Asplöven HC begärd i konkurs

HAPARANDA: Det många väntat på är ett faktum, Asplöven HC har ansökts i konkurs. Asplövens senaste klubbchef Henri Snäll har lämnat in en begäran om att sätta Asplöven HC i konkurs. Henri Snäll som tidigare hoppat av sitt uppdrag i klubben har inte fått lön och semesterersättning på flera månader från klubben.

Nu under 2019 har det varit omöjligt att få tag i någon företrädare för klubben som har kunnat svara på vad som händer med Asplöven HC. Nu verkar det som att klubben definitivt går samma väg som HT Bandy gjorde för ett par år sedan.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
53 kommentarer om “Asplöven HC begärd i konkurs
 1. L skriver:

  HÄRLIGT Haparanda Stad….DETTA är vad NI valt att satsa på under mååååånga år…Tack för PR:en till vår stad i stället för att välja ungdomarna/barnen i de många föreningarna de är sysselsatta i….

  Pajas Politikers!! Ta åt er ni som bör…Tjänstemännen likaså som lobbat/stöttat för Asplöven…Ledningsgruppen i Haparanda Stad…Vilken ledning/styrning ni är….Hoppas NI/DU är stolta….

 2. kjell wuopio skriver:

  Tråkigt

 3. Jönssonligan........ skriver:

  Vilka är företrädare för AHC?
  Måste ju finnas en styrelse?
  Vad är det för förening som inte sköter styrelseuppdragen?

 4. Blåljus skriver:

  Vilken överaskning!!!!!!!!!!11

 5. Usch skriver:

  Ej förvånad, detta är resultatet av en mkt dålig skötsel av föreningen, som ni säkert förstår så är det ej det senaste årens vandel.
  Utan detta spiller över på PerUrbans första år dvs i hockeyallsvenskan, då det redan där gjordes många kardinalfel.
  Skulle tro att den som ids gräva hittar mkt dynga i denna historia, att hitta en ansvarig torde va lätt, VEM har betalat ut lönerna?
  Så sammanfattningsvis Per K är lika skyldig som Urban L samt den sk. styrelse till detta.
  Hybris är ett ord som passar bra in.
  Tråkigt för alla gamla Asplöven fans som tidigare spelat/engagerat sig i föreningen..

 6. ej razisd skriver:

  ett riktigt fulspel” är på gång. aktuell styrelse, för den finns, gömmer sig för att dom tror sig komma undan ett eventuellt personligt betalningsansvar för eventuella oegentligheter? i skötseln av föreningen. mitt råd träd fram!

 7. Pippi skriver:

  och gång på gång har de tokiga styrande i haparanda kommun pumpat in skattepengar i denna cirkus!!!
  SKÄMS!

 8. Undrande.. skriver:

  Undrar..Var är ”the gropen” micke…ni vet..han som skulle rädda hela Happis, inklusive asplöven..!?!?

 9. Ture skriver:

  Kommunen måste kalla in dom senast kända ansvariga för att få ett slut på denna parodi ingen bra reklam för kommun.
  Dags att ta ansvar

 10. haparanda eurocity tornio skriver:

  haparanda är bäst!!
  bygg om den till asylboende arena som cape east!!
  Asplöven HC kan spela i vuono. så är Happis Räddad inga mer konkurser med skattepengar.sponsor swedbank.

 11. Uppdrag Granskning skriver:

  Var finns den granskande journalistiken? Här finns en ”guldgruva” att fynda i. Att denna praktskandal har fått fortgå år efter år är mest tack vare total inkompetens bland korrupta politiker och ledande tjänstemän i kommunhuset. Skulden bör även läggas på ishockeyförbundet samt inte minst på den totala avsaknaden av kritiskt granskande journalistik i närområdet.

 12. Lucas skriver:

  Det är klart att det finns en styrelse . Det finns ett årsmötes protokoll och någon måste ju han rätten att göra bankärenden tex …….
  Men tråkigt är det hockey kommer aldrig tillbaka eftersom det är dåligt med återväxten i hockeyfamiljen …….

