Arbetsmiljöverket kräver åtgärder vid äldreboende

ÖVERTORNEÅ: Efter en inspektion vid äldreboendet Särkivaaragården den 9 maj i år kräver nu Arbetsmiljöverket att kommunen vidtar åtgärder.

I samband med besöket framkom vissa arbetsmiljöbrister som resulterar i ett föreläggande med vite på 200.000 kronor om inte bristerna avhjälps senast den 15 januari 2013.

De åtgärder som krävs är att göra riskbedömningar av arbetet med med de äldre. Arbetsgivaren ska också genomföra undersökning och riskbedömning av arbetsbelastning, samt den psykosociala miljön för arbetstagarna.

– Vi anser att arbetsmiljön är en oerhört viktig fråga och avser att genomföra de åtgärder som arbetsmiljöverket nu ställt krav på, säger Tomas Vedestig (S), socialnämndens ordförande.

– Bland annat har vi börjat göra biståndsbedömningar vid Särkivaaragården för att bättre kunna tillgodose bemanningen.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
14 kommentarer om “Arbetsmiljöverket kräver åtgärder vid äldreboende
 1. Ödmjuk tjänare skriver:

  Exakt..vad för brister? HB, gräv vidare/redovisa rapporten från Arbetsmiljöverket..sen..undras, på vilka kriterier har denne herr T.Vedestig fått sin tjänst genom…INTE iaf genom sina personliga meriter…men, ändock..så yttrar han sig…precis..som att han skulle veta! Och, ”vilka vi”..är alla ”VI” upplysta och vet dessa ”VI” om detta?

 2. Mad Max skriver:

  Nu krävs lite mer kött på benen HB. Fortsätt att gräva i detta.

 3. En annan skriver:

  Är det det är inom den kommunala verksamheten i Övertorneå, så man kan inte kräva mycket mer av verksamheten som bedrivs med svagt chefskap. Följande artiklar är bara ngra av de som varit uppe inom den kommunala vården:
  http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.aspx?ArticleID=6532541
  http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.aspx?ArticleID=5831699
  och tillslut
  http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.aspx?ArticleID=6523555

 4. Monika Krypsjö skriver:

  Äntligen! Grattis personal och skyddsombud! Ni fick äntligen gehör i ert kämpande. Nu avvaktar vi med spänning arbetsgivarens svar på åtgärder. Sänder samtidigt en skopa kritik till politiker som enbart stirrat sig blint på de vackra fina ord som blivit levererade till dem. Nej, beslutsfattare innan ni fattar beslut om försämringar, utökande av arbetsuppgifter mm, ta på er arbetsmiljöglasögonen och granska verksamheten ur den verkliga verklighetens sida. Politiker, ni har arbetsmiljöansvar.

 5. Bybo skriver:

  Monika hur kan du uttala dig sådär? Du sitter ju själv i socialnämnden… Är inte du isåfall också ansvarig för hur det har blivit? Eller tar du inte ditt ansvar?
  Synd att det gått så långt som till AV men man blir glad åt att kommunen nu tar sitt ansvar och reder upp allt. Bra jobbat!

 6. Fd. bybo..Utan skugga.. skriver:

  Dj*kla tufft Monica,bra att Du TÖRS röra om i grytan…det behövs,VERKLIGEN.! Men tyvärr,som historiken visar,att Du,inom snar framtid är..vad kallas det,så där fint,”avvecklad tjänst”.!Du,om någon vet,som infödd bybo,att Du måste hålla Dig på mattan och följa byns ”kodex”,utan egen mening/tanke.Och än värre är det för nyinflyttade..då måste man ju vara så tillbakadragen,osynlig och utan åsikter,att man inte ens lämnar skugga i solen.! Och samtidigt ”utvecklas” Ötå,som kosvansen, NEDÅT.!

 7. Biståndshandläggare skriver:

  Det mest oroande med artikeln om Sgården är den okunskap som båda arbetsmiljöansvariga dvs. socialchefen A-K Andersson och SNs ordförande T Vedestig har i frågan. Hänvisning till att man börjat med biståndsbedömning är helt konstig. Det är viktigt att journalisten som skriver är insatt och kan därmed ställa relevanta frågor. Man hade kunnat börja med frågan om biståndsbedömning; detta är sk. myndighetsutövning dvs. sker innan flytten till ett vård- och omsorgsboende. Hur kan det vara en åtgärd?

 8. Marianne Berglund skriver:

  De tre artiklar som finns i dagens HB innehåller mer än det som vi lägger ut på webben. Arbetsmiljöverkets utredning och beslut sammanfattas på nio sidor, som vi till viss del återgett i artiklarna i papperstidningen. Biståndsbedömning har tidigare krävts inom hemtjänsten och ska genomföras även på äldreboenden från januari 2014.
  Marianne Berglund

 9. Fd. bybo..Utan skugga.. skriver:

  Just det..o hör sen, Era webb-snyltare!
  Prenumrera mera!!!!

 10. Örjan Pekka skriver:

  Jag anar viss ironi hos signaturen ”Fd. bybo.. Utan skugga”.

  Vår avsikt med HBwebben.se är att leverera koncentrerade nyheter. Det redaktionella målet för textlängd är max tio rader, vilket kräver ett noggrant urval av vilka nyhetsdelar som presenteras.

  Målsättningen är inte heller att presentera alla nyheter från papperstidningen på HBwebben.se, utan att vi gör ett urval utifrån nyhetsvärde, webbens särart och tempo.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare HBwebben.se/Haparandabladet

 11. Mer öppenhet skriver:

  Där träffade du mitt i prick ”Fd.Bybo..” Kalla det vad man vill, ryggkliande/svåger/släkt/-politik, men det börjar sippra fram vad som har pågått i kommunen under lång tid och det visar i dålig styrning, där rättsvårdande myndigheter måste hota med vite! Jag förvånas inte alls, har själv jobbat i ”pepparkakshuset” och har man inte släkt i nämnda hus, då kommer man inte nån vart och får heller inte gehör för några nya idéer!
  Så,beslutsfattare i Ötå, stoppa inavels-politiken medan tid är.

 12. Mer öppenhet skriver:

  ..fortsättning&gt: jag brukar inte kommentera så ofta, men jag ömmar för våra gamla och vill att de skall behandlas med absolut värdighet i alla situationer och detta borde vara en självklarhet, även för beslutande betonghäckar, som skall se till både gästernas och personalens bästa.

 13. Ödmjuk tjänare skriver:

  Ojdå, jag trampade visst på en öm tå. Det verkar koka en hel del inom befolkningen i Ötå, både inom kommunen och befolkningen samt illa behandlade fd.bybor, vilket inte förvånar mig! Grundproblemet är att man väljer vänner med rätt partibok i första hand svågrar/kusiner i alla led i andra hand vid tjänstetillsättningar, utan kompetenskrav och kvalitén blir därefter och tyvärr,om inte detta beteende ändras,så kommer det att bli än värre! Starkt Monica.K, lyfter på hatten två ggr. om, för ditt mod!

 14. Ödmjuk tjänare skriver:

  Bra ”Fd.bybo..”, Du är nära sanningen..och ingenting förändras…allt är som det skall..!! Ötå fortsätter ”växendet” som kosvansen..NERÅT.!!