Asplöven föll i förlängning

En poäng mot topplaget Östersund är ett fall framåt för AHC. Foto: Lasse Stenman

ÖSTERSUND: AHC drog det kortare strået mot Östersund som bärgade två poäng efter 3-2 (2-1, 0-0, 0-1, 1-0) i sudden under den tidiga lördagskvällen.

Raka puckar – direkt på

FÖRSTA PERIODEN: Liv och rörelse.

Gästerna kommer till spel helt ordinarie, med fyra hela femmor och unge Benjamin Sakaria i kassen.

Försiktig upptakt, med två händelselösa minuter. Bättre fart i minuterna tre och fyra. 5.23: gästerna bryter mot hockeylagen och får två minuter back. Men AHC håller tätt i boxen.

8.36: ombytta roller, med Asplöven i femfyra. Lite för långsamt för att riktigt hota hemmalaget. Domaren lusläser regelboken och skickar ut en bortaspelare efter 11.24. Det tar en knapp minut för Östersund att näta: 1-0 i pp efter 12.21.

Brott lönar sig alltså inte. Men svar på tal från gränskrigarna – vassa nyförvärvet Samuli Kivimäki hänger 1-1 efter 13.53, frammatad av kamrater Matushkin och Ceder.

Asplöven sårbara efter målet och Östersund har 2-1 knappa minuten efter kvitteringspucken.

Tiden rinner iväg snabbt i en offensiv match. Tre kvar av öppningsronden. 19.17: AHC drar på sig ytterligare en tvåa och lever farligt. Men klarar sig till första paus utan ytterligare bakslag.

10-8 i skott, mycket i kraft av de numerära överlägena.

ANDRA PERIODEN: Dryg minut i numerärt underläge att städa undan för Asplöven, som man gör ganska enkelt.

Fartig hockey med få avblåsningar även fortsättningsvis. Ett tätare bortalag efter sju minuter i den andra perioden, men än så länge trubbiga i offensiven.

7.12: femfyra för Asplöven, men utan att kunna utgöra något grövre hot. Matchen står och väger mitt i perioden. Ännu en utvisning för gästerna efter 11.42, där i varje fall boxen fungerar för bortalaget.

Fortsatt låsning i offensiven för AHC med fem minuter kvar av mellanakten. Lägre tempo i tillställningen med tre till paus. 18.38: tvåa för Östersund och möjlig biljett in i matchen för Asplöven.

Inte inom ramen för den andra perioden. 9-12 indikerar dock på ett bortalag som vill något.

TREDJE PERIODEN: Gästerna behöver näring i form av en kasse och börjar i femfyra under en dryg halvminut, men hinner inte skapa något.

Asplöven bygger på den fina avslutningen i andra och trycker in 2-2 efter 1.53. Anfallaren Artem Iossafov nätar utan assist.

Bättre fart på gästerna fyra minuter in i perioden. Med hård kamp över hela isen. Spänningen är det inget fel på.

Lägre tempo nu, mitt i perioden. Men Asplöven närmast ett ledningsmål, med numerärt överläge efter 12.03. Östersund försvarar sig dock bra och gästerna kammar noll. Igen.

15.07: usel tajming av AHC, som tar farlig tvåa. Men klarar krisen och sedan är det hemmalagets tur att ta dum utvisning efter 16.56. Asplöven tar time-out för att samla styrkorna. Och går till slutoffensiv i femfyra.

Men Östersund har koll på nerver och kommer styrkta ur krisen. Och tar sin time-out efter 19.15.

En dramatisk tredjerunda med 7-8 i skott får fortsättning i

SUDDEN: Fyra mot fyra i maximalt fem minuter.

0.58: Östersund tilldöms straff, som man dock bränner. Sakaria klarar. Brr.

Två minuter har passerat i öppna islandskap. Tyvärr, för vänner av gränskrigare, trycker hemmalaget in matchavgörande 3-2 efter 2.57 av förlängningen.

Men en poäng mot topplag på bortaplan får ses som ett fall framåt.

– Vi reser oss efter en usel förstaperiod och dominerar sedan stundtals. Men vi faller åter på vår ineffektivitet. Det känns bittert att förlora ännu en match som vi skulle vunnit, säger Asplövens tränare Urban Lahti.

Som plussar för backen William Carlén och anfallarna Linus Rosdahl samt Samuli Kivimäki.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,