 13. Mäster detektiven Kalle Blomqvist skriver:

  Enklaste sättet att reda ut härvan är väl att ”någon” gör en polisanmälan, använd ”grov”/”grovt” i er gärningsbeskrivning, det underlättar för åklagare att utfärda en husrannsakansorder (kansli, f.d. styrelseledamöter, kanske t.o.m. stadshuset i Haparanda). Edition kan begäras för banken så att alla transaktionskvitton (vem namnteckning finns, var har pengar skickats till, varifrån har pengar kommit, osv). Kan börja med det……

 14. S veken skriver:

  Otroligt mycket ”kackel” för att en liten hockey förening går i kk. Finns väl annat att lägga energi på.

 15. X skriver:

  En GIGANTISK seger för ungdomsidrotten i happis!

  Åratal av ekonomisk doping från korrupta politiker rätt in i föreningen är äntligen över. AHCs konkurs och det bortröstade vänsterstyret är en oerhörd seger för kommunens barn och ungdomar. Nu finns det hopp igen för föreningarna som faktiskt bedriver ungdomsverksamhet och tar hand om kommunens unga och i långa loppet håller dessa borta från gatorna och knarket. Jag hoppas innerligt att det nya styret inser vikten av föreningarnas arbete och ökar sponsringen med en gång, för det är föreningarna som är räddningen för många.

  Farewell, AHC!

 16. från holmen skriver:

  nu är ju inte HPDA ensam om ett Idrottslag som gått ”knackigt” så att säga…spännande å andra sidan om någon politiker blir inblandad och om Styrelsen bedöms ansvariga…

 17. Skattebetalare skriver:

  Detta ärende kräver självklart en polisutredning både hos klubben, styrelseansvariga samt inte minst inne i kommunhuset. Skulle tro att konkursförvaltaren som utses inom en snar framtid per omgående överlämnar ärendet vidare till polis- och åklagarmyndighet. Denna mångåriga skandalhärva skämmer ut Haparanda i hela idrotts-Sverige. Ut med namnen på de ansvariga.

 18. Konstapeln skriver:

  Ja, ärendet lär hamna hos Ekobrottsmyndigheten i Umeå som får ett digert jobb att reda ut härvan som har pågått i uppskattningsvis cirka 6-7 års tid. Lär krävas otaliga förhör och utredningar med ledande personer, styrelse, klubbchefer, kommunfolk o.s.v långt tillbaks i tiden.

 19. Knapsu skriver:

  Polisutredning och husrannsakan i kommunhusetför att en idrottsförening begärts i konkurs?
  När man läser kommentarerna på HBwebben inser man att det är något fel på dricksvattnet i kommunen.

 20. ej razisd skriver:

  undrar ni också varför tingsrätten dröjer med ett ev kk.beslut? för de första måste tingsrätten ha in ett bokslut från föreningen för att kunna bedöma om denne är på obestånd. och man undrar om de överhuvudtaget har upprättats ett bokslut per 18-12-31?! för nuvarande styrelse verkar vara ovetande om dom ens är med i styrelsen. och som jag med många redan i förhand visste om att en beviljad rekonstruktion bara i ca 10 % av fallen blir lyckad.

 21. ej razisd skriver:

  tycker ”icke fråga” Lehto ska i varje fall som trolig sty medlem skriva under kk-ansökan? eller nån annan behörig sty medlem och att ett bokslut per 2018 upprättats. annars är de här ett justitiemord av 2:a graden rent juridiskt. och hb agerar. njet. varför? vet för många i kompisgänget som har gjort vissa juridiska fel. vet de…hb vill jag ha en kommentar från!

