Storförlust för svagt Asplöven

Jesper Dahlroth och hans kamrater har en del att fundera över efter raset mot Leksand. Foto: Lasse Stenman

LEKSAND: Leksands 6-1 (3-0, 0-1, 3-0) avslutar en plågsam vecka för Asplöven i Hockeyallsvenskan under fredagskvällen.

Bägge lagen har spelat tio matcher – Asplöven har samlat 15 poäng och Leksand 10 pinnar.

FÖRSTA PERIODEN: I mjöd och mod, i ebb och flod: het hockey!

Hemmalaget sätter fart direkt, med mycket puck i första minuten. Gästerna vaknar dock snabbt till liv, men pucken vill inledningsvis inte lämna mittzonen.

Asplöven vill bygga bakifrån och tar lite mer tid på sig. De skjuter sitt första skott på mål i minut tre. Leksand hälsar oftare på i Asplövens zon än vice versa, men gästerna håller hemmalaget på behörigt avstånd från kassen. Matchen söker ännu form efter sex minuter. Men efter 6.09 smäller hemmalaget in 1-0 i ett ganska passivt försvar.

Leksand får energi av kassen och går framåt, med ett längre anfall och ett par skott på Quemener i Asplövens mål. 7.20: en av gästernas gubbar blir neddragen i fritt läge och får en straff med sig. Som dock Colin Long bränner, skjuter på målvakten.

Gästerna vill varva upp mitt i perioden, ligger på i minut nio. Men drar på sig en utvisning efter 9.21, femfyra för Leksand. Ett rörligt bortalag får den första straffminuten att försvinna. Ett AHC under press blir fulltaliga, men ett effektivt Leksand ökar på till 2-0 efter 11.24.

11-7 i skott vid första power-break efter 11.38, med ett hemmalag som har fast grepp om matchen just nu. 13.09: ny utvisning för Asplöven, som dock kan döda den första straffminuten. 14.23: fem mot tre för Leksand och AHC i brygga. Men en heroisk box läser Leksand och Asplöven får in sin fjärdegubbe. Och rider ut stormen – viktigt för matchen.

16.54: arbetet förgäves. Leksand ökar på till 3-0 och himlen mörknar för gästerna. Men chans i numerärt överläge efter 19.02, men man mäktar bara med ett skott på mål. 16-8 i skott under en period som gästerna gör klokt i att glömma.

ANDRA PERIODEN: En dryg minut i pp återstår för Asplöven.

Gästerna kommer ut rätt bra, men utvisningsminuten går snabbt upp rök. 1.45: gästerna en man mindre igen. Boxen fungerar dock bra under första minuten. Även den andra försvinner med lite flyt.

Stukade Quemener har fått en bra start på mellanakten. Matchen inne i ett kampskede i minuterna fyra och fem. Men det är hemmalaget som dominerar i spelet, där Asplöven verkar ha väldiga problem med att hitta nycklar till hemmalagets försvar. Lite lägre tempo i minuterna sju och åtta.

Lite piggare bortalag mitt i perioden. 6-6 i skott vid andra power-break efter 10.51. Fjärdelinan tar in Asplöven i matchen efter 11.15. Anthon Eriksson hittar Sebastian Harila som trycker in viktiga 3-1! Kan gästerna kapitalisera vidare?

Leksand försöker lyfta upp sina positioner under minuterna efter målet. Men tempot sjunker i slutet av perioden, med många avblåsningar. Hemmalaget samlar sig till spurt med tre minuter kvar av andra perioden. En hemmatvåa efter 17.23 kommer lägligt.

Gästerna visar lite klädsam desperation och bombarderar hemmakassen, men ett hemmalag med kallt huvud håller tätt. 15-11 i skott under en period med livstecken från gästerna.

TREDJE PERIODEN: Orkar AHC vända?

Avvaktande första minut. Mer action i den andra, med en framstöt från bägge lagen. Efter en snabb vändning avgör nog Leksand matchen med 4-1 efter två blankt. Upptakten av tredje har inte varit någon höjdare för AHC under säsongen.

Asplöven rämnar: 5-1 efter 2.28 och 6-1 efter 2.53. Tre i baken på mindre än en minut säger allt om den mentala statusen hos gästerna just nu. AHC byter målvakt efter sexan. In kommer Samuel Ward i ett minst sagt otacksamt läge.

4.46: femfyra för Leksand, som dock verkar ha ätit sig mätta för kvällen. Minuterna rinner iväg – lagen spelar mest av tiden med åtta effektiva kvar.

En tröst för tigerhjärtat är att Samuel Ward gjort några fina parader med fem minuter till ridå. 12-4 i skott vid sent sista power-break efter 17.40. I samband med detta drar bortalaget på sig en utvisning för spel utan hjälm (!). Asplöven dödar lätt strafftiden efter halvhjärtade försök till offensiv från Leksand.

Slutsignal ljuder barmhärtig för bortalaget. 44-22 i skott är del av mardrömmen.

– Vi blir överkörda helt enkelt, spelar för naivt och förlorar kampen framför bägge målen, säger tränaren Per Kenttä.

Laget är dessutom inne i en period då man har förfärligt svårt att göra mål.

– Vi skapar många chanser, men får inte dit den. Men det måste lossna snart, kanske redan mot Björklöven på onsdag.

I en mörk stund berömmer dock coach Kenttä sin fjärdelina Harila-Sandberg-Eriksson.

– De har 1-0 i matchen och bidrar med fin energi, berömmer han.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
4 kommentarer om “Storförlust för svagt Asplöven
 1. från holmen skriver:

  bara 3 mål till

 2. Dragos skriver:

  Mycket tid kvar, snart vänder det!

 3. Dragos skriver:

  Det var den roadtouren söderut, noll poäng av sex möjliga, ungefär som kalkylerat men man hade hoppats på mer. Jag vidarebefordrar tankar om Asplöven från ett äkta hockeyproffs som spelade i USA en gång i tiden: 1. Asplöven är pucksäkra och kämpar, bra! 2. Om målvakten inte bara motar puck utan hjälper till mer i uppspel vinner Asplöven terräng, då slipper backen hämta puck varje gång. 3. Laget har flera ”rightare” (högerfattade) som är svåra för backar att hantera, tex Porsberger, utnyttja dem. 4. Skjut mer, då kommer returer. 5. Tackla! Då kommer lägena. 6. Undvik om möjligt indianare 🙂

 4. Roland skriver:

  Låt fjärde femman bli första femma i nästa match