Uddamålsseger för pressat Asplöven

Niederbach trycker in tvåan i första. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC tog tre nödvändiga poäng efter 4-3 (2-0, 1-1, 1-2) mot Teg under söndagskvällen i en ryckig match i Hockeyettan.

Det finns något jungfruligt över en nyspolad isyta. Och ny match betyder nytt hopp.

Kvällens resa börjar i

FÖRSTA PERIODEN: Mannen i randigt blåser till strid.

Bra fart i hemmalaget under den första minuten. 1.18: Teg på kasse.

Hafsigt för ett par minuter. Mer svart fem minuter in i perioden. Och efter 5.06 kommer 1-0, där nye Simon Uppman tar retur och nätar med en backhand, med passpinnar till Ylönen och Niederbach.

Bra speed hos AHC nu. Men också gästerna vill vara med i handlingen och en lång, böljande spelsekvens utan avblåsning följer. 10.05: stopp i spelet hos gästernas rejält uppvärmda målman.

Tvåan mycket nära efter 11.50. Och AHC radar upp möjligheter under ett par minuter. Det tar till 15.43 innan herr Niederbach krutar in 2-0 frammatad av polare Uppman.

Anstormningen fortsätter med två kvar av rundan. Men kommer av sig när hemmalaget får en gubbe skadad – backen Oskar Klockerud haltar ut illavarslande.

12-5 i skott i perioden och kompakt hemmaövertag.

Ludwig ”van” Niederbach hänger trean i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Nya tärningar rullar.

0.28: AHC på kasse. Hemmalagets målman får en mindre black-out och skänker sånär Teg en reducering efter 48 sekunder.

De svarta ligger fortsatt på under de tre första minuterna. Dito ytterligare tre, med väldigt få spelavbrott i en juste match. 6.46: gästerna reducerar till 2-1 på ett slumpskott från ingenstans. Märkligt mål.

Tyvärr håller Tegs målman på att växa ut till ett lejon. Asplöven brassar på mitt i perioden, men måste snart göra mål om det inte ska gå illa. 9.54: gästerna tar kvällens första tvåa, men det är som förgjort.

13.05: Teg mycket nära kvittering. Minuterna rinner iväg, med ett hemmalag som dominerar men får ut noll och intet av sitt spel med fyra kvar av perioden.

Men så åker sig anfallaren Mikko Väänänen fri mitt i banan och matar fram anfallskollegan Ludwig Niederbach som fri med Tegs utmärkte målman lägger pucken mellan benen på denne till 3-1 efter 17.12.

Men AHC håller på att ställa till det för sig under några slappa byten i slutet av perioden. Men 20-9 i skott visar på de reella förhållandena på rinken.

Hattunen tar köksvägen och fixar fyran i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Fortsatt rörelse från AHC?

Hård hemmapress i minut två. Fortsatt öppet spel, med AHC i förarsätet. Men så, efter tekning pangar Teg in reducering till 3-2 via stolpen efter 4.37 och plågan fortsätter.

Kvittering nära efter 5.20. Brr. De svarta kommer snabbt genom mittzonen, men avsluten är just nu mer än lovligt tama. 7.53: chans i femfyra för AHC, som har Teg i ett järngrepp utan att kunna göra mål. Strax efter att gästerna fått in sin gubbe missar Asålöven öppen kasse.

Nervigt med sju minuter kvar. 13.30: kalabalik vid gästernas kasse. Bud på kvittering efter 14.50 – det här är inte avgjort. Men efter 16.41 är det kanske det. Johan Ceder lägger pucken till Jarkko Hattunen bakom mål, som åker runt och lägger in 4-2 med backhand.

Teg tar time-out. 17.40: ormgrop framför hemmakassen. Gästerna vill mycket. Tar ut keepern och sätter 4-3 efter 17.57. AHC lever i en mardröm.

Hemmalaget sejfar efter bästa förmåga. Och lyckas hålla Teg ifrån sig.

9-10 i skott i tredje och inga fler glädjeämnen än tre poäng.

– Jag räknade till 16-1 i målchanser till oss innan de reducerade till 2-1. Vi borde stängt matchen i andra, men gör inte jobbet ända fram.

Tränaren Urban Lahti drar en lättnadens suck ändå.