 22. ej razisd skriver:

  sen fattar jag inte varför flertalet av troligen sd:era bara skyller på kommunen i deras sponsring av asplöven under flertalet år!! och inte alls tycker att de är föreningens styrelse som har ansvaret för en förening. dom vet inte nått och därför röstar dom på sd. och vet inget hur ett samhälle är uppbyggt. tror allt som #vet inget# åkesson mumlar fram. skrämmande.

 23. Dragos skriver:

  Bravo HB, ni lyckades gräva upp liket igen så att hbwebbens hyenor och kadaverätare fick ännu ett skrovmål. Trodde nog Asplöven var dött redan, men ni fick till en artikel till. Den ena sjukare konspirationsteoretikern efter den andra yttrar sig med floskler som krav på ”uppdrag ganskning”, ”korrupta politiker”, ”träd fram” etc. Träd fram själv säger jag, vilka bemannar denna outtömliga skara av Asplövenhatande nätorcher? Jag kan meddela att jag själv som supporter stöttat klubben med ett antal tusenlappar genom åren, i form av lotter, resor, inträde med mera, och det var värt varenda krona!

 24. Dragos skriver:

  En reflektion från Allsvenskan för fyra år sedan, så nära i tid var det….Asplöven blev 12:a, AIK och Södertälje hamnade i negativt kval, poängvinnare i serien blev Jacob Lagace, målkung John Henrion. Säsongens höjdpunkter för södra klacken var bortavinster på Hovet mot AIK och vinst borta mot Västerås. Ja, saknaden efter Asplöven är enorm…

 25. Jens skriver:

  Måste väl vara första gången i historien som en klubb knappt ett år efter rekonstruktion lyckas med konststycket att gå i KK. Snacka om slöseri med skattemedel. Only in Asplöven!
  Vad tycker MKK?

 26. Willie nilsson skriver:

  Ha ha kära happarandabor är ni fövånade inte jag .happaranda sveriges största avfolknings komun här görs ingentkng utan bidrag .inkompetenata människor finns i hela komunhuset särskilt byggnads nämden .wm i bakåtsträvande och ändå får man jobba kvar . Utan ikea är happaranda en mycket död stad och det eskalerar. Är själv på väg härifrån innan det blir värre .
  Rip asplöven.

 27. kjell wuopio skriver:

  Re X Tror du att 20 till 30 ungar på hokeydagis tycker som d

 28. f.d happisbo skriver:

  sku vara intressant få se en rapport på hur mycket skattepengar som sossarna slussat in totalt till detta asplöven. tror att de vid ett tillfälle lade in över 700 tusen bara på et bräde till konkursbygget. kan inte Hb granska och redovisa fakta?

 29. .... skriver:

  Flytta då willie nilsson, vad är de du väntar på? De är just såna som dig som man borde slippa i stan som bara gnäller åå va de är dåligt här å inget går här blabla. Flytta till ett ”bättre” ställe då som kommer göra dig till en lyckligare människa, negativa människor som inte har nå hopp till nått så fort de går lite dåligt

 30. Pravda skriver:

  Vi får hoppas att det finns kvar ett intresse och go för att fortsätta med knatte och ungdomsishockeyn så att dom kan fortsätta med sin sport.

 31. Snuskrossen skriver:

  Willie Nilsson visste du att kunskap är mackt? (Observera felstavningen) 😏

 32. Pekka Puupää skriver:

  Voj, voj!

 33. ee skriver:

  Skall ej ekonomichefen på kommunen ha en styrelse och bokslut (revisorgranskad) på papper innan man betalat ut något till föreningen?
  Sen har han juh själv suttit som ekonomiansvarig i föreningen förut.

 34. Utflyttad skriver:

  En kommun som står med en långt förfallen infrastruktur (vägar, VVS osv) och som knappt har en gymnasieskola värd namnet. Man kan undra hur tankegångarna gick i kommunhuset när man inför dessa förutsättningar valde att pumpa in skattemedel i en idrottsförening?

