Mardrömsminuter sänkte Asplöven

HAPARANDA: Några minuter i slutet av den andra perioden förstörde kvällen för AHC mot Almtuna som vann med 2-5 (1-0, 0-2, 1-3) i en märklig match.

Hockeyspelare går på vatten!

FÖRSTA PERIODEN: Fast, furious!

AHC har aftonens första farlighet efter drygt tjugo sekunder. Men gästerna är skridskoskickliga och kommer snabbt genom mittzonen i inledningen. Allmänt lite nervöst under de två första minuterna.

Gästerna drar på sig en dum offensiv utvisning efter 3.13. Och ytterligare en, lite nödvändigare, efter 3.48. Fem mot tre. Tålamod, AHC flyttar puck lungt och Olov Lundqvist lägger upp för backkollegan Marcus Fagerudd som krutar in 1-0 någon meter innanför blå efter 4.45.

Matchen öppnar upp efter målet och gästerna har ett farligt skott kring åtta blankt. Almtuna tar över lite och tilldöms straff efter att en hemmaförsvarare tvingas dra ner en gubbe i fritt läge efter 10.47. Men skytten missar målet!

3-2 i skott vid första power-break och en helt öppen affär. Matchen söker karaktär: lagen byter puck i mittzonen för några minuter. Hemmalaget lyfter sig och Almtuna måste ta sin tredje utvisning efter 17.12. Som blir fem mot tre halvminuten senare efter en ful bentackling.

Asplöven håller pucken fint inom laget, men tappar lite tempo och gästerna kan freda kassen i de kritiska stunderna. Och Almtunas målvakt Erik Hanses strider tappert i en lite konstig period.

12-3 i skott, mycket i kraft av de numerära överlägena.

ANDRA PERIODEN: Nästa mål och så vidare.

AHC börjar bra och biter sig fast i offensiv zon kring två blankt. Bra tempo i matchen, särskilt från hemmalagets sida. 5.40: klantighet i egen zon skänker sånär gästerna en kvittering.

Asplöven för spelet, men har börjat slarva lite i egen zon i mitten av perioden. Kamp om varje kvadratcentimeter med nio minuter kvar av perioden. Lagen flyttar puck snabbt, utan att skapa riktigt heta chanser vid andra power-break.

14.46: ny femfyra för Asplöven. Slarv vid blå ger gästerna en chans att kontra, men Lassinantti i hemmakassen är säker. Bara för att få pucken i ryggen från en Almtunaspelare bakom målet och tvingas konstatera att ställningen är 1-1 efter 15.57. Numerärt överläge, var det.

Och när gästerna blir fulltaliga kontrar man in 1-2 efter sjutton blankt. Liten katastrofvarning! 17.18: frustrerat AHC skänker Almtuna ett numerärt överläge. Puck i insidan av stolpen efter 17.52! Men det klarar sig.

Märkligt hur marken kan rämna på mindre än en minut. Hockey heter det visst. Försynen håller Asplöven kvar i matchen.

4-8 i skott i perioden, mest av akademiskt intresse.

TREDJE PERIODEN: Uppryckning är ordet på hela hallens läppar.

Men gästerna säkrar hemåt med fyra gubbar och Asplöven lär få jobba för eventuella poäng. Jättechans för hemmalaget efter drygt fyra. Almtuna kommer efter och måste bryta mot lagen efter 4.47. Men hemmalaget håller för lågt pucktempo och Almtuna försvarar sig framgångsrikt.

7.15: ombrytta roller och fyra mot fem. Bra box inledningsvis, men så slappnar man av och en gubbe får åka igenom på högersidan och hänga 1-3 efter 8.53. Dålig psykologi. Mycket dålig psykologi.

Dubbeltvåa vid andra power-break. Asplöven går av naturliga skäl framåt, vilket skapar kontringsmöjligheter för gästerna. Med sju minuter kvar, är det inte mycket som talar för hemmalaget. 14.51: en hemmaspelare surnar till och förstör alla chanser till upphämtning med en dum eftersläng.