– Trots allt det som varit ligger vi femma och har allt i egna händer, säger han om fortsättningen.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
10 kommentarer om “Uddamålsseger för pressat Asplöven
 1. Same skriver:

  Ursäkta vad blev kalix-teg? 😀

 2. Esatt skriver:

  Och som vanligt inte en enda kommentar när Asplöven vinner! Det är lugnt för min del, jag börjar vänja mig! Men direkt vid förlust så ska det kritiseras och kastas skit till höger och vänster! Komiskt!

  Jag flyttade söderut för snart 15år sedan och jag måste säga att jag är innerligt glad för det! Även om jag saknar familj/släkt som är kvar där och Haparanda som stad MEN jag saknar inte alla ”Ei se kkaannnaattee människor! All negativitet! Usch!

  Till sist Asplöven!
  Upp med huvudet grabbar! Sträck på er! Jag tror på er! Jag tror på dig Ubbe! Ni klarar det! Tillsammans krigar vi på!!

 3. Anders K Bäckström skriver:

  Oavsett är det vinst och 3 viktiga poäng! Jag är övertygad om att Ubbe kommer att få fason på laget. Det finns stor potential, snart kommer ketchupeffekten

 4. babsan skriver:

  Mycket bra skrivet Esatt. Håller med dig fullständigt. Jag tycker nästan synd om de negativa som orkar hålla på och klanka på Asplöven. Tror inte att negativisterna går på hockey själv, men gnälla kan dom. Nä, behåll era negativa komentarer för er själv eller sök en utbildning i positivt tänkande. Vi fortsätter och hejar fram vårat hockeylag. Heja Asplöven!

 5. Betraktare skriver:

  Utgångsläget för HB/Stenman och tränaren Lahti verkar vara att laget egentligen är överlägset de andra i serien. Ett lag för spel i högre divisioner. Matchreferaten och tränarens analyser i tidningen tyder på detta förhållande. Förluster och knappa segrar förklaras med bristande motivation och oflyt. Den omfattande Hb bevakningen och tidigare framgångar skapar stora förväntningar och engagerar publik och läsare. Men hur bra är laget, egentligen?

 6. Anders K Bäckström skriver:

  Till ”Betraktare”! Jag tycker att Ubbe Lahtis analyser så långt varit helt riktiga. Inga överord om det egna laget. Däremot är jag övertygad om att det finns klart mer potential att plocka ut. Men att sikta på HA detta året, det tror jag inte ens finns i fantasin. Styrelsen gör inte jobbet med att skapa en stark organisation, en priofråga! Mycket behöver städas upp efter förre sportchefen också!

 7. Nasuabo skriver:

  Hur bra är laget? Beror delvis på betraktarens ögon? Bättre än Teg rent objektivt, lyfter på hatten för Tegs kämpainsats ändå, fick nästan så jag Teg på slutet:). Jag har avstått från kommentarer på sistone, tänkte låta tingen ha sin egen gång även om jag såklart följer varje match och stöttar laget. Kul att se att fler hoppas och ser framåt förutom Lasse och Ubbe, Bäckis, Babsan och Esatt- mot Allettan till att börja med! Och ”Same”, Kalix hade jobbigt mot Vännäs, vann visst till slut. Bra ändå att Kalix verkar klara sig trots en ännu sämre ekonomi än Asplöven. Klubben kämpar, vi stöttar!!

 8. Betraktare skriver:

  Idag är alltså organisationen ett hinder för lagets framgångar. När motgångarna infann sig var det ett individproblem (sportchefen). Vad har klubben lärt sig?
  Man bör beakta att berörd sportch skördade framgångar en tid i klubben och är idag lyckosam i ett annat lag. AndersB du får gärna utveckla dina tankar.

 9. bor-Gränsen skriver:

  vilken övertro en del betraktare har ang asplöven. vill ge fakta och fakta är att asplöven får sikta på att bli tredje bästa lag från Norrbotten när allettan slut summeras i vår.

 10. bor-Gränsen skriver:

  nasua…förstår varför du har legat lite lågt för laget har legat ännu lägre…tycker de är nästan en katastof i och legat i nere nivå på lägets egentliga nivå–nä Lahti måste göra nått annat än med hochey..