  Jag blir uppriktigt sagt ledsen och nedstämd varje gång jag besöker Haparanda nuförtiden. Känns som en i generationer misskött kommun som är i totalt och hopplöst förfall bortom all räddning.

 35. Schlatan skriver:

  Willie Nilsson – du snackar om inkompetens och bakåtsträvande och kan själv inte stava till Haparanda ens. Men flytta du så kanske vi höjer kompetensnivån och framåtandan i stan.

 36. Sanningen skriver:

  Men detta är ju underbart. Med alla lokala stolpskott som jobbat på bank och i Asplöven och fått lite för mycket luft under vingarna

  Självfallet finns det ingen vind under seglet här.

  Kanske kommunen som är bankrutt eller något annat bolag vill betala ?

 37. Peter skriver:

  Med den skadeglädjen som yppas här är man ju förvånad över att Asplöven kunde erbjuda underhållning så pass länge som dom gjorde. Tog väl tid innan man insåg att medborgarna förmodligen inte förtjänar det. En konkurs är kopplad till oförmåga att klara av sina ekonomiska åtaganden. Alla ni som avkräver allmän schavottering på gator och torg, läs på. Det kan absolut finnas en kriminell koppling, i de flesta fall inte. Dåliga beslut är långt från alltid klandervärda. Det gör dom inte mindre dåliga, men knappast straffrättsligt intressanta.

 38. Dragos skriver:

  Peter, jag håller med dig i allt. Ledningen i Asplöven utförde tidvis mirakel, det borde aldrig ha gått att hålla den lilla klubben kvar i Allsvenskan i fyra år, men det gjorde man! Att man fattade fel beslut ibland, att bågen spändes för högt, och att publik och spelare inte levde upp till målen är en annan sak. Sen skulle jag gärna se en redovisning av vad Asplöven kostat viktat mot vad dom gett tillbaks. Anar att negativisterna skulle få lång näsa. Skatteintäkter från spelare och ledare under flera år samt direkta och indirekta intäkter, och all publicitet lär överväga kommunens kostnader.

 39. Dragos skriver:

  Peter, apropå att medborgarna inte förtjänade Asplöven…det är nåt jag funderat på men inte velat säga högt. Minns kvalet när Asplöven inför tomma läktare var på väg ur Allsvenskan. Någon, möjligen en motståndarsupporter skrev ett inlägg och sa att om inte supportrarna i Haparanda kunde komma och stötta klubben i nöden, då förtjänar inte stan Asplöven. Då kändes den kommentaren som en kniv och salt i såren, idag inser jag att det var sanning. Asplöven var för stort och för bra för Haparanda! Själv får jag börja heja på Segeltorp eller Väsby eller Brommapojkarna etc, där bygden stöttar laget!

 40. S veken skriver:

  Peter och Dragos verkar inte vara Haparanda bor, i alla fall inte födda i trakten, dom är alldeles för förnuftiga och kan se det positiva i saker och ting. Hur kan sådana kommentarer få publiceras, trodde att kommentarerna här på HB webben skulle vara negativa och kritiska mot allt och alla.

 41. Jens skriver:

  Dragos: ganska mycket fel på slutet. De klubbar du räknar upp har ju katastrofala publiksiffror sett till upptagningsområdet.

 42. Lucas skriver:

  Haparanda har ca 170000 i snitt inkomst ….vad tror ni det blir över ? Kolla hur näringslivet ser ut …… IFK Gbg -33 miljoner
  Elfsborg -15 miljoner / år ändå pratar man om SM guld istället för kk…… Ahc har väl inte mer än 2,5 mille i skulder …… flytta asplöven till någon som vill något ;-)…….

 43. Peter M skriver:

  En sak man får ha i åtanke när man läser såna här inlägg.
  Haparanda har ca 10000 invånare, det är 5-10 alias som skriver negativa inlägg på hb webben.
  Dessa 5-10 för iallafall inte min talan.

 44. Jens skriver:

  Lucas: har du koll på klubbarnas egna kapital jämfört med Asplöven?