AHC skapar en farlig chans i boxen, men snabbe Simon Olsson blir neddragen. Märkligt nog utan påföljd. Och naturligtvis sätter Almtuna 1-4 precis i samma sekund som Asplöven blir fulltaliga.

Sent hopp: spel från bakom mål och pucken till backen Oskar Nilsson som skjuter in 2-4 efter arton blankt. Passpoäng till Marcus Bohman och Lars Bryggman. Sedan tar AHC ut målvakten och snart ligger 2-5 i den tomma kassen efter 18.24.

Ridå.

– Ett riktigt bottennapp, snabbanalyserar tränaren Per Kenttä. Vi måste gå tillbaka och hitta vårt grundspel igen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
11 kommentarer om “Mardrömsminuter sänkte Asplöven
 1. Anders Bäckström skriver:

  Jag känner inte igen AHC efter uppehållet. Stappligt, okoncenrerat (många felpass). Hoppas att få se lite mer struktur i andra, annars kan det här bli en tråklig afton.

 2. Dragos skriver:

  Håller med Anders, såg Asplöven i Västerås i förrgår, kul match första två perioderna, stundtals riktigt tjusigt spel, särskilt Simons bravader, tänkte faktiskt stundtals att om Västerås är ett lag för SHC så är Asplöven inte sämre. Några tabbar och möjligen lite oflyt avgjorde den matchen, men
  ikväll tror jag faktisk grabbarna knyter ihop säcken! 3-1 eller 4-2 är rimligt!

 3. Dragos skriver:

  Jaha, glöm 3-1, då satsar vi på 4-2……

 4. Anders Bäckström skriver:

  definitivt inte valuta för pengarna så långt. Det jag kan konstatera är att Almtuna har hetare vilja att vinna. Nu är det upp till bevis för PU att få fart på sitt lag, och rätt inställning! I tredje!

 5. Lasse liten skriver:

  Orolig för en förlust. Skulle inte kännas bra för självförtroendet och fortsättningen av serien.

 6. Nasuabo skriver:

  Okej, ser lite segt ut just nu i denna match men alla vi som gillar Asplöven och Haparanda trivs ganska bra ändå för tillfället. VI kommer alltid igen, kanske redan ikväll, annars nästa gång!

 7. Anders Bäckström skriver:

  Jag håller idag inte med Lasse att det var mardrömsminuter som avgjorde. Det som avgjorde var innan matchen…Stillastående med helt fel attityd går det inte att vinna matcher. Jag förstår inte vad PU hade för gameplan? Ni har fått cred många ggr men denna afton sågar jag er totalt!

 8. Nasuabo skriver:

  Jag tycker alldeles för mycket om Asplöven för att vara syrlig, annars hade jag nog – som väckarklocka ej straff- efterlyst extra morgonträning med armhävningar i nysnön, och backträning i Palovaara (om det nu finns någon backe kvar där), men istället ber jag om fokusering, ny match igen snart! You’ll never walk alone!

 9. Xavier skriver:

  När man tror på allt i tidningarnas,hjältar osv,
  Vadå går det åt he
  Nä, gå åter till det ni gjorde tidigare ,ni är ett bottengänget som har kapacitet som kräver kämpatag för att överraska.
  Skit i vem ni möter,kriga

 10. Nasuabo skriver:

  Xavier, kan du utveckla dina tankar? Vilka är bottengänget, vad gjorde man innan? vilka är hjältarna? Skall någon återgå till att sträva efter att vara ett bottengäng? Låter som att längta efter Humppa på Torne Statt istället för att digga sjyst musik, men allt är såklart frivilligt, tagelskjorta på eller Ralph Lauren, jag vet vad jag föredrar!

 11. pekka skriver:

  tagelskjorta eller ralph lauren det är just det det handlar om i hockeyn kasta in pucken hårt som tagel folk framför målets skulle vilja se en uppåkning som J franssons läst analysen av någon spelare föra matchen vi måste gå tillbaka och spela tråkig hockey ??? allt för publiken ? kanske behövs ännu tråkigare spel mot mora