Mindre bragd av Asplöven

HAPARANDA: Nedflyttade SHL-laget AIK fick på nöten med 4-2 (0-1, 1-0, 3-1) av ett oerhört inspirerat AHC i Hockeyallsvenskan under lördagskvällen.

”Du är ingen hockeyspelare innan du förlorat några tänder” som NY Rangersspelaren Andy Bathgate myntade någon gång i forntiden. Vi får se hur det är med statusen i munnen efter kvällens drabbning.

Högljudd hall, på min ära. I kväll sparas inte på stämbanden.

FÖRSTA PERIODEN: Hålla tand för tunga funkar dock inte här.

Härlig öppning av hemmalaget och gästerna måste ta tvåa redan efter 54 sekunder. AHC alert under första straffminuten och efter 2.47 drabbas AIK av ännu en utvisning. Men man förlorar tekningen och AIK får ut pucken och in en fjärdegubbe.

Gästernas box fin och Asplöven åker offside två gånger. Inget snask och ombytta roller efter 5.01: femfyra för AIK. Händelserikt: fyra mot fyra halvminuten senare. 6.59: utvisningarna haglar, AHC i nytt överläge. Fem mot tre nu.

Ganska bra positionsspel, men hemmalaget kommer inte riktigt in på kassen. AIK fulltaliga och skapar jättechans kring nio blankt. AHC nära näta på studsande puck sekunderna före första power-break när matchuret tickat fram till 10.28. 3-2 i skott indikerar på två täta försvar.

Fin framstöt av Asplöven i minut tolv. Gästerna får ytterligare två minuter back efter 12.06. Efter våldsam kubbning vid sargen drabbas AHC av domarens vrede efter 12.46. Gästerna i femfyra nu. Asplöven får in sin gubbe, men efter lite tafflig sortering kring egen kasse kan AIK sätta 0-1 från nära håll efter 14.54.

Men inga djupare sorger i AHC, som vill framåt igen. 17.18: MYCKET nära kvittering efter lite slarv hos AIK. Hemmalaget hänger på och ordnar nytt överläge efter 17.57.

Asplöven snurrar vilt och skapar jättechanser på löpande band, men gästernas målman Alexander Hamberg har vuxit ut till en jätte. 9-5 i skott för hemmalaget och en fin hockeyperiod med löfte om mer.

ANDRA PERIODEN: Mer magi!

AIK inleder mellanronden starkt, med flera skott på mål under en dryg minut. Mycket AIK, men AHC vaknar sakta till liv i minut fyra och skapar ett par vassa chanser minuten senare. 5.56: Ward fixar friläge. Ånyo jätteläge för Asplöven efter 6.20, men pucken verkar inte vilja in.

Mycket tveksam tvåa för hemmalaget efter 7.35. Men bra box av AHC och ytterligare en utvisning för gästerna efter 9.32. 10.20: AHC missar öppet mål igen. Massiv press från hemmalaget under tre minuter, men inget mål trots frilägen och otaliga skottchanser.

Ett frustrerat AIK tar time-out efter 13.49. Lugnare för en stund, ny möjlighet för AHC efter 15.50. 16.37: nytt femfyra för ett vilt svingande Asplöven. 17.28: förlösande 1-1 i en tät situation framför AIK:s kasse. Backen Gabe Guentzel stöter in pucken framspelad av Sam Marklund.

Viktiga minuter följer. Ramträff för hemmalaget kring nitton blankt, vilken thriller! Försenat power-break efter 19.05. 10-3 i skott för ett Asplöven som dominerar stort i periodens andra halva.

Gästerna ska vara väldigt nöjda med ett oavgjort resultat så långt.

TREDJE PERIODEN: Ser bra ut för hemmalaget, men hockey är som bekant…hockey.

De två första minuterna rullar iväg snabbt. Bra tempo för att vara en tredjeperiod. Asplöven beslutsamma i egen zon. 3.18: gratischans för AHC.  2-1 kommer också efter fem blankt. Anfallaren Emil Sylvegård snor pucken av en back och serverar Sebastian Dyk öppen kasse.

5.51: nya brott av bortalaget och två minuters utvisning. Så bra positionsspel av man nästan smäller av.

Sedan grinar ödet Asplöven i ansiktet och AIK kan kvittera lite slumpartat efter 8.18. Men jätten reser sig: hemmalaget fixar 3-2 i nästa anfall, där smidige Gabe Guentzel hittar Patrik Näslund mitt i slottet och pucken sitter stenhårt i plockhandskrysset!

Nära hemmamål igen kring tio blankt. Kamp om varje centimeter på isen vid sista power-break efter 11.54. Slumpskott nära att resultera för hemmalaget minuten senare. Asplöven håller sig om rätt sida av pucken i minuterna fjorton och femton.

17.03: ett alldeles för optimistiskt AIK dräller med pucken bakom eget mål och anfallstrion Lars Bryggman, Jacob Legacé och Emil Sylvegård ordnar 4-2, med Sylvegård sist på pucken – en handledskanon över målmannens vänstra axel!

