Årets laxfiske sätter igång

HAPARANDA: Nya regler innebär att fisket efter lax och öring i havsområdet med fasta redskap först kan börja den 19 juni klockan 12. 
– Tiden har senarelagts med två dagar. Nu gäller samma dagar hela Norrbottenskusten för att harmonisera fiskestarten i hela regionen. Förhoppningsvis hinner fler laxar komma upp och leka på de här två extradagarna, säger Patrik Persson utredare vid Havs- och vattenmyndigheten till HB.
Från Havs- och vattenmyndigheten menar man att de två extradagarna kan göra stor skillnad efterssom det är just under denna begränsade perioden som många laxar vandrar upp för älven.
– Men det är först vid årets slut som vi kan se om förskjutningen gett resultat. Vi gör en utvärdering i slutet av fiskesäsongen som får ligga till grund för nästa års start.
Samtidigt begränsas reglerna gällande fiskande med flytnät. Numer får högst ett flytnät användas per båtlag.
2011 beslutade EU om en halverad laxkvot i Östersjön, från drygt 60000 fiskar till årets kvot på 34327 fiskar.

Publicerad i Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Årets laxfiske sätter igång
  1. hej skriver:

    Vilket svammel!

  2. Bottennapp skriver:

    Beslutet betyder halv inkomst för yrkesfiskarna på svensk sida – och förmodligen då mer fisk/inkomst för fiskare på finska sidan – samma vatten.
    Man undrar vad beslutsfattarna tänker på – är alla där fritidsfiskare?
    Vilka regler gäller för ”finska laxar”? Sverige – vi ska alltid vara så j-a duktiga. Ordna med gemensamma regler i hela laxbassängen!