Asplöven räddades av gonggongen

AHC höll på att tappa matchen mot Ö-vik i tredje. Foto: Lasse Stenman

ÖRNSKÖLDSVIK: Efter en supereffektiv förstaperiod tappade Asplöven greppet mot Örnsköldsvik, men bärgade tre pinnar efter 3-4 (0-4, 2-0, 1-0) under den tidiga lördagskvällen.

Asplöven är i skrivande stund tvåa i tabellen, tre poäng efter Sundsvall som dock har en match mer spelad. Ö-vik är fyra i en haltande tabell.

FÖRSTA PERIODEN: Start och speed.

Avvaktande första två minuter. Gästernas fjärdelina öppnar eftermiddagensmålkran. Centern Johan Ceder hittar anfallskompisen Niko Saarenpää, som smäller in 0-1 efter 2.33.

Ställningskrig för ett par minuter. Övertag för AHC och 0-2 efter 7.48. Olli Julkunen och Antti Kangasniemi matar vindsnabbe Jesper Ylivainio som nätar. Fortsatt bortadominans mitt i perioden.

Asplöven har ett fast grepp om händelserna och trean faller logiskt efter 15.13. Backen Eetu Heikkinen nätar, frammatad av Hampus Forsling.

Gästerna drabbas av domherrens vrede och noteras för två back efter 15.34. Första straffminuten går upp i rök utan att Örnsköldsvik kan hota Eriksson i Asplövens kasse. Lugnt även i den andra, men AHC drar slarvigt på sig ytterligare en tvåa efter 18.12. Som blir fyra mot fyra mindre än en halv minut senare och 0-4 efter 19.19.

Eftermiddagens fjärde målskytt heter Olli Julkunen, med passpoäng till kompis Kangasniemi. Också försvararen Filip Hedberg belönas med en assist.

7-10 i skott indikerar på en förödande effektivitet hos gästerna, som har individuellt skickligare spelare än hemmalaget.

ANDRA PERIODEN: Kan AHC hålla tempot och bibehålla sin spets?

Hemmalaget byter av förståeliga skäl målvakt efter första.

Mellanakten inleds i fyra mot fyra. Men efter en dryg halvminut är de utvisade gubbarna med igen. 1.53: minus en hemmaspelare och femfyra för Asplöven, som dock visar tecken på mättnad och inget snask i det numerära överläget.

Gästerna har fortfarande grepp, men har gått ned i tempo efter sex minuter. Med status quo mitt i perioden.

11.37: tvåa för Ö-vik, som kan städa undan ganska enkelt. Hemmalaget försvarar sig för all del bra i sekvensen. 14.10: femfyra för Ö-vik, en biljett in i handlingen? Första minuten förpassad till historiens askhög. 15.22: fem mot tre för hemmalaget. Gästerna får in sin fjärdegubbe efter 16.10.

Örnsköldsvik kan emellertid reducera efter 16.15 i en rörig försvarszon hos gästerna. Men Asplöven tar burskydd och låter vågorna lägga sig. Två kvar av mellanakten. Men ytterligare reducering efter 18.54: 2-4 och gästerna lever farligt.

7-11 i skott under en period där AHC tappar skärpa. Fortfarande blandar och ger laget.

TREDJE PERIODEN: Asplöven får samla sig för att greja tre pinnar.

Gästerna sejfar under fyra första – det gäller att inte bli för passiv. 5.42: ny tvåa för Asplöven, fara å färde. AHC håller emot i den första straffminuten. Dito i den andra.

Gästerna spelar på resultat mitt i perioden och är noga med att befinna sig på rätt sida om pucken. Men Asplövens bänk är orolig och tar time-out efter 10.58. Lite stabilare för ett par minuter, men sju effektiva är eoner av hockeytid.

13.18: litet andrum för gästerna med spel i numerärt överläge. Men ett övermodigt AHC drar på sig en toktvåa efter 13.54 och i spel fyra mot fyra får Ö-vik in ytterligare en reduceringspuck till 3-4 efter 14.15. Med hemmalaget i femfyra. Som blir fem mot tre efter en neslig puck-out efter 15.09.

Vilken thriller, helt i onödan. AHC får in sin fjärdegubbe och Ö-vik tar time-out efter 16.53, tar ut målmannen. AHC vrider sig ur det akuta greppet, men hemmalaget kommer sex mot fem.

Vild kubbning och slutminut. 19.47: dubbeltvåa efter råkurr. Asplöven rider ut stormen, men får en påminnelse om sin dödlighet. Ödmjukhet är klädsamt också i fyramålsledning.

19-7 i skott skvallrar om hand med hockeygudar. Gästernas målvakt Jesper Eriksson kom upp stort i tredje.

– Vi ska inte behöva hamna i den situation som uppstår i tredje. Vi missar sju eller åtta öppna lägen i andra, morrar Asplövens tränare Urban Lahti.

Ledare Lahti är besviken på den bristande disciplinen.

– Vi slutade att göra rätt saker. Och i tredje tog vi dessutom tokiga utvisningar. Men tre poäng är tre poäng, avrundar han.

Målvakten Jesper Eriksson, backen Antti Ylönen och anfallaren Jesper Ylivainio får guldstjärnor av arbetsgivaren. I morgon ska Asplöven upp till bevis mot seriens andra topplag Sundsvall.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “Asplöven räddades av gonggongen
 1. Nasuabo skriver:

  Vad sysslar ni med, spela med fokus i tre perioder per match, inte bara en period! Laget är så bra att denna match borde slutat 6-0 eller nåt sånt om motivationen funnits! Nu får faktiskt tränarna ryta till, annars får nog återtåget svårt att nå perrongen, Perkele!

 2. Bentor skriver:

  Bra jobbat Stora Starka Asplöven, fast det blev lite väl spännande på slutet. Nu tar vi Sundsvall i morgon.

 3. Nasuabo skriver:

  Menade såklart 0-6, men ni fattar nog. Möjligen har de mer rutinerade spelarna svårt att tända till i Div1-lunken, hoppas serieettan Sundsvall funkar som tändvätska, annars blir det stryk i morgon! Vi fans vill se bättring och skärpning!

 4. Pajalabollen skriver:

  Asplöven spelade ut Ö-vik totalt i andra perioden men den slutade 2-0 till Ö-vik ?! Asplöven är bra många duktiga killar i laget .

 5. Juhaubbe skriver:

  Tycker också att tränarna skall kunna få spelarna att stänga matchen vid en fyramåls ledning.