Asplöven välte AIK i märklig match

AIK blev avklätt i sista. HB/Lasse Stenman

STOCKHOLM: AHC brunkar vidare i Hockeyallsvenskan. Under söndagseftermiddagen fick AIK vika sig i en lite konstig kamp som slutar 3-6 (1-1, 2-2, 0-3). Norrbottningarna hänger på i serietopp.Bortalagets back Marcus Bohman har fortfarande inte riktigt återhämtat sig från förkylning, men väntas kunna spela igen under nästa vecka.

FÖRSTA PERIODEN: Som före detta SHL-lag, är AIK lovligt villebråd i serien.

Gästerna till anfall pronto i stark första minut, men det är hemmalaget som får eftermiddagens första skott på mål kring två blankt. AIK vaknar till i liv i minut tre och jämnar ut spelet på banan.

Få avblåsningar under fyra första. Två täta försvar kan hålla motståndarna ifrån sig. Mera AIK i minuterna fem och sex. Hemmalaget ser tända ut och vinner just nu varje tekning.

Efter att ha varit ett lag som under två allsvenska säsonger släppt in många mål, har Asplövens försvarsagerande hittills varit starkare under denna höst. 2-2 i skott efter tio minuter berättar om en tät tillställning. Där AHC lite överraskande får ta ledningen med 0-1 efter 11.15. I ett starkt byte av fjärdelinan är centern Martin Hellgren sist på pucken, frammatad av backen Oskar Nilsson.

Men glädjen blir kortvarig: AIK kvitterar inte helt ologiskt efter 12.37, då gästerna har transatlantkedjan på isen, efter ett felpass vid sargen. 4-3 i skott vid första power-break efter 14.06. Nu inne i periodens känsliga sista fjärdedel, med fortsatt plus för hemmalaget.

Med tre kvar av första har AIK förkrossande 11-1 i tekningsstatistiken – en detalj som måste bli bättre. Motståndarna får hela tiden börja med pucken, vilket tär på orken hos motståndarna. 18.29: fara å färde, pp för AIK. Bra box hos gästerna inledningsvis och första straffminuten rinner ut i sanden.

Periodvila med 10-4 i skott för AIK och i stort ett bra resultat för Asplöven i en period som hemmalaget styr.

ANDRA PERIODEN: En knapp halvminut återstår för gästerna i fyra mot fem.

AHC städar bort tiden och kan börja om. Men mönstret från första går igen, där Asplöven har svårt att skapa några hetare chanser i inledningen av mellanakten. Då kliver transatlanttrion in i handlingen och fixar 1-2 efter 4.33. Centern Jacob Lagacé nätar, med passningspoäng till kedjekompisen Luke Salazar och backen Olov Lundqvist. Ett mycket vackert ishockeymål.

5.09: en första femfyra för gästerna. Som slutar i kalldusch: AIK får kvittera till 2-2 short-handed efter 6.21, det tredje målet Asplöven släpper in i numerärt överläge under säsongen. En Asplövenspelare faller lite olyckligt innan.

I kraft av utvisningen har ändå gästerna ett litet plus så långt i andra. 7-8 i skott vid andra power-break. Ett envist Asplöven tar ledningen för tredje gången efter 11.26. Backen Jesper Dahlroth hittar Johan Porsberger med en passning till 2-3 och ny energi. Porsberger drar snyggt en gubbe på väg mot skottläget.

Mönstret upprepar sig: ny utvisning för AIK efter 12.02. Som blir fyra mot fyra efter 12.26, tuff tackling från gästerna och 2+2. Men också AIK drabbas av en tvåa för roughing. Så lite femfyra för hemmalaget, men inget noterbart händer dessbättre. Här svänger det, som en gaffeltruck: gästerna en man mer efter 14.49. Som knappa halvminuten senare blir fem mot tre.

15.25: gurgel, brutal tackling från AIK  och 5+20 matchstraff för hemmalaget. Sekretariatet har ingen lugn dag på jobbet. Tiden rinner iväg för ett omständligt AHC, tre kvar av perioden nu. Nästan sjukt klantigt: 3-3, AIK:s andra short-handed efter 17.40. Detta efter oceaner av tid i fem mot tre – nonchalansen kan kosta Asplöven matchen. Denna gång krockar gästernas spelare med både domare och sig själva.

