 27. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Vi är många som vet vad som är sagt och vem som sagt att …. ”är död i kommunen” Hur vuxna människor beter sig, inte är det konstigt att barn mobbar, de lär sig av oss vuxna. Blåögd: Mörtberg sjönk även i mina grå blå ögon. Till helikoptersyn, vilken tur att Mörtberg kom till makten, nu har han bevisat för omgivningen att noterna var alldeles för svåra att läsa och jag blir mäkta förvånad om han sitter kvar efter nästa val. Jag gav min röst till C men har ångrat mig bittert efter det jag nu sett. Det enda rätta M kan göra nu är att lämna kmr posten. Med K efter sig.

 28. besviken väljare (man) skriver:

  signaturen Helikoptersyn verkar tro att det handlar om en person som blivit dåligt behandlad.då kan jag upplysa dig om att vi är fler.men har du sån människo-syn så du tycker att det är okey att någon blir dåligt behandlad oavsett vem det är eller hur många så får det ju stå för dig.gissar att du är man och uppenbarligen röstar du på centern.tyckte det är sorgligt att partiet står för såna värderingar nuförtiden.tidigare röstade jag på centern men aldrig mer!!

 29. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Svar till ”besviken väljare (man)”: De värderingar och den människosyn C har visat sig ha idag vill jag inte stå bakom. Därför byter jag parti efter att ha röstat på C i 25 års tid.

  Roland Juntti: Jag vet vem du menar men håller inte med dig om att personen varit illojal mot sin arbetsgivare. Jag ser däremot hur politiker utövar sin makt på felaktigt sätt där människor far illa på sin arbetsplats, sk mobbning/utfrysning. Tack vare Christina S-L och Bente som tagit detta på allvar så är vi många som hoppas på förändring. Det du skriver visar även din människosyn. Vilket får mig att må illa.

 30. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Roland Juntti: Tidigare anställda har inte varit illojala mot Ötå kommun, men det är klart, du verkar tycka att de som arbetar i kommunen vara nickedockor och ja-sägare till allt tokigt som sker och inte få komma med konstruktiv kritik.

  Inte konstigt att utflyttningen är stor när man ska ha munkavle och att inte få utvecklas i sitt arbete utifrån den kunskap man har.

  Jag arbetar i ötå och Min upplevelse är att den med högskoleutbildning inte får vara duktigare än vissa politiker och tjänstemän. Vi blir ett hot mot dessa eftersom de själva inte har tillräckligt med kunskap. Tack Christina och Bente.

 31. Näste Fam på väg att flytta från ötå skriver:

  Det visar att Roland J har samma människosyn och värderingar som C med T M. Det är inte bara en som blivit Illa behandlad. Ni inom C verkar tycka att det är ok att mobba och frysa ut folk. Christina och Bente är de stora vinnarna, de har tagit ett steg i rätt riktning mot att bekämpa mobbning och översittar fasoner. Tack.

 32. Facknä skriver:

  Roland Juntti visar verkligen sitt rätta jag. Då ber vi att Juntti omedelbart lägger fram fakta på vad personerna du pekar ut gjort då du anklagar dessa för att ha varit illojala mot sin arbetsgivare och satt Övertorneå i dålig dager. Med fakta menar jag givetvis exakta citat, källa och datum. Då personerna enligt dig, gjort detta i media bör det ju inte vara svårt för Juntti att förklara vad han menar. Riktigt lågt av dig att börja peka ut personer när diskussionen handlar om så många och en kultur som finns i kommunen. Tänk om du eller din familj drabbas av mobbning på jobbet. Vad gör du då?

 33. Vi är fler än ni politiker och makthavare tror... skriver:

  Faktum är att jag just nu är i den situationen, att känna sig utanför. Det värsta är att det finns flera som just nu ”sitter i samma båt”. Inte ha en chef som tar tag i problemen. Sopar problemen under mattan. Man orkar ett tag men…Man hoppas och tror att rättvisan kommer men… Denna tråd får inte tystna!

