Storseger för effektivt Asplöven

Dyk fixar ettan. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC chockade Vita Hästen och vann med 6-2 (3-1, 3-1, 0-0) efter en rivstart och fyra raka mål av anfallaren Sebastian Dyk i Hockeyallsvenskan under fredagskvällen.

Norrköping är en vacker stad. Vi får hoppas att gästernas hemlängtan blir svår.

FÖRSTA PERIODEN: Det rör på sig!

Fint första byte av trio trans i hemmalaget. Lagkamraterna följer upp och belägrar anfallszon, där Jonas Berglund och Olov Lundqvist matar fram Sebastian Dyk som kan trycka in ettan från nära håll efter 1.19.

Hemmalaget fortsätter att bubbla, som fin Champagne i minuterna två och tre. Vita Hästen ser lite yrvakna ut. Och AHC kapitaliserar. Efter 4.41 sågar man sig igenom igen och med några snygga passningar får Sebastian Dyk tom kasse till 2-0. Regissörer: Jonas Berglund och James Sixsmith.

6.15: Idoff får göra sin första parad för kvällen. Man tror knappt sina ögon: efter 6.59 fullbordar herr Dyk ett äkta hat-trick, snyggt frammatad av vännen Sixsmith! Hästen tar time-out.

7.26: gästerna tar tvåa i frustration. Men Hästen samlar sig och städar bort den första straffminuten. Också den andra, fastän hemmakrigarna skapar bra tryck. 11.00: Idoff i elden igen, med lycklig utgång. Förhållandena normaliserade, nu med två lag på banan.

12.26: ny tvåa för Hästen. Asplöven spelar runt men kommer inte på kasse i den första straffminuten. Samma mönster i den senare delen av överläget.

Lugnare för ett slag. 11-6 i skott vid första power-break efter 16.13. Tyvärr får Vita Hästen reducera med ett slumpskott som går i en konstig båge efter 16.21. AHC sover lite och förlorar det viktiga nedsläppet.

Varpå hemmalaget skapar två jättechanser i följande byte. Smånervigt under de sista minuterna. 19.40: viktig räddning av Idoff. 12-11 i skott i en period där Hästen spottat upp sig under den sista fjärdedelen.

Dyks fjärde (!). Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Nya insatser!

Firma Lagacé och Henrion tar in pucken i anfallszonen. Nästa lina följer upp: Jonas Berglund och Marcus Oskarsson hittar Sebastian Dyk som med lite flyt skjuter in sitt fjärde för kvällen. Tid: 1.21. En förtrollad afton för Dyken, detta.

2.34: Joachim Nermark styr in 5-1 efter skott av Jesper Dahlroth. Smått otroligt! Men Hästen spelar nu för sin heder och skapar två heta chanser i bytet efter målet. Lag som nätat blir lätt försvagade efter en strut och hemmalaget tar tvåa efter 4.48. Och gästerna reducerar, med ett högt skott där Idoff har fri sikt. Onödigt, efter 5.47.

6.28: ny tvåa för ett AHC som kommit lite ur takt. Hemmalaget har en tre mot ett efter 7.32, men får inte fram pucken till rätt gubbe. Dock en tvåa för Hästen i samband med detta. Johan Porsberger slalomåker in 6-2 i ett ihåligt försvar efter 8.33, precis som AHC blir fulltaligt. Pucken går stolpe in, med gratispoäng till Sam Marklund för ”assisten”.

Målen faller som snön utanför och Vita Hästens defensiv påminner mycket om schweizerost. Och Asplöven är sugna på en bit. Flängig hockey, minst sagt, mitt i perioden. 6-3 i skott vid andra power-break efter 13.01. Med ny utvisning för AHC. Bra pp av Hästen inledningsvis, men Idoff får stopp i spelet.

Asplöven städar undan med andan i halsen. Anfall är bästa försvar: hemmalaget flyttar upp i banan med fyra kvar av perioden. Men man uppträder nonchalant i egen zon och håller på att skänka bort en kasse. Idoff vaken igen.

Och så vänder spelet och trio trans vaskar fram en fin chans omkring arton blankt. Ytterligare bjudningar av hemmaförsvaret, men med lite hjälp av försynen slipper man fler bakslag. Attityden måste bli bättre i tredje, där laget klappat igenom flera gånger under säsongen.

8-7 i skott berättar om effektiviteten hos Asplöven. I kombination med lite ödmjukhet, en ganska rak väg till tre poäng.

Kalldusch för Vita Hästen

TREDJE PERIODEN: Viktigt för AHC att hålla fokus – sarg, ut är ett enkelt recept under de första fem minuterna.

0.36: farlig felpassning ger Hästen öppet läge, men Idoff är vaken. 1.55: hemmalaget nosar på mål. Lagets transatlanter är målsugna några minuter in på perioden. Struktur i AHC igen i minuterna fem och sex.

Asplöven har dragit ned tempot och ser till att agera på rätt sida om pucken. 7.58: två för frustrerade gäster. Fyra mot fyra minuten senare efter ett katastrofalt byte, med för många gubbar på isen. 9.15: Hästen trycker sig farligt på kasse.

Femfyra för gästerna för ett slag. Men hemmalaget styr ut motståndarna effektivt mot sargen och fixar enkelt strafftiden. 4-4 i skott vid sista power-break efter 12.18. Nytt femfyra för Hästen i samband med detta. Gäster får spela runt, då AHC faller ner ganska djupt i egen zon.

Men man rör på benen och avväpnar rätt enkelt gästerna och kontrar nästan in ett mål efter 14.18. Tämligen avslaget med fyra minuter kvar. Lagen spelar av återstoden av tiden.

Ingen hockeypropaganda i tredje, men mycket viktigt att Asplöven klarar av att stänga en match i stor ledning.

– Vi vinner på vårt kollektiva spel. Vi var inte perfekta, men nog bra. Vita Hästen kommer aldrig riktigt nära, sammanfattar tränaren Per Kenttä.

Fyramålsskytten Sebastian Dyk slår personligt rekord.

– Jag har haft lite otur i matcherna på slutet, träffat ribba och stolpe. När jag fick in mitt andra visste jag att det var min dag. Men jag har aldrig varit med om något liknande.

Seger ger tre mumsiga poäng och en boost inför fortsättningen.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,