Åsa Allan blir gruvchef

PAJALA: Gruvbolaget Kaunis Iron ab, som kommer driva gruvan i Kaunisvaara, har nu utsett sin gruvchef. Åsa Allan, Pajala kommunchef, återgår till gruvbranschen.

För fem år sedan började hon geolog för Northland Resources som då drev gruvan. När gruvbolaget gick i konkurs 2014 var Allan en av många som blev av med sitt jobb. Under hösten 2015 blev hon kommunchef i Pajala kommun.

Men under onsdagen bekräftade Pajala kommun att Allan byter en chefspost mot en annan: hon blir instället gruvchef för gruvan i Kaunisvaara.

– Det är naturligtvis tråkigt för oss att Åsa har valt att gå vidare till nya utmaningar. Samtidigt är vi stolta över att vi har duktiga ledare i vår kommun som är eftertraktade. Vi är säkra på att Åsa kommer att göra ett gott jobb som chef för den planerade återstarten av gruvan i Kaunisvaara, säger kommunalråden Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet (V) i ett pressmeddelande.

– Jag har trivts oerhört bra som kommunchef på Pajala kommun och fått inleda ett omfattande förändringsarbete som min efterträdare nu ska få fortsätta att driva. Jag ser fram emot att få fortsätta bidra till Pajalas framtid med min samlade erfarenhet genom att leda den kommande gruvverksamheten, säger Åsa Allan.

Kommunstyrelsen påbörjar nu rekryteringen av en efterträdare efter Åsa Allan. Under hösten tillträder hon tjänsten som platschef vid gruvan.

ANNONS

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
11 kommentarer om “Åsa Allan blir gruvchef
 1. Kommunal Vilobänk skriver:

  Ser man på andra gången skatten som kommunen används som vilobänk för fina tjänster till gruvan. Förra gången var det för den mycket fine Herren Herr Ranta, fin fint folk !
  Luktar lite känner doften ända hit, kostar det på skatten så smakar det oxå gott i plånboken för vissa tillhör kulturen ?

 2. Mad Max skriver:

  Jag önskar henne framgång och lycka.

 3. Pajalabon som inte surar skriver:

  Herregud vilka sura och bittra miner man fått höra från folk omkring sin närhet! Är det bara jag som GLÄDJS över detta?!

  Människorna var missnöjda när gruvan öppnade första gången. De var missnöjda när gruvan stängde/gick i konkurs. Och även nu är de missnöjda! Hur vill ni ha det? Finns det INGENTING som gör er glada? Om så är fallet, sök hjälp på närmsta Hälsocentral, psykisk ohälsa och depression är ingen trevlig sjukdom – men hjälp finns att få!

 4. Vanligt folk skriver:

  För vanligt folk gäller AF och sk aktivitet via dem samt mindre förmånlig Akassan max 10000:-/mån mellan jobben. För de med fin partibok gäller uppenbarligen andra villkor med 5-dubbel akassa.

 5. Drängen skriver:

  Heja Åsa!!
  Låter som att de knyter ihop en organisation nu. Gått ut frågor till både entreprenörer och konsulter om olika ansvarsområden. Såg en gruvbil med stora firmadekaler från ett konsultbolag man sett i gruvorna i malmfälten. Denn körde vid Tärendö. Jag vet att ägaren har kopplingar till Pajala kommun och van att vara i stora projekt säkert är han påväg till kaunis

 6. Hajen skriver:

  Kom igen Kaunis Iron AB, vi är beredda.

 7. Mato skriver:

  Riktigt fint med goda nyheter, nu vet man att förutsättningarna för gruva är goda!

  Men jag undrar varför kommunchef Allan får sluta med så kort varsel? Kutym är väl en uppsägningstid på minst en månad.
  Har hon gjort ett så dåligt jobb att kommunalråden är nöjda med att låta henne gå direkt? Eller har hon haft någon specialklausul i sitt anställningskontrakt, som ger henne rätt att sluta omedelbart?

 8. Piru skriver:

  Hoppas nu att nya bolaget inte bara anställer gamla Northländare. De flesta som var där tidigare var inte kvalificerade utan anställdes på andra ”meriter”. Om detta händer så är utgången given, tyvärr.

 9. Kalle skriver:

  Jag vill ha jobbet som kommunalråd i Springfield, sorry pajala, kan inte stava eller räkna, som dessa föredettingar på denna tjänst.

  Så att jag kan sen sluta, håva in fallskärmen och bli en gruvchef, eller en skogschef.

 10. Klart det blir så ! skriver:

  Piru!
  Självklart blir det som du beskriver vi har ju redan en känd person som höll i förra rekryteringarna till NR. Person har återgått till denna position inom den nuvarande gruva. Summa summarum vad kan du förvänta dig i framtiden, svaret är givet det blir som sist gruvan drevs ????

 11. Hajen skriver:

  Kalle: – Var inte ledsen! Tenor och Tulo finns inte mer.
  H. Y. byt till modernizing sort.