 45. Skattebetalare skriver:

  Här debatteras friskt med än det ena, än det andra. Men är det bara inte så enkelt som att en idrottsförenings ekonomi skall skötas precis som du sköter din egen privatekonomi. Alltså, se till att debet och kredit går ihop.

 46. X skriver:

  Dragos:

  Är det de otaliga artiklar i landets största sportblaskor gällande föreningens konkurs du syftar på när du nämner bra PR för staden?

 47. Dragos skriver:

  X, jag syftar på tiden det gick bra för Asplöven, mötte ständigt hockey- och idrottsintresserade söderut som var nyfikna och förundrade över Asplövens framfart i Allsvenskan på den tiden. Numera frågar dom vad som hände med Asplöven. Jag svarar sanningsenligt att ”jag vet inte, trasslig ekonomi, konkurs, kanske kört” etc. Reaktionen brukar bli att de idrottsintresserade söderut (vi talar om fans till AIK, SSK, Djurgården, Björklöven mfl) svarar ungefär: ”trist, jag förstår, svårt för småklubbar”. Jag möter ej alls samma skadeglädje som på hbwebben. Och Jens, statistiken kan du jobba vidare på.

 48. Dragos skriver:

  Jens, jobba på med statistiken, ta även med nån koefficient som tar reducerande hänsyn till antal skadeglada krypskyttar i lokalblaskan. Och X, jag skrev aldrig ”bra PR”, jag skrev ”publicitet”, förstår du skillnaden? Jag säger som Bert Karlsson: ”alla listor är bra” vad gäller publicitet. Men X, jag förstår att inget kan sälja Haparanda externt som ett fenonen som du! Träd fram, ge Haparanda ett ansikte för framtidshoppet! För övrigt leder Segeltorp borta mot Kristianstad i kvalet just nu, kanske blir ”lapp på luckan” i lilla Segeltorpshallen nästa vecka, som på ”Asplövens tid”….

 49. Knapsu skriver:

  X: nej, tror snarare att det är de positiva artiklarna om ”den fula ankungen som chockar hockeysverige” Dragos syftar på.
  Och det stora lyft det innebar när Norrbotten äntligen fick ett lag i Hockeyallsvenskan. All uppmärksamhet i media och alla besökare som aldrig förut besökt Haparanda som nu fick en anledning att komma hit.
  Samt att det lag i HA med minsta börsen kunde sätta storlagen på plats.

 50. ej razisd skriver:

  ekonomisk doping håller aldrig i längden. men att en förenings styrelse skulle dopa sig och bli osynliga är lite underligt.. Lehto, kínnunen sammeli kentämaa, bra ansvar ni har tagit. vilka svikare i stundens nedergång. inget ansvar alls där inte!

 51. från holmen skriver:

  alla tvivlare…Leksand går ju ganska bra en kommun med ca 15600 innevånare har råd med ett elitlag..enligt uppgifter så sponsrar kommunen laget…borde ju ses som ett föredöme..

 52. Suckkk skriver:

  ej razisd
  Du har uppenbarligen ingen aning om hur styrelsen har kämpat eller inte! Jag tycker inte att du ska uttala dig förrän du har sanningsenlig fakta!

 53. Jante/obegåvade skriver:

  Ja, vad ska man säga om alla dessa korkade/ obegåvade kommentarer som kan liknas vid förtal.. jag vill säga , Tack Asplöven .. otroligt bra kämpat både idrottsligt och ekonomiskt. Inte lätt att driva en förening på elitnivå med all dess kostnader som detta innebär . Det är inte brottsligt att mottaga ekonomiskt stöd av kommunen till idrott på elitnivå. Tvärtom, kommunen ska hjälpa idrottsföreningar att överleva, då detta är en investering i framtiden för våra barn .. om jag inte minns fel, så fick HT Bandy som mest 1,5 miljoner av kommunen i stöd när de spelade på elitnivå.