Hemmalaget spelar skickligt av resterande speltid trots vild offensiv av gästerna, som också tar ut målvakten efter 18.02 och pressar på i sex mot fyra i slutminuten. Men faller på fejset!

– Asplöven har aldrig spelat så bra som i andra och tredje perioden i kväll, myser tränaren Per Kenttä. Men vi borde kanske gjort fler mål efter alla minuter i power play. Grabbarna var väldigt frustrerade i första pausen.

Målskytten Patrik Näslund förklarar.

– Vi fortsätter att spela efter uppgjord matchplan även när det går trögt. Vi har också ett lag med många spelartyper, konstaterar han.

Av många goda hemmaspelare ger HBwebben bäst betyg till backen Gabe Guentzel, som visar upp ett stort register.

Laget har fått en kanonstart på säsongen och närmast väntar Västerås borta på tisdag.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
17 kommentarer om “Mindre bragd av Asplöven
 1. Dragos skriver:

  1-1 enligt HB-webben just nu, perkele så häftigt, synd man inte kan vara på plats! Hakka päälle pojat!

 2. Dragos skriver:

  4-2 mot AIK, det här med Asplövens framfart är stort för min hemstad, det är stort att stadens hockeylag de senaste åren spöat AIK, Djurgården, Leksand, Södertälje med flera(okej då Luleå också), jag är verkligen glad! Jag vet att vissa tvekar om mervärdet kring detta men jag kan bara framföra det jag hör här söderut, Asplöven marknadsför Happis på det allra bästa sättet. Tack för ikväll!! (Liikutuksia kanske var ordet jag söker?)

 3. Roger Sandlund skriver:

  Grattis Asplöven till en mycket bra match ni ligger etta i tabellen det visar vilken potential vårat lag har i år . Än en gång ett jätte stort grattis till segern. Klocksötaren som inte kunde vara med i kväll.

 4. Lasse liten skriver:

  Grattis Asplöven! Hoppas att det fanns publik. Jag bor 130 mil bort, så jag var inte där. Tråkigt att HBwebben allt som oftast havererar mot slutet, när det är som mest spännande.

 5. Anders Bäckström skriver:

  Jag känner en enorm stolthet:) AHC kan ställa till med vad som helst. Som jag sagt innan säsongen ” Denna säsongen kommer att bli historisk”!…

 6. Lars158 skriver:

  Härligt! Såg inte matchen utan följde bara via statistik. Verkar som att AHC haft en bra övertag spelmässigt.

 7. Iceman skriver:

  Bra Asplöven 🙂 Hoppas den Svarta Arme`n får en trevlig resa hem!

 8. Knapsu skriver:

  Hade inte AIK:s Hamberg varit ett monster i mål så hade Solnapojkarna åkt hem med betydligt fler mål i baken. Asplöven åkte sönder motståndet totalt.

 9. Dragos skriver:

  All heder till Black Army som besökte Happis, hoppas ni trivdes i Arktis trots resultatet, välkomna till Haparanda alla bortafans, själv ställer Asplövens södra klack ( Dragos och kanske några till) in GPS-en mot Västerås, denna Allsvenska vill inget Asplövenfans missa 🙂

 10. tireb48 skriver:

  GRATTIS Asplöven, nästan fullsatt hörde jag att det var….

 11. jorma skriver:

  hatten av för asplöven 🙂

 12. Hejhå!! skriver:

  Nästan fullsatt!!,behöver man då en större arena,när man inte ens fyller Kuben??

 13. Offside skriver:

  Hejhå? Bra och gnälla när du tydligen inte var där. Då hade du sett att det var fullsatt & var underbar stämning.

  http://mobil.nsd.se/nyheter/asploven_i_ledning_efter_vinst/8732844

 14. bp skriver:

  Denna match var det bästa som jag sett…. Asplöven körde sönder AIK, o han där bak var bra men orkade inte till slut hålla ihop efter Asplövens hårda tempo. All heder åt AIK men alla lagen får se upp för Asplöven, för Löven är vassa nu. Kul med deras klack men dom tystnade rejält när hela hallen började koka. Fullt i hallen bådar gott för fortsättning m fulla hus. Kul att vi är så många som tycker om hockey o ASPLÖVEN

 15. tireb48 skriver:

  Hejhå!! ja, för nu kom det en busslast fr söder nästa ggn kommer det flera när det vet att de kommer in. Som du ser kom de flesta från närområdet

 16. bp skriver:

  Per Kenttä fick ju idrottsledarpriset innan matchen också. Ingen har sagt om det. Snacka om att han o Asplöven gör gott o fint isitt jobb. Vilken reklampelare vi har i Haparanda, för så mycket som resten av sverige pratar om Haparanda tack vare Per o alla i Asplöven. Det är inte så många som förstår det. Var jag än rör mig i landet så säger dom: Du, Asplöven är väl därifrån…

 17. norsken skriver:

  Behövs ingen ny arena (ej fullsatt).Men Asplöven har lyckats lura politikerna (S) att det behövs.Vilken soppa FAS har skapat.Själva matchen var god underhållning och värt att besöka fler gånger.