Åter helt öppet, med lika resultat i stället för två mål att gå på inför sista för ett Asplöven som får skylla sig själva. 9-13 i skott under mellanakten.

TREDJE PERIODEN: Drygt två minuter i femfyra återstår för gästerna (femman började räknas när AIK fick in sin fjärdegubbe), inför 4.272 åskådare.

Men ett litet stukat bortalag kammar noll. Man får dock hoppas att utvisningarna tärt på AIK:s ork och att AHC kan kapitalisera längre fram i perioden.

3.27: plötsligt Asplöven i brygga efter en tvåa. Första straffminuten går emellertid upp i rök. Och efter 5.08 bryter en hemmaspelare mot lagen, vilket betyder fyra mot fyra för ett antal sekunder. 5.27: nu pp för Asplöven. Men en förbannelse verkar för kvällen vila över laget i just den spelformen.

Gästerna är dock i förarsätet mitt i perioden – i en kamp som om inte annat bjuder på andlös spänning med tio ordinarie minuter kvar. 6-6 i skott vid sista power-break efter 10.11 i en period med lite lägre tempo än de två första.

Två försiktiga lag nu, med åtta kvar. Men lite tidigt att invänta förläggning. 13.08: osar katt efter tvåa för gästerna. En tät box städar undan en minut. 14.16: lite änglavakt för Asplöven, då AIK drabbas av ett lagstraff eftersom man klantar till ett byte och har en gubbe för mycket på isen.

Överläge för AHC för en knapp minut. Och nu kommer utdelningen, i matchens skymning. Jonas Berglund styr in 3-4 efter 15.39, frammatad av Sebastian Dyk och Oskar Nilsson. AIK tar time-out i samband med målet.

Verkningslös. Asplöven väntar ut ett desperat hemmalag och sätter 3-5 genom Sam Marklund i en andravåg efter 16.31. Assistpinnar till firma Henrion och Lagacé. AIK tar ut målmannen efter 16.41. In och ut igen efter 17.35. AIK, allt på ett kort med minuten kvar. 19.30: sex mot fyra för AIK efter tvåa för AHC.

Då hittar inlånade Daniel Mannberg det tomma målet till 3-6 mot ett hemmalag som kapsejsar. Backen Olov Lundqvist får poäng för målgivande pass.

Mycket starkt av Asplöven att studsa tillbaka efter eländet i den andra perioden.

– Vi var skärrade inför sista, berättar Asplövens tränare Per Kenttä. Vi borde förstås avgjort matchen när vi hade fem mot tre, men blev för omständliga.

I sista ler emellertid solen mot laget.

– Att vi får avgöra är lite tillfälligheternas spel. Vi gör inte någon riktigt bra match, men är effektiva när chanserna väl dyker upp.

Coach Kenttä berömmer backen Jesper Dahlroth samt anfallarna Martin Hellgren och Jonas Berglund.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “Asplöven välte AIK i märklig match
 1. Lars158 skriver:

  3p och serieledare 🙂

  Men jösses så mycket slarv och haffs man hade för sig. Bättre nu i matcherna framöver så bär detta laget långt.

 2. Per Björkvall skriver:

  Kanon asplöven vi var 50 st i klacken kändes som många fler i slutminuterna första gången jag fick ståpäls av att se asplöven lira serieledning igen får se hur långt det bär

 3. Dragos skriver:

  Tack Asplöven, inklusive spelare, ledare och också klacken som hördes rätt bra ibland, vi hade en rätt skaplig eftermiddag på Hovet!!

 4. Dragos skriver:

  P.s. Som Per Kenttä redan nämnt så var det egentligen inte den bäst genomförda matchen av Asplöven (milt sagt) men tre poäng och serieledning ändå imponerar, och en garanterad förbättringspotential finns, tex i powerplay.

 5. från holmen skriver:

  Bra gjort av AHC. Nu står VIK på tur. Bara att Spela ner dom också i bara farten så att säga.