 34. Anonym - rädd för repressalier skriver:

  Vad skulle du Roland Juntti tycka om det var du, din fru eller ex dina barn som var i skottgluggen och blev illa behandlad? Jag tror inte ni skulle må så bra. Tänk dig för innan du tar de som mobbar och fryser ut i försvar. Du kanske kan svara på varför det är så många som slutat från kommunen. Ta reda på fakta om hur det egentligen är innan du svarar. Det har jag gjort. Och vet att det handlar om många som inte valt att sluta från kommunen av fri vilja. Det måste bli ett slut på mobbning och utfrysning och där ska CSL och B Å med flera ha en stor eloge.

 35. Facknä skriver:

  Känner inte Roland Juntti och vet ej vem du är men jag hoppas verkligen inte du är inom politiken?? Eller jo, för då visar det än mer att det Bente och Christina SL tagit upp stämmer. Du svartmålar och kränker personer som tidigare varit anställda.. Tror du att de som blir utsatta eller blivit utsatta för mobbning känner sig trygga att anmäla och berätta när de vet att såna som du sedan hänger ut på hbwebben? Håller med ”En kollega”, det handlar om en hel kultur med många drabbade och du sitter och hänger ut vissa.. Jag blir allvarligt orolig över läget i Ötå

 36. Vad bra! skriver:

  Hoppas alla anonyma sanngingsägare finns valbara 2018..

 37. ötå skriver:

  Granska, Pello-projektet!

 38. solidaritet skriver:

  fundering! varför inte prata klarspråk. problemet är ju i första hand k-chefens oförmåga att vara personalledande på ett anständigt sätt, tätt följd och pådrivande av k-rådet Mörtberg. dom verkar vara ute efter oliktänkande som har andra värderingar än högerns politrucker! nä enda lösningen är att rösta annorlunda vid kommande val. då löser vi problemen automatiskt.

 39. Helikoptersyn skriver:

  Du småleende illamående anonyma profet som talar för folket i övertorneå
  Jag hoppas du förstår vad du säger. Enligt dig så är alla de aktiva och trevliga anställda på kommunalhuset i Övertorrneå personer kuvade ryggradslösa personer utan stållthet och självkänsla som inte kan tala för sig själva.
  Jag har en annan upplevelse. Trevliga och serviceinriktade personer som skiner av glädje och självsäkerhet. När du kliver upp på morgonen så gå till spegeln och titta på vem du ser och fråga Vem du är och varför. Sluta värdera anställda. Kostchefer slutade på egen begäran vilket är tillåtet.

 40. Vad bra! skriver:

  Ge ett exempel, så lovar jag att gå till botten med det…ett exempel…

 41. Helikoptersyn skriver:

  Till dig som satt kvar på kommunalkontoret och tyckte att vi inte skall tänka på gamla saker medan du själv frågade varför folk slutat de senaste året. Det är inte att se framåt som du ville i din text. Du säger att du är less på vad som händer bakom kulisserna på vilken sida står du ? Går du omkring med en tändsticka eller har du en brandsläckare och en positiv tanke och en vilja att förändra din arbetsplats som du verkar trivas på eftersom du är kvar efter 18.

 42. solidaritet skriver:

  svar till du i din s.k helikopter.annars tror jag du kör med en olaglig drönare..ok skit samma…du säger ju inget relevant bara allmänt snack…jag poängterar de onda i sjukdommen..och de är skillnad de…se mitt tidigare inlägg…

 43. solidaritet skriver:

  och vad har nuvarande majoritet gjort för kommunens utveckling tittar på ekonomin. så tär dom på våra eget kapital och de skrämmande är att råden inte ens vet vad de innebär..dom har ju visat i sina egna verksamheter hur de har gått..alltså inget ekomomiskt´sinne har dom…och dom anställde en projekterare för 2.3 mille som ska sköta deras jobb för en arb heltid och den andre halvtid,,så vi medborgare betalar skatt för vad dom egentligen själva ska ha gjort för sin lön.. men då har man ju nån annan skulle göra..man anställer nån som man med sitt eget jobb inte hinner göra….vilket svammel

