Asplöven vann välspelad toppmatch

Wejdesjö (16) ger AHC ledningen i första. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC är tillbaka från de döda. 5-2 (1-1, 2-1, 2-0) mot topplaget Östersund i hockeyns norretta under den tidiga söndagskvällen imponerar.

Den svenska dragspelsdynastin Bröderna Lindqvist har Östersund som hemmahamn. Snabbt som Viggen i den

FÖRSTA PERIODEN: Snabbt och enkelt är hemmalagets segerrecept.

Ett förstabyte med intensitet och fart över hela banan. 1.00: AHC skapar möjlighet ur ingenting, men skottet går mitt på gästernas målman. Ledningsmål för de svarta närmare än nära efter 2.10.

Fortsatt speed i minuterna tre och fyra. 4.19: AHC farligt framme igen. Ramträff för hemmalaget minuten senare. Men härlig intensitet och högklassig hockey så långt.

8.13: gästerna hårt på kasse. Men Asplöven håller i taktpinnen mitt i perioden. Detta sagt, har Östersund en stark minut tio.

AHC kontrar med ett långt anfall och mal ned bortaförsvaret. 1-0 sitter mellan benen på målvakten efter 11.51: gänglige Max Wejdesjö nätar, frammatad av anfallskollegan Linus Rosdahl och försvararen Mikko Männistö.

12.23: AHC tar oläglig tvåa. Ytterligare en efter 13.39 och gästerna kommer i fem mot tre. Men hemmakrigarna strider tappert och får in sin fjärdegubbe. Lugnare i femfyra, men målman Moreus tvingas till en tokräddning med sekunder kvar av strafftiden.

Tyvärr har de svarta svårt att samla sig efter pressen och när gästerna tar ut målvakten under en avvaktande tvåa, kan Östersund lägga in 1-1 från nära håll efter 17.18. Utvisningar i offensiv zon är en kardinalsynd.

Men femfyra för AHC halvminuten senare. Gästernas tur att söndra och lagen går till vila med 9-6 i skott för Asplöven. Plus för hemmalaget i en härlig hockeyperiod.

Asplövens burväktare John Morelius gör en mycket inspirerad andraperiod, med bland annat en viktig straffräddning. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Fortsatt gladiatorspel.

Östersund kommer ut starkt och puckarna viner omkring Morelius i hemmakassen under den första minuten. 1.10: dubbeltvåa och fyra mot fyra. AHC har oflyt och en försvarare styr pucken i eget nät till 1-2 efter 1.42, helt utan chans för Morelius.

Fem mot fem igen efter 3.10. Fem minuter in i mellanakten har AHC tappat lite fart.

5.25: Morelius klarar friläge, en mycket viktig parad. Lite bättre hemmatakter i minut sju. Ett mer fysiskt Asplöven möter gästerna just nu.

9.19: hemmalaget får med sig en billig tvåa. Men förlorar momentum när man tappar pucken och tvingas riva ned en gubbe med straffslag som följd efter 9.35. Men Morelius hur säker som helst och AHC fortsätter i femfyra.

Paradspel av AHC, som sågar sig fram på högerkanten och matar anfallaren Lubomir Fetkvic som kliver fram ur skuggorna och nätar efter 10.10, med finfint förspel av centern John Ceder och försvararen Matias Mattson.

Asplöven inne i ett stim: hete Hattunen har fysikens lagar på sin sida när han får in 3-2 efter 11.05, med passpoäng till Iossafov och Männistö. Fyran nära bara halvminuten senare.

Men gästerna har inga planer på att dö och ser pigga ut med sex minuter kvar av perioden. 15.15: Östersund nära kvittering två gånger, med halv ramträff. Brrr.

16.55: Morelius får stopp i spelet efter en dryg minut av huvudlöst försvarsagerande från hemmalaget. I samma situation hittar domherren en ny dubbeltvåa.

17.09: AHC på kasse. Fem mot fem känns säkrare för Asplöven med två kvar till paus.

7-14 i skott vittnar om en motståndare som rest sig. Men hemmalaget har haft det flyt man saknat under de senaste veckorna.

Hattunens matchavgörande 4-2 i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Spännande med en match som kan ta vägen vart som helst.

0.11: pucken studsar elakt framför bortalagets målvakt. 1.36: AHC slår icing efter förvirrad halvminut omkring egen kasse.

Spelet böljar för ett par minuter, men Asplöven ser stirriga ut i egen zon. Men chans för de svarta i femfyra efter 5.03. Redan efter 5.19 får bortakeepern vittja nät. Målsprutan Jarkko Hattunen stänker in 4-2 frammatad av Iossafov och Lundqvist på backen i en ypperlig uppställning.

Dock fortsatt jämnt, med ett noggrannare hemmalag i denna fas av kampen. Sjuk spännande mitt i perioden, där Östersund av förklarliga skäl vill framåt.

11.00: AHC slår sin tredje icing på en dryg minut. Med en fjärde dito halvminuten senare. Osar katt.

13.09: hemmalaget lägger pucken på kasse och får andrum med tek i offensiv zon. Det är Asplövens kväll: efter 14.01 prickskjuter backen Mikko Männistö 5-2 mitt i slottet, med hjälp av vännerna Huovinen och Ehlers.

15.36: lite onödig utvisning för Asplöven. Den första straffminuten blir till aska. Dito den andra.

Ett stolt svart kollektiv defilerar. Drar på sig en tvåa efter 19.52, men vad gör det. En mycket meriterande seger för Asplöven.

– Jag är stolt över grabbarna. Vi följde vår matchplan till punkt och pricka, sammanfattar tillfälliga tränaren Urban Lahti.

Lahti tycker att man vinner rättvist.

– Vi var illa ute i andra men borde å andra sidan avgjort matchen redan i den första perioden, resonerar han.

Och öser beröm över försvararen Mikko Männistö som spelats sparsamt i säsongsupptakten.

– Han har 3+1 och plus 5 på två matcher. Behöver man säga mer, myser Lahti.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
6 kommentarer om “Asplöven vann välspelad toppmatch
 1. Bp skriver:

  Bra gjort grabbar.

 2. Per Lundbäck skriver:

  Starkt jobbat! Kan verkligen tränarbytet ha gjort det roligt att spela?

 3. Heja AHC skriver:

  Vi fick uppleva en spännande och stundtals en riktigt välspelad match av Asplöven som lovar gott i det kommande. Det var riktigt kul att se Asplövens framfart ikväll. Vi trivdes verkligen.

 4. Anders Bäckström skriver:

  Inte lätt att gå in som coach och göra förändringar, men Semjonov har inte, med all tydlighet haft en spelidé. Tycker att Ubbe Lahti står för en mycket engagerad och offensiv coachning av ett AHC som stundvis uppträdde som en hönsgård. Han måste sagt några mkt väl valda ord inför 3:e, då var det ett AHC som gick att känna igen 🙂 6 poäng denna helg, är enbart buga för i första hand Ubbe, som hjälpt laget med en gameplan, en spelidé. Behövs ingen ny coach!

 5. Blåljus skriver:

  Så sant Anders. Ingen annan. Ubbe fixar det.

 6. Realisten skriver:

  Bra match, kan dock konstatera att det ej behövs en ny arena, så lite betalande publik!