Marginalerna på Asplövens sida

AHC hittade hålen och snodde tre poäng av Östersund under onsdagskvällen. Foto: Lasse Stenman

ÖSTERSUND: AHC brottade ned Östersund som föll med 3-4 (1-2, 1-0, 1-2) i en rysare i hockeyns Alletta under onsdagskvällen.

Pang på

FÖRSTA PERIODEN: Stridsrop ekar.

Gästerna kommer till spel med tre backpar och fyra anfallsformationer, med William Silwerfeldt Öhman i kassen. 1.04: hemmalaget drar på sig tidig tvåa, men AHC förspiller den första straffminuten. Dito den andra.

Kan vara svårt med numerärt överläge innan spelarna hunnit bli varma i matchställen. Östersund är ett storvuxet lag och det gäller för Asplöven att flytta puck snabbt.

Hemmalaget spelar tufft. Lite för tufft: nytt femfyra för gästerna efter 4.06. Men Östersund städar bort den första minuten ganska enkelt. AHC kommer inte riktigt på kasse och hemmakrigarna blir fulltaliga.

Utvisningarna rycker sönder spelet och matchen letar form. 7.11: AHC drar på sig kvällens första tvåa. Men en rörlig box dödar den första straffminuten. Dito den andra – anfallande lag har för lågt pucktempo.

Precis utkommen från den tillfälliga fångenskapen, åker Asplövens anfallare Ludwig Niederbach med i vändning och skottar in 0-1 på fin macka från backen Antti Uitto efter 9.19.

Litet grepp för gästerna mitt i perioden. Ledningsmålet ger ett lite plågat lag en boost i minuterna tolv och tretton. Men Asplöven drar på sig en lite onödig tvåa efter 14.29. Men gästernas Henrik Marklund snor pucken och åker in 0-2 shorthanded efter 15.06.

Östersund replikerar med 1-2 i pp efter 15.40, en viktig fullträff för hemmalaget. Gästerna drar öronen åt sig och sejfar lite med tre minuter kvar av perioden. Utvisningarna haglar: ny tvåa för Asplöven efter 17.30, som dock klarar biffen.

Men matchen har hårdnat eftersom, med 8-10 i skott under perioden.

ANDRA PERIODEN: Nya spelmarker.

Precis som när lagen möttes i Ica Arena häromveckan, är det en tät match med mycket kamp omkring den bägge målen. Men lite avvaktande upptakt av mellanakten.

3.43: hemmalaget syndar och får två minuter back. Men gästerna är för statiska och Östersund kan smula sönder den första minuten. Så ock den andra. Fortsatt väldigt tätt på banan.

Mitt i perioden fungerar den gamla sanningen om vikten av nästa mål. Gästerna lite mer konstruktiva så långt, men Östersund gör ett gott grovjobb.

Lagen är medvetna i balansakten och det matchen inte har i idrottslig kvalitet kompenseras med spänning med sju minuter kvar av mellanakten. Relativ stiltje inne i perioden känsliga sista fjärdedel.

Vågskålen faller över mot hemmalaget: 2-2 efter 16.21 och en kallsup för Asplöven, som tar en farlig tvåa efter 18.31. Paussignalen ger gästerna tid att samla sig.

10-8 i skott under perioden och minst sagt ovisst inför sista.

TREDJE PERIODEN: Halvminut återstår av Östersunds femfyra.

AHC fulltaliga, med jakt på väldigt viktiga poäng. 3.02: ytterligare en utvisning för Asplöven, som lever farligt. Men fixar den första straffminuten. Så även den andra.

Lite lägre tempo sex minuter in på perioden. Två trötta lag? 8.30: ett mycket viktigt mål av gästernas Hampus Forsling, med assistpoäng till backparet Eetu Heikkinen och Joonas Hurri.

Glädjen blir kortvarig. Östersund kvitterar till 3-3 efter 10.18 och gästerna har förtvivlat svårt hålla huvudena kalla och att kapitalisera på uppvindar. Men svar på tal: 3-4 genom Henrik Marklund som hänger sitt andra för kvällen. En liten revansch för passningsläggare Antti Ylönen, som varit inne på isen vid gästerna samtliga baklängesmål.

Kan vara läge för en svalkande time-out från AHC? Men tiden börjar tala för gästerna med fyra minuter kvar av ordinarie speltid. Lång spelsekvens utan avblåsningar och bara två minuter att vifta på för Östersund.

18.04: time-out för hemmalaget och allt på ett kort utan målman. Men AHC får ned pucken till tekning i mittzonen och målvakten är tillbaka i hemmakassen efter 18.38. Ut igen femton sekunder senare.

Men Östersund förmår inte kvittera ytterligare en gång. Asplöven kammar hem årets hittills mest värdefulla tre pinnar. 13-8 i skott för ett hemmalag som visar prov på fin moral trots det utsatta tabelläget.

– De bjuder på två jättefina hockeymål när de kvitterar till 2-2 och 3-3. Men idag har vi det lilla flytet man behöver ibland. Ingen kan säga att vi haft studsarna med oss hittills, menar Asplövens tränare Urban Lahti.

Matchvinnaren Henrik Marklund styr in sina två mål – det avgörande på volley. Med det faktum att hemmalaget prickar stolpen med sekunder kvar andra perioden, får man säga att hockeyguden ler mot laget denna kväll.

– Jag är mycket nöjd med tre poäng och den första perioden är vi riktigt bra.

Ledare Lahti berömmer backparet Joonas Hurri och Eetu Heikkinen samt anfallsduon Henri Snäll och lyckosamme Marklund.

– Joonas Hurri är i strålande form och bäst på banan, berömmer vår Lahti.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
4 kommentarer om “Marginalerna på Asplövens sida
 1. Dragos skriver:

  Bra Asplöven! Det kändes nog rätt stabilt hela matchen, segern borde varit större, men en bra signal inför playoff i alla fall. Östersund är ett bra lag, ej att förglömma. Räknar med sex poäng för er hemma i helgen, inget annat är godkänt! Sen är ni välkomna söderut helgen därpå, det är då ni ska upp till bevis borta mot Visby och Huddinge…södra klacken är redo, välkomna söderut, Hakkapäälle…

 2. Knapsu skriver:

  Flera avslut mitt i slottet som gick antingen utanför buren eller mitt på Juel ger inte godkänt betyg.
  Men två frilägesmål och två mål på styrning, det är man inte van vid att se från Asplöven och det avgör och leder till ett godkänt betyg i denna match!
  Dagens MVG går till Silwerfeldt-Öhman i kassen.

 3. Bengt Pesula skriver:

  Jättesköna poäng för grabbarna…. Bra gjort

 4. Anders Bäckström skriver:

  Som Lasse skriver, de 3 poängen kommer att visa sig vara oerhört avgörande! Grattis Ubbe och laget 🙂