 44. Irro skriver:

  ”Vill ha besked” Hur vill du ha konkreta exempel? Tror du tex att jag tillåts skriva ut namn på personer här på hbwebben? Då åker jag ju dit så det sjunger om det! Jag personligen kan säga att två chefer och tre politiker inte betett sig som man ska. Senast igår gick en chef över gränsen rejält. Ja, det är anmält. Jag har även kontaktat några politiker så de har koll. Vet inte om du läst alla tidigare kommentarer på webben från personer som beskrivit vad de varit med om? Är inte det exempel nog?
  Skriv din mejl adress så lovar jag kontakta dig och ge dig ett, två, tre, fyra… exempel

 45. kommunbo skriver:

  Felet med den här cirkusen är väl i slutändan att vi har en riktig
  (MÄÄHÄ= oduglig fack) kommunen får göra som dom vill utan att facket tycker att det är fel.

 46. Chockad skriver:

  Var just ute på you tube och lyssnade på KF:s senaste möte 15 maj. Nästan 30 ledarmöter sitter bänkade och endast ett fåtal deltar i debatten. Varför är de där? Varför röstar man blankt? Bevisligen kan man banta ner antalet ledarmöter rejält och eventuellt spara pengar. Sedan blev jag verkligen besviken på att, en så viktig fråga som värdegrunden inte fick ngn större gehör av de styrande. HB blev påhoppad vid ett flertal tillfällen. Det är ju ”grävande journalistik”. Det ska vara så. Heja Cristina, Bente och HB. Fortsätt så! Ni som inte är aktiva i debatten, ett gott råd, gör ngt annat.

 47. Säker skriver:

  Det verkar finnas mkt skit i huset. Många är serviceinriktade och seriösa medans vissa personers viktigaste uppgift verkar vara att lägga upp sexistiska tavlor och vänta på att Muskos förslag blir verklighet. Ett förslag: bytt jobb ni som inte vill jobba med det som är syftet.

 48. Helikoptersyn skriver:

  Chockad
  Det är skillnad på grävande och medverkande journalistik.

 49. Mari skriver:

  Det finns så många duktiga enhetschefer och andra chefer som jobbar i Övertorneå. Det är samma sak med politiker. Tittade också på KF och applåderar till Bente, Christina, Rolf och Johanna K. Ni vågade, ni pratade och det säger mycket om er som politiker. Tack. Det är synd att det handlar om några få som förstör för alla andra. Vi är många som både hört och sett hur en del behandlas och av vilka. Det är inte lätt att veta vart man vänder sig för att få hjälp när det är en politiker eller högre chef som upplevs vara de som mobbar. Jag tycker det tråkigt att HB blir påhoppad. De gör bra jobb.

 50. På polcirkeln skriver:

  Det finns facit på Övertorneås Youtube, där fullmäktige från 15 maj nu presenteras.

  Ordförande avbryter alla som tangerar personärenden, men när Tomas Mörtberg hänger ut en person i anställningsförfarandet av 2020, dock utan att använda namn, då tystas han inte av ordförande. Är inte det toppstyrning så säg?

  Arrogansen hos de båda kommunalråden är vidrig. Hela deras utstrålning och ordval är översitteri och förminskande. Tomas Vedestig lägger ansvaret på situationen på de som känner sig utsatta. Den mobbade ska ordna situationen? BEDRÖVLIGT!

  Från ca 3 timmar in berörs arbetsklimat.

 51. Vad bra! skriver:

  Säg vad ni vet! Låt politikerna ta ansvar för det…skriv något konkret!!

 52. Irro skriver:

  ”Säg sanningen!” Titta på Kf på Youtube. Där hör du Bente läsa upp konkreta exempel!

 53. Fd Övertorneå bo skriver:

  KF 15 maj, Bra Johanna K, Bente, Christina, Rolf för ert engagemang gällande arbetsmiljön.

 54. Rolan Juntti skriver:

  Oavsett vem som är ens arbetsgivare är den viktigaste egenskapen lojalitetmed med arbetsgivaren.
  Trivs man inte med sina arbetskamrater eller chefer skall man gå vidare med sitt liv och söka annat arbete
  Har själv bytt inriktning och yrkesval ett flertal ggr i mitt liv och det har bara berikat mig
  Felet med kommunala jobb är att anställda oftast ser det som ett jobb fram till pension samt att tjänster tillsätts genom inlasning och ej utannonseras där den mest kompetenta skulle anställas

 55. Vad bra! skriver:

  Vad för konkret finns att se?

 56. Irro skriver:

  ”Roland Juntti”, du tycker att man ska vara loja och inte kritisera sin arbetsgivare. Du är anlitad av kommunen eller hur? 20 januari 2016 hittade jag en artikel i NSD med bild på dig, Roland Juntti, och rubriken riktad till kommunalråden: ” Företagare uppmanades till fusk med enkät”. Du kritiserar kmr. Är det bara du som får göra det? Får ingen annan agera när kommunen gör fel? Lägger du munkavle på folk? Sign ”Kollat på KF”: Mörtberg svartlistar fyra personer. Tidkod: 3:36 Hur tydligt kan det bli? Bente M Å läser upp citat. Vill du ha namn? Skriv din mailadress så fixar jag det!

 57. Lojal... skriver:

  Javisst är lojalitet viktigt men det finns en smärtgräns. Om jag som arbetstagare har lyft frågan om ”utanförskap” ett flertal gånger med min chef och det bara ”viftas” bort då är det inte självklart att man kan känna att lojalitet är prio ett. Då är frågan hur ska jag göra? Ska jag stanna eller söka annat? Vilket är enklare?

 58. Hade aldrig kommit till ytan............. skriver:

  …om det varit en S+V ledd kommun allt hade allt tystats ned.
  Se på Pajala som är en exakt kopia av ö-torneå och där pågår exakt samma saker inom kommunen. Här är det tyst ingen säger ett dyft.
  Att det pågår i Ö-torneå är rent politiskt och att man enbart vill vinna politiska poäng. Tar S+V makten i Ö-torneå sopas saken under mattan och allt tystats ned. Att V lever om är pga de tänker på sin egen privat plånbok och på sitt bankkonto och inget annat, ger inte mkt för detta spektakel!

 59. V får inte min röst men CSL ska ha stor eloge för att hon tagit tag i mobbningsfrågan. Tack skriver:

  Om jag är lojal mot min arbetsgivare men inte trivs med chefen för att hen mobbar mig, då ska jag gå vidare med mitt liv och söka annat arbete. Om jag förstår Juntti rätt. Är det inte bättre att ta tag i problemen och arbeta med arbetsmiljön? Det ska vara 0- tolerans mot mobbning på arbetsplatser. KF 15/5-17 framkom om hur det upplevs i ötå utifrån arbetsmiljön där Bente läste upp citat. Ska det vara så? Allt som kommer fram kan inte vara påhitt. Vill vi inte att folk ska stanna O trivas i ötå? Jag önskar svar av R Juntti utifrån min fråga men även det Irro frågar.

 60. hoj voj skriver:

  Som utomstående så reflekterar man att HB är partisk i sina utlåtande och stödjer vänsterfalangen Lumio.

 61. Knapsu skriver:

  Det handlar väl för fanken inte om falanger utan ***mobbning*** och ***negativ särbehandling***. Öppna ögonen och ta in.

 62. Vad bra! skriver:

  ?

 63. Fd ötåbo skriver:

  Eller hur Knapsu?
  Och vad hade det spelat för roll om kommunen varit ledd av S+V? Mobbning ska inte tystas ner, det är bra att denna fråga äntligen tas upp, det är på tiden och nu måste vi arbeta för att få en bra arbetsmiljö. Jag tror de flesta som arbetar politiskt och representerar väljare vill vinna poäng. Titta bara på kmr i ötå, de gör allt för att synas och höras, det om nåt är att vinna poäng. V+S arbetar i alla fall utifrån det väljarna anser vara viktigt. Skönt att de lyssnat, sådana politiker vill vi ha.

 64. Knapsu skriver:

  Exakt fd ötåbo. Det har varit precis samma under tidigare styren. Att det kommer upp beror på att nuvarande styre inte är tillräckligt smidiga.

  Bente, Christina och Rolf visar på civilkurage just nu. Inte partifärg.
  TM,TV, RK och UH kan slå upp ordet.

  Ser väldigt illa ut att försöka ljuga sig fri från nåt alla kan se på youtube.

 65. Vad bra! skriver:

  Vänster gör sak av vad dom själva byggt upp (populism)…kolla företagsrankingen, nu vänder det om vi bara vågar tänka positivt!

 66. Billiga poänger! skriver:

  Till Fd ötåbo !
  Men som du ser problemet är att det tystas om S+V står. Slår vad om att saken ens hade dryftats om det varit en S + V ledd kommun. Mobbning är dock det samma men med S+V sopar man skiten under mattan, samma maktelit oavsett parti. Se Pajala som ett ypperligt exempel. Ger inte mkt för detta skådespel.

 67. Fd ötåbo skriver:

  Billiga poänger, det har ingen betydelse vilket parti som besitter makten, mobbning ska inte tystas ned eller sopas under mattan. Det ska bekämpas. Det är bra att fler vågat ta tag i det och inte gör som tidigare år. Jag har tittar på KF och mår illa av det jag ser och hör gällande uttal av båda kmr. Christina och Bente agerar på ett professionellt sätt. Johanna K likaså.

 68. Rolan Juntti skriver:

  Irro
  Jag är egen företagare sedan 1983, har haft Ryssland och Europa som mitt arbetsfällt dom första 25 åren som egen företagare, har efter många motgångar lyckas att erhålla men endast efter överklagningar en del av dom entreprenader som Övertorneå kommun upphandlat.
  Mig lägger ingen munkavle på och jag gör det inte heller på någon.
  Kontentan av det jag försöker förmedla är följande, mår man inte bra på sitt jobb ,BYT
  Det här livet går bara en gång och inte i REPRIS.
  Ingen i Sverige behöver svälta ihjäl
  Det finns andra ställen att bo på än ÖTå

 69. Roland Juntti skriver:

  Fortsätter
  Det råder inte brist på sökanden till dom lediga jobb som utannonseras i Ötå kommun
  Sluta med inlasning annonsera ut varje ledig tjänst i kommunen så att den mest kompetenta för tjänsten får jobbet .
  Endast inflytning berikar vår kommun och alla arbetsplatser mår endast bra ett visst ombyte av personal ,stanna inte kvar om du inte trivs med din arbetsgivare eller ditt jobb utan sök nytt även utanför kommunen.
  Har själv varit bosatt i Ånge, Sundsvall ,Hudiksvall , Luleå, Älvsbyn innan flytt till Ötå
  Återigen det här livet går inte i repris

 70. Monika skriver:

  En del ganska intressanta påståenden eller tyckande, en del med egen erfarenhet av händelser men tyvärr med hemlig identitet. Roland du skriver en hel del om ditt tyckande, ”din fakta” och vikarier som slutat, lojalitet,”inlasning” mm. Roland menar du verkligen att personer inte har kompetens hos en arbetsgivare om man har jobbat minst 720 dagar de 3 senaste åren? Du kritiserar inte bara den anställde utan även chefer som inte sett ”bristen på kompetensen” Hur lojal ska man egentligen behöva vara mot arbetsgivare, stå med näsduken i handen och buga och bocka oavsett vad denne säger?

 71. Vad bra! skriver:

  Kompetens betyder inget när facket styr…då är det bara LAS-DAGAR som gäller (mobbing?)

 72. Elaren skriver:

  Roland är på rätt spår. Den här debatten har drabbats av inavel och det gör den här kommunen också om inte inflyttningen sker. Gör ngt av era liv istället än att spy galla här! Vi är en fin kommun men med få lediga jobb och vissa verkar ha denna debatt som sin främsta prio i livet.

 73. Vad bra! skriver:

  Tack